Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Lipa12

Neptun z-413

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Neptun
Lipa12    0

Witam. Mam problem przy naptunie z zapychaniem się liści i zielska po między taśmą a kołem czujnikowym. Czasem się tak dużo zapcha że mi sprzęgło od koła staje albo nawet łańcuch zerwe, a uciążliwe jest wychodzenie z kombajnu 3-4 razy na jednym przejeździe. U sąsiada przy kleine też tak się dzieje. To jakieś złe ustawienie? Czy wina liści które w tym roku są wyjątkowo suche?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

prometeusz    2

ja też tak miałem dopóki nie zdjąłem taśmy i zbiornika

przedtem przyspawałem do koła czujnikowego kawałki płaskownika, trochę pomogło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlamaj1    34

Nie masz czasami za nisko opuszczonego kombajnu - taśma jest za nisko w stosunku do przyrządu tnącego i nie chwyta liści. U mnie podniesienie kombajnu na belce pomogło i tylko jak były duże liście to zbierały się w górnej części koła czujnikowego ale po jakimś czasie albo je wciągało albo wyrzucało na uwrociach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lipa12    0

prędkość i wysokośc belki były ok. Wystarczyło odciąc kawałek noża, jakieś 3 cm od strony taśmy i po problemie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlamaj1    34

No to podałeś cenną wskazówkę. U mnie też gdy wyłączyłem naprowadzanie i ciąłem bardziej prawą stroną noża to było zdecydowanie lepiej. Po prostu liście się tam nie przecinają i gromadzą. Za rok pewnie skorzystam z Twojej rady ale najpierw utnę z 1,5 centymetra... :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×