Skocz do zawartości

Zakup kombajnu fortschritt E514 prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od spodu podsiewacza, dojscie za ciekawe nie jest, ale reke wsuniesz i musisz namacac śrube i pomału ja odkrecisz. Jakby Ci sie zaczela krecic w koło to musisz wsunac reke na podsiewacz przez okienko, ale tutaj sobie dasz rade :)

Opublikowano (edytowane)

co do napędu kosy, to zakupiłem oryginalny komplet do 512, a i dzięki za foto,

co do wymontowania ślimaka do malowania hederu, to żeczywiście nie taka trudna sprawa, a na wymontowanie i zreperowanie bądż wymiany na nowy podsiewacz, to poczekam do wiosny ,

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Powiem inaczej jeśli ktoś kupił ciągnik , czy maszyny używaną - nie grzebcie przy tym , przed Wami ktoś tym robił i działało , po pracujcie tym trochę i - potem pomyślcie czy są potrzebne jakieś zmiany .

Opublikowano

kolego przejrzeć przecież trzeba maszynę .bo skąd wiesz czy coś nie jest do wymiany.lepiej teraz wykryć usterkę a nie w żniwa :lol: przecież używana maszyna zawsze ma coś do zrobienia .

Opublikowano

tutaj sie zgodze z andrzejem, wszelkiego rodzaju ustawienia, regulacje czy jakies udoskonalenia bym zostawił na pozniej, wazniejsze jest znalezienie usterek i ich zlikwidowanie

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się z Wami koledzy, tylko ja pytam dla tego że zauważyłem że u mnie ślimak z jednej strony jest wyżej, a z drugiej niżej,i właśnie dla tego pytam. ;) jeszcze jedno, jaką macie ustawioną szczelinę między klepiskiem a cepem na wejściu i wyjściu młocarni.

Edytowane przez emilchaja
Opublikowano

Wszelkie ustawienia Ja bym sobie darował , jeśli chodzi o regulacje ślimaka to może ktoś go tak ustawił bo łańcuch spadał czy coś tak z każdym ustawieniem poczekał bym do żniw - praktyka pokaże swoje ale może Matej ma lepszy pomysł a widzę że to fachowiec .

Opublikowano

emil~

Mozesz go wyrównac, ale ja na Twoim miejscu nic bym nie robil, bo zboze i tak powinien wciagac. Jesli podczas koszenia slimak bedzie sie zatrzymywal w miejscu i bedziesz slyszal takie charakterystyczne strzelanie to wtedy podnies slimak do góry (zazwyczaj sie to robi przy rzepaku, przy zbozu jeszcze sie z tym nie spotkalem)

andrzej

bez przesady z tym fachowcem, chyba ze to ironia była :P

suzuki

pojemnosc niby 2.3t wg. ksiazek, ja nie wazylem takze nie powiem Ci czy to prawda czy falsz

Opublikowano

emil~

Mozesz go wyrównac, ale ja na Twoim miejscu nic bym nie robil, bo zboze i tak powinien wciagac. Jesli podczas koszenia slimak bedzie sie zatrzymywal w miejscu i bedziesz slyszal takie charakterystyczne strzelanie to wtedy podnies slimak do góry (zazwyczaj sie to robi przy rzepaku, przy zbozu jeszcze sie z tym nie spotkalem)

andrzej

bez przesady z tym fachowcem, chyba ze to ironia była :P

suzuki

pojemnosc niby 2.3t wg. ksiazek, ja nie wazylem takze nie powiem Ci czy to prawda czy falsz

chodziło mi o orientacyjną pojemność, a więc dzięki kolego

Opublikowano

Witam! Kupiłem Kombajn MDW E514 z silnikiem perkińsa. Kombajn podobno jest z roku 1994. Drzwi do kabiny ma już otwierane a nie przesuwane no i dach jest z tymi żaluzjami przeciwsłonecznymi. Słyszałem że jest jakaś stronka, gdzie można sprawdzić po numeże fabrycznym dane o tym kombajnie m/i rok produkcji.

Proszę o pomoc. ^^