Skocz do zawartości

Co to za przewody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio po nocnym przymrozku nie zdołałem uruchomić mojej niedawno zakupionej reni 106-54. Dobrałem się więc do akumulatora. Wyglądał tak jakby nikt go nie wyjmował od momentu założenia. Razem z akumulatorem wyciągnąłem jakieś 15 kg ziemi, 3 klucze płaskie, jeden bolec i dwie zawleczki - jedna większa, druga mniejsza ;). Akumulator od razu wydał mi się jakiś dziwnie lekki. Odkręciłem korki i okazało się, że jest zupełnie suchy. Kupiłem więc 5l wody destylowanej, przepraszam demineralizowanej - teraz już nie destylują ;). Weszło do akumulatora 4l wody. Podładowałem go, założyłem i traktor ładnie odpalił. Na drugi dzień po jeszcze większym przymrozku odpalił też bardzo ładnie.

Pytanie jest takie. Do klem są podpięte dwa szare przewody.Natomiast znalazłem 2 inne, ale ucięte szare przewody. Do czego mogą służyć? I dlaczego je ktoś obciął?

Drugie pytanie. Jak się uruchamia świecę płomieniową w tym traktorze? Do tej pory się za bardzo nad tym nie zastanawiałem, ale jak już zaczęło mrozić to nachodzą mnie takie głupie pytania :). A może te przewody to właśnie od tej świecy :)?

Opublikowano

właśnie te przewody mogą być do świec żarowych lub płomieniowych jeżeli są dość grube (3-5mm)

a odcięte są bo przekaźnik lub świece mogły robić zwarcie i rozładowywać akumulator, jak znasz się trochę na tym i masz pojęcia, bo jak nie to zaprowadź ciągnik do elektryka żebyś nie spalił instalacji.

Opublikowano

Ciągnik z zagranicy? - te 15kg ziemii w każdym ciągniku z zagranicy musi być. :D

W MF kiedyś też tak miałem - w kabinie, w skrzynce na akumulator kupa ziemi. laugh.gif

Włączanie świecy jeśli nie ma kontrolki, to pewnie sie włącza tak jak rozruch - kluczyk raz, i potem troszke obrócić ( zeby nie zapalał rozrusznika) i wtedy powinny grzać..

Opublikowano

Grzanie świec masz w pozycji między kontrolkami a pracą rozrusznika. Co do szarych kabli, to nie masz przypadkiem w kabinie gniazdka/gniazdek zapalniczki lub do zasilania maszyn np. sterowania prasy rolującej?

Opublikowano

No właśnie mam w kabinie gniazdo do podłączania jakichś urządzeń zewnętrznych, pewnie np. latarki ;). Dodatkowych urządzeń oprócz radia nie ma. Radio działa :).

Czy po przekręceniu kluczyka nieco w lewo nie powinno być coś słychać, bo skoro to są świece płomieniowe to tak sobie kombinuję, że powinienem słyszeć jakiś odgłos płomienia :)?

Opublikowano

No sprawdziłem. Po przekręceniu kluczyka słychać, że załącza się jakiś przekaźnik, ale nie wiem czy włącza się świeca płomieniowa bo nic więcej nie słychać. Co prawda wczoraj traktor z samego rana tzn po nocnych przymrozkach pewnie coś koło -5 stopni odpalił bez problemu (akumulator okazuje się jest jeszcze całkiem dobry). Co prawda zaraz po odpaleniu przez około 5 minut silnik dość mocno dymi. Dym jest koloru jasnoszarego. Czy to normalne? Po rozgrzaniu się silnika przestaje dymić. Czy to może być wina wtryskiwaczy?

No i ciągle mam problem ze wspomaganiem. Czyli przez około 5 minut po odpaleniu przy tak niskich temperaturach wspomaganie w ogóle nie działa. Po 5 minutach pompa chyba załapała. Mam zamiar jeszcze wymienić filtr oleju i wyczyścić ten aluminiowy na przewodzie.

Opublikowano (edytowane)

Dym jest koloru jasnoszarego. Czy to normalne? Po rozgrzaniu się silnika przestaje dymić. Czy to może być wina wtryskiwaczy?

Nie, te typy tak mają. Jeśli po rozgrzaniu przestaje dymić, to wszystko jest w porządku. Silnik zostaw w spokoju:) Zajmij się hydrauliką, bo z tą nie najlepiej w Twoim ciągniku.

Renówki palą bardzo dobrze nawet bez grzania i to przy znacznych minusowych temperaturach. Jako osoba, które trochę takowych sprzedała, wiem, co mówię:)Wszystko zależy od akumulatora.

Czy po przekręceniu kluczyka nieco w lewo nie powinno być coś słychać, bo skoro to są świece płomieniowe to tak sobie kombinuję, że powinienem słyszeć jakiś odgłos płomienia :)?

Nie, nie powinno. Świeca płomieniowa działa następująco. Jest to kawałek drutu oporowego, który się nagrzewa, jest on na dolocie. Jak go nagrzejesz (przez przytrzymanie w odpowiedniej pozycji stacyjki) i zaczynasz uruchamiać silnik to trafia na niego odparowany olej napędowy, powstaje płomień:) Tak to działa mniej więcej.

Edytowane przez AgriSpec
Opublikowano

Ile czasu powinno się w takim razie grzać tą świecę zanim się zacznie uruchamiać silnik?

I jeszcze chciałem przy okazji zapytać o dźwignię wystającą z podłogi, która się znajduje z tyłu kabiny, za fotelem po prawej stronie.

Aha i jeszcze jedno - jakie powinno być ciśnienie w układzie hydraulicznym a jakie na wspomaganiu?