Skocz do zawartości

C-328 - temperatura płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ja mam silnik po remoncie , załozony nowy termostat; korpus silnikaosiąga dosc szybko temperature 85-90C /nawet na postoju/

chłodnica w górnej czesci jest gorąca, natomiast w dolnej jest zimna - tak panowie powinna prawidłowa praca systemu chłodzenia i nie ma powodów do niepokoju!gdyby gotowało wodę to wyrzucałoby pare z korka wlewowego

pozdro

Opublikowano

Ja mam teraz problem ze swoją Trzydziestką: po przejechaniu ok. 0,5km wskazówka temperatury znajduję się między zielonym a czerwonym polem. Po kilku minutach orki ta wskazówka dochodzi dalej niż połowa pierwszego czerwonego pola i czasem dochodzi prawie do końca tego pierwszego czerwonego ;) Nie wiem, czy tak może być. Para leci z tego bocznego wężyka koło korka wlewowego chłodnicy, ale woda się raczej nie gotuje. Nigdy nie miałem takiego problemu. Dodam, że termostat jest założony.

Przeczyściłem dzisiaj chłodnicę, bo była "zabita" kurzem i śmieciami, ale to nic nie pomogło ;)

Czy taka temperatura jest OK??

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam!

Opublikowano

moze najpierw rozkrec termostat i zobacz czy ta gumka jest dobra, bo jak jest dobra to szkoda caly termostat wywalac...moze wystarczy tylko ja wymienic....mi woda uciekala w zetorku i wynienilem tylko gumke i bylo ok

Opublikowano

Termostat założyłem wczoraj. Kupiony był dawno, ale nie był używany. Do tego czasu była wsadzona tam blaszka zamiast termostatu. Nigdy się nie grzał, ale ostatnio się to zmieniło, więc pomyślałem, że to może być wina braku termostatu, więc dlatego go zamontowałem.

I jeszcze taka sprawa: przed chwilą jak byłem ciągnikiem na polu, to olej mi z korka wyciekł i spłynął po głowicy na dół i w miejscu uszczelki pod tą głowicą zaczęły się robić bąbelki ;)

Więc pewnie uszczelka będzie do wymiany, ale czy to może być też przyczyną grzania się ciągnika?

Opublikowano
cos chyba wkrecasz...przeciez bez termostatu nie ma krazenia wody i zaraz sie zagotuje....

Ciekawe info podajecie odnośnie układu chłodzenia. W silniku są dwa obiegi, duży i mały. Duży jest wtedy gdy termostat jest otwarty lub go niema i wtedy silnik trudno zagrzać. Zagotuje się wtedy gdy termostat otworzy się zbyt późno, częściowo lub wcale nie otworzy się i układ pracuje na małym obiegu. Krążenie zapewnia pompa wody a nie termostat.

Opublikowano

Termostatu nie było, ale pisałem, że była wsadzona blaszka, która odcinała dopływ wody z dołu chłodnicy do obudowy termostatu i wtedy woda od razu z chłodnicy leciała przez pompę wodną i przez blok silnika i dopiero potem przez obudowę termostatu do chłodnicy.

Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe ;)

Opublikowano

Cześć

Ja mam kilka pytań do posiadaczy 328

- czy ursus 328 od nowości posiadał dolny zaczep ? jeżeli nie, to czy idzie dokupić i zamontować

- czy żeby kiprować przyczepe musze dokupić i zamontować rozdzielacz ?

- czy z przodu da rade zamontować obciążniki z 330 ?

z góry dziękuje za pomoc ;]

Opublikowano

Ja powiem tak:

Moja C-328 nie miała dolnego zaczepu. Sami go sobie dorobiliśmy ;)

Żeby kiprować przyczepę, to najlepiej kupić nowy rozdzielacz pod siedzenie. Też chcę go kupić, ale to wydatek prawie 600 zł ;) Zamiast nowego rozdzielacza pod siedzenie można kupić rozdzielacz na błotnik, ale tego nie jestem pewien, bo jeszcze tak nie widziałem ;)

Jeżeli chodzi o obciążniki z przodu, to jak najbardziej da się zamontować te z C-330 ;)

Opublikowano

Wracając do grzania się mojej 328: Wczoraj wymieniliśmy uszczelkę pod głowicą. Pojechaliśmy wypróbować ciągnik w orce. Temperatura podskoczyła bardzo wysoko, ale nie było oznak gotowania się wody w chłodnicy. Natomiast spod korka wlewu oleju do silnika wydostawała się duża ilość pary. Myśleliśmy, że tak widocznie musi być, ale dzisiaj rano okazało się, że wody w chłodnicy nie ma! To gdzie jest?? W misce olejowej! ;)