Skocz do zawartości

LIMIT BURAKA CUKROWEGO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co mi mówił inspektor rok 2016 jest ostatnim z limitem buraczanym. Umowy na 2017r będą już na innych zasadach, będzie można zwiększać areał, mają być umowy wieloletnie. Ja zrezygnowałem z kupna limitu w tym roku. Takie są przymiarki, ale jak wyjdzie to czas pokarze.

Co do przenoszenia limitu pomiędzy cukrowniami to z Glinojecka do Środy Wlkp, Miejskiej Górki czy Gostynia się nie da. Niby wszystko to P&L ale Glinojeck to już inna firma jest.

Opublikowano

Witam. Panowie mam takie pytanie, chciałbym wprowadzić uprawę buraka cukrowego. Można jeszcze zostać nowym plantatorem w cukrowni Sudzucer? Dodam że wydzierżawił bym limit.

Opublikowano

zasiac mozesz ale co znimi zrobisz jak urosna? gdyby kazdy teraz zasial ile chce to cukrownia by musiala isc na okraglo przez caly rok mimo iz niema limitu u nas kontraktacje sa nadal , chodza sluchy ze za rok maja byc buraki po 90 zl/t

Opublikowano

Cena buraka na następny rok będzie 26~27 euro czyli daje to 110zl netto/t. W cukrowni tak mówiła znajoma, kazdy nie będzie mógł siać tylko obecni planratorzy

Pytanie jaki tonaż będą kontaktować jako "kwotowe" bo narazie każdy sieje ile chce. U mnie każdy zwiększa zasiewy o jakieś 100%. Żeby nie było, że zakontraktują 40t/ha a reszta jako pozakwotowe po 50zł.

Opublikowano

Nie bedzie juz buraków kwotowych i pozakwotowych tylko wszystkie beda szły w jednej cenie

kolego żebyś sie nie zdziwił jak dostaniesz na wiosne umowe z iloscią do odania a po ile ponad tą ilośc

Opublikowano (edytowane)

Pfaifer&Langen podpisuje umowy biorąc pod uwage twoje średnie zbiory z(bodajże) 2 poprzednich lat i to jest twój limit, za który zapłacą Ci umowną cene, a reszta...

Edytowane przez Mateusz1q

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v