Skocz do zawartości

kto z was uprawia kapuste??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tropiszów już sadził pod tunelami ale czy to przeżyje ? Ogólnie kapusta straszna chała w tym  roku ceny na dzisiaj od 22gr do 19, chociaż moze się teraz coś odbije, pekin tez poszedł bo płacą 55gr, ale podobno zejsćie się tirowe zrobiło to być może cena pójdzie do góry. Ogólnie nastroje kiepskie bo ludzie odchodzą od białej, część po rezygnowała  całkowicie inni się przezucają na inne a co będzie nie wiadomo , któryś rok z kolejii co nie ma pieniażków z   niej także nastroje kiepskie

Opublikowano

Ja mialem 4 lata pod rzad pekina i białą w tunelu, teraz nie sadze, czekam do czerwca i chryzantemy postawie, zasialem se pora i w nocy -10, w tunelu bylo na plusie, ziemia troche sie juz nagrzala wiec nie ma źle. Jakby byla zasadzona kapucha tez by jej noc nie było...

Opublikowano

Koło Piątku całe pola posadzone i w tunelach i na płask .   Cena powinna nie długo od dna się odbić , bo i młoda się mocno opóźni  i stara już nie jedna tylko na pole będzie się  nadawać .

Opublikowano (edytowane)

U mnie w rejonie już Pekin wsadzili na niektuży czekają aż odpuści. Dziś w nocy było - 14 więc jak nie będzie przykryta w tunelu to marnie może być. 2 lata temu też tak było że powsadzali Pekinke i poprzemarzała to puzniej na skupach przecinali główkii bo były pędy kwiatowe a ile tuneli poszło do kasacji bo sam kwiat więc w tym roku może być tak samo. Rozsadę jak się za długo przytrzymaj też będzie kwitła. 

Edytowane przez stempos1980
poprawa posta
Opublikowano

U mnie kapusta ponad miesiąc w tunelu rośnie i na razie zapowiada się obiecująco 

Opublikowano

saadzi już ktoś kapuste pózną?? mam pytanie, po jakim czasie można od sadzenia wrzucić potas+fosfor?? ja jeden kawałek poznej samym saletrzakiem nawoziłem bez polifoski a potas i fosfor chce z beczki uzupełnić, po jakim czasie można? Tydzień ??

Opublikowano

My dajemy po oprysku na pchełki doliostnie macznik to jest około tydzień dwa po posadzeniu. Kapusta zimowa już wsadzona od 20 maja była sadzona. Dużo sadzisz? jaki rejon?

Opublikowano

Świętokrzyskie. Jesiennej w tym roku z 2hektary. Ale głównie na detal a od października w worki szatkuje. 

Wczoraj pierwsze 2.5 tysiąc tylko wsadzilem bo miałem cebulę sadzic Ale dokupilem rozsady. A że rozsialem saletrzak pod cebulę to już nie jechałem z pol ifoska potem tylko teraz chce to uzupełnić i chyba dam monczik + folix mikro mix za 10 14 dni

Opublikowano

O a jaki region? Bo ja okolice buska :) Widze kolega też się nie poddaje mimo ceny w tym roku jaka była. Ja mam swoich stałych odbiorców ewentualnie jak cos nie zejdzie to rybitwy zimą albo hurtownie. 

Opublikowano (edytowane)

Okolice Sandomierza.. ja w sumie też stałych odbiorców mam, troche pod sieczke leci i w workach też schodzi.  A nawozisz czymś?? oprócz moncznikiem ?? ja zwykle daje przed sadzeniem 2 tyg glifoherb + bi 58 a przed sadzeniem saletrzak + polifoska. 10 dni po wsadzeniu daje moncznik + foliq Mikromix i potem samym mikromixem jeszcze co 10 14 dni jeszcze raz bądz dwa. a potem ewentualnie coś na mszyce bądz jakiś potas i fosfor 

Edytowane przez mausik1234
Opublikowano

Przed sadzeniem polifoska i saletrzak w fazie zwrostu moncznik doglebowo z 2-3 razy i czasem dolistnie. A na robaka to nie wspomne kompać trzeba szczególnie na mączlika szklarniowca. W tym roku jeszcze w swieżo posadzone drutowiec się nam wkrzanił i przerobił troche czego jeszcze nigdy nie było. Poszedł cyperkil i bi ale mało pomogły więc rećznie 3 dni lancami pod każdego dursbanem 1.5ha podlewaliśmy. 

Opublikowano

Movento działa na kieszeń już sprawdzone, My pryskamy bi poczawszy od brokuła kalafiora po kapuste bo taniej wychodzi a całkowicie wytępić się tego nie da bo na larwy żaden srodek nie działa niestety

Opublikowano

Szukam kapusty, która nadaje się zarówno do kiszenia, jak i przechowywania. W tej chwili uprawiam Agresora i spełnia on moje oczekiwania, ale chcialbym spróbować z podobną odmianą do wyżej wymienionej. Jakieś sugestie, podpowiedzi? 🙂