FERDEKKKK

Jaki rozsiewacz?

Polecane posty

FERDEKKKK    0

Witam. Planujemy zakup rozsiewacza nawozu, tylko nie wiemy jaki wybrać model i jaką pojemność. Rozsiewacz będzie pracował z ciągnikiem MF 698, JD 3140 lub z DF AGROFARM 410. Rozsiewacz oczywiście nowy. Rozsiewacz bez komputera, ponieważ w JD i MF nie mam możliwości podłączenia go. Ma pracować na powierzchni około 60ha. Maszyna musi być mocna, oraz na długie lata. Co polecacie. Cena roli nie gra. Ma być dobry. Pozdrawiam.

redek    47

Amazone z serii ZA-M, prosty rozsiewacz dobrej jakości, mam ZA-M 1500 z nadstawkami, od 5 lat pracuje praktycznie bezawaryjnie na 250 ha i zero rdzy

dexterek    83

ja rowniez polecam amazonke ZA-M. mam profis hydro 3001. swietny, solidnie wykonany rozsiewacz, dno z nierdzewki, mieszadlo nieuszkadzajace nawozu, dobrze kryje. mozesz sobie wziac komputer, nie trzeba ich podlaczac pod komputery w ciagnikach. dzialaja niezaleznie. ja mam amatrona+ z GPS-Switchem ale Tobie na 60ha wystarczy amados

Edytowano przez dexterek

Wiadomość z agroFakt.pl

KarolT25    41

Nom amazone bardzo dobre sprzęty bardzo dużo ludzi ich ma mam styczność z tym sprzętem mój sąsiad ma ZA-600 no na swoje lata trochę rdzy ma ale jakościowo do rozrzucania bardzo dobry więc polecam ;)

FERDEKKKK    0

Bobra, ale jaka pojemność? Tylko te dwie marki polecacie? A co np. z UniaGroup, KUHN albo SULKY. Ja kompletnie nie znam się na tym, więc liczę na waszą pomoc.

dexterek    83

unia jest dwie polki nizej w porownaniu z amazonka i kuhnem powiedzmy. sulky i kverneland polka srodkowa. do liderow mozna dolaczyc tez bogballe`a

dexterek    83

kuhn to dawny rauch. podobna polka cenowa i jakosciowa. ja wybralem amazonke bo komputer jest bardziej przyjazny

maxiben    23

oba dobre ja mam kuna rauch dopiero od wiosny 700l pozniej moze doloze nadstawke narazie jestem zadowolony a wybor nalezy do ciebie

FERDEKKKK    0

Wybiorę amazone. Tylko jaka pojemność do tych ciągników? Mf ma 90km, JD 105, a DF 85.

Edytowano przez FERDEKKKK

kony111    2

unia jest dwie polki nizej w porownaniu z amazonka i kuhnem powiedzmy. sulky i kverneland polka srodkowa. do liderow mozna dolaczyc tez bogballe`a

Kolego, a dlaczego taki podział? W czym Kverneland ustępuje Khunowi?

Szuma    13

Ja wybrałem Kunhn Rauch Axis 30.1 czekam na realizacje mam nadzieje ze bedzie sie dobrze sprawowac.

Edytowano przez Szuma

"Siła w jedności, jedność w wierzę"

KarolT25    41

Kverneland może i ładniejszy ale wiele osób ich nie ma i może nie ma branie takiego w tych dziedzinach rozsiewaczy królują tylko amazone i kuchn niestety ;)

dyczko0    25

Moglibyście podać ceny tych rozsiewaczy ?

Czy na 60ha potrzebny jest taki podejrzewam drogi sprzęt ?

My na 140ha sypiemy rozsiewaczem z Brzegu który ma już prawie 15 lat i nie można o nim złego słowa powiedzieć.

Służy długie lata i jest mocny, rdza jest bo to normalnie po takim okresie użytkowania.

Za dwa lata zmieniamy na nowego MX premium 1600h a cena 12 tyś. brutto w porównaniu do zrobionej roboty mówi sama za siebie.

Nie mówię, że jest lepszy od Kuhna czy Amazone ale po co przepłacać ?

A jak ktoś nie umie ustawić rozsiewacza prawidłowo to i mu komputer nie pomoże.

FERDEKKKK    0

No właśnie ceny zachodnich są dwa razy większe, ale czy naprawdę UNIA jest gorsza od zachodnich? Mi się wydaje że wszystkie są podobne, ale jak jest na prawdę to nie wiem.

Revers680    0

Znalazłem ten temat, wiec się przyłączę. Również planuję kupno rozsiewacza, i ja postawiłem na UG MXL albo KVERNELAND ACCORD, ale jedna rzecz mnie nie pokoi. Na zdjęciach widziałem, że UG ma tylko 2 łopatki na tarczy rozsiewającej, a KVERNELAND ma 5, albo 6(dokładnie nie pamiętam). Czy jest jakaś różnica w precyzji rozsiewacza, albo w równości rozsiewania nawozu? A może jednak zrezygnować z tych dwóch marek i postawić na tak polecany i niezawodny AMAZONE?

kony111    2

Moim zdaniem bierz Kvernelanda.U mnie w okolicy kilka się pojawiło i użytkownicy bardzo je sobie chwalą.

http://argania.otomoto.pl/kverneland-accord-exacta-el-A88214.html w tym masz 4 łopatki na dysku. Innowacyjnym rozwiązanie jest system

centre-flow który masz opisany tutaj: http://www.toreuse.pl/read,id_5522.html . Cenowo też fajnie wychodzą.

gryfel    5

Ja też na wiosnę poszukiwałem rozsiewacza do nawozów i polecam Amazone z serii ZA-M, jest to prosty rozsiewacz o dobrej jakości wykonania oraz równomiernie wysiewa nawóz, sam mam ZA-M 1500 i jestem bardzo zadowolony z jego pracy.

moje filmy na YouTube http://www.youtube.com/user/gryfel15

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Marian1224
      witam nabyłem Amazone ZAM Max-tronic i nie mam do niego żadnej tabeli jak go ustawic do nawozow i co gorsza nie wiem jakie mam tarcze wysiewające i na jaką szerokość go się da ustawic może ktoś pomoże?? bo zakup był uniemca przez przypadek że tak powiem i jeszcze pytanie do czego służą te skrzydełka bo są z dwóch stron zamontowane na stałe 

• Przez 1rajdzik
      czy ktoś z agrofotomaniaków posiada taką fajną maszynkę jak RAUCH Komet ZS 800 N ?

chyba jak narazie jestem jedynym w Polsce posiadaczem takiego rozsiewacza. pomimo że stara ta maszyna i swoje przepracowała ale lepsze to niż polski jednotalerzowy, którego zdążyłem zajechać w niecałe 10 lat...
    • Przez padelec
      Chcę kupić rozsiewacz nowy polski Promar 600 l i zastaniawiam się czy będzie on chodził i sypał nawóz równo? Wiadomo cena jest dość niska i trochę odstrasza, jednakże dealer ma tylko takie i miałbym go w cenie innego sprzętu. Jak myślicie brać go? :wacko:
    • Przez dariusz86
      Cześć,
      Po ponad roku udało się w końcu upolować i co najważniejsze zakupić rozsiewacz do nawozów. W międzyczasie oczywiście było kilka egzemplarzy ładnych które chciałem wziął ale niestety inne osoby były pierwsze. Ale tym razem się udało. Zakupiłem rozsiewacz Amazone ZA-M Compact 1000. Jeszcze go co prawda nie odebrałem bo transport mam ugadany na przyszłą niedzielę ale zaliczka dana więc można powiedzieć że kupiony. Mam do Was pytanie dotyczące tego rozsiewacza. Czy orientuje ktoś z Was, w jaki sposób mogę dowiedzieć się, jaką szerokość roboczą mają talerze w tym rozsiewaczu? Czytałem że występują tarcze OS, OM ... tylko że na tych tarczach które gdzieś tam przeglądam w sieci, są te oznaczenia. Na tych które są w rozsiewaczu który kupiłem, nie ma tych oznaczeń. Przy tych łopatkach są jedynie skale, z tego co pamiętam to jedna ma od 80 do 110. Tarcze są w kolorze takim mocno pomarańczowym. Czy istnieje jakiś sposób aby sprawdzić, jaką one mają szerokość roboczą? Z góry dziękuję za pomoc.
    • Przez quxfrix
      Witam wszystkich
      Mam zamiar kupić nowy rozsiewacz do nawozu w cenie do 1200zł tylko nie wiem bardzo jaki byłby odpowiedni dla mnie.Myślałem nad tymi:
      1.Pierwszy rozsiewacz
      2. Rozsiewacz 400 litrów z metalową tarczą
      3.Rozsiewacz nowość
      4.Ocynkowany i jeszcze jeden używany:Rozsiewacz Amazonka Nie wiem który byłby najlepsz, więc prosze o pomoc użytkowników tych rozsiewaczy lub innych osób znających się na rozsiewaczach.Za wszelką pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj