Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym poradził jednak zetora 5211... albo jak masz wieksze finanse to 5245... sam mam zetorka 5211 (na dużych kołach tzn 16.9 R28) to swojego czasu jak nie miałem większego sprzętu to ciągnoł pług 3 skibowy i to na cięższych ziemiach... Zetorek mało pali przy lekkich pracach nie więcej niż c 330 :lol: serdecznie polecem wdzięczny sprzęt;) Pozdr

Opublikowano

Sprzedaj 30stke i dołóż z 10 tyś i to powinno wystarczyć na Zetora 5211. Znakomity komfort w kabinie, wspomaganie kierownicy, miękki przód- co przekłada się na komfort z jazdy, szczelna kabina, małe spalanie. Dobry ciągnik dla małego gospodarstwa.

Opublikowano

Na 8 ha najlepszy by był Ursus C-330, dlaczego: spojnie obrobisz nim te pare ha, mało pali, narzędzia dostępne, jeżeli chodzi o zakup widzę na allegro że cena 30-tek się trzyma, ja za swoją nabrałem że sam nie wierzyłem (z 76 r. ). Jeżeli myślisz o powiększeniu gospodarstwa , ja doradzał zakup Ursusa C-360-3P, oszczędny wspalaniu, dość mocny można pociągnąć większy ciężar, radzi sobie w cięższych i lżejszych pracach, mam taki i jestem zadowolony, dla początkująćych gospodarzy najlepszy, o zetorze można pomyśleć jak zbliżysz się do 25 ha.

Opublikowano

No tak jakby sprzedał 30-stkę to do 16 tyś by może wziął zależy jaki stan .Zetor 5211 to kosztuje tak do 30 tyś. max .Czyli z 14 tyś by musiał dołożyć , z drugiej strony mógł by sobie zostawic tą poczciwą 30-stkę dołożyć do tych 14 tyś jeszcze ze 4 tyś i mógl by sobie kupić jakiegoś ursusa c-385 i miałby raz że duży ciągnik do cięzkich prac- szybko by sie obrabiał ,a ciapka do pryskania i innych lżejszych prac. I tak w podobnej cenie posiadal by dwa ciągniki o różnych mocach a nie jeden. Taki jest mój punkt widzenia, a wiadomo decyzja należy do kupującego :)

Na 8 ha najlepszy by był Ursus C-330, dlaczego: spojnie obrobisz nim te pare ha, mało pali, narzędzia dostępne, jeżeli chodzi o zakup widzę na allegro że cena 30-tek się trzyma, ja za swoją nabrałem że sam nie wierzyłem (z 76 r. ). Jeżeli myślisz o powiększeniu gospodarstwa , ja doradzał zakup Ursusa C-360-3P, oszczędny wspalaniu, dość mocny można pociągnąć większy ciężar, radzi sobie w cięższych i lżejszych pracach, mam taki i jestem zadowolony, dla początkujących gospodarzy najlepszy, o zetorze można pomyśleć jak zbliżysz się do 25 ha.

Ale zobacz jerzy że ceny c-360 a c-385 są praktycznie takie same, a moce nieporównywalne no i komfort kabiny wydaje mi sie ze lepiej kupic 385 jeśli ma w ogole cos kupowac

Opublikowano

Nie pisz posta pod postem użyj edit :)

Mój sąsiad na 8ha ma 8441, a ja na 20ha mam 7211 ale przynajmniej nie mam kredytu :)

Kto ma 8ha na tym forum i chce kupic nowy ciągnik? Oczywiście mówie o ornych a nie warzywkach czy sadach.

Kup sobie zetorka 7011 lub jakieś 902 no jak chcesz mniejszy to 5011 lub widziałem takiego fajnego JD 2030 nawet są foty wgaleri do 20tys :)

Opublikowano

Mój kolega na 8 ha ma Ursus C 360 z kabina i daje sobie nim sam radę... ale oczywiście kupił go używanego po remoncie ale wygląda jak nówka. Ursusem C 360 masz zapewniona pracę na kilka lat i można go stosować już na więcej ha np. do 15 ha nim to obrobić.

Edit: Mój znajomy ma 9 ha i ma ciągniki: Zetor 7211,Ursus C-360,Mtz Belarus,Ursus 902 oczywiście rocznie robi kilkadziesiąt ha rocznie i ma sprzęty pięknie zadbany.

Opublikowano

Na 8ha, to zależnie od kasy: spośród zetorów 5011/5211/5245. W c360 bym się nie pchał, bo tu mauzoleum(kabina, maska, ogólny wygląd) w dzisiejszych czasach w porównaniu do zetorów, choć bazują na takiej samej technologii.

Opublikowano

massey ferguson seria 54## < tylko tyle ze moc minimalna to 82 KM 5425 polecam, albo jakas Valtra np N-ka :) lub seria A. bardziej oszczednych nie znam, bo np John Deere to napewno oszczedny nie jest. A co do ceny to wszystko zalezne od opcji. tylko zastawia mnie po co Ci taki ciagnik na tak male hektary.... Nie lepiej kupic cos uzywanego na nowym sie traci duzo chyba ze myslisz sie modernizowac i brac ha. pozdro tyle ode mnie < chyba ze cos jeszcze z Fendta, jakies male Vario ;p>

Opublikowano

Na 8 ha to myślę, że nawet Farmer będzie bezawaryjny oczywiście do czasu :D Ale proponowałbym Belarusa 820 w ostateczności coś droższego typu ursus, farmtrac ale po co wydawać dużo kasy na ciągnik na taki areał? Przecież on jeśli wgl Ci się zwróci to za kilkadziesiąt lat. Lepiej kupić tańszy i zostawić na maszyny bo raczej nie kupujesz go żeby jeździć nim do kościoła.

Opublikowano

Ja bym polecił Farmtrac'a 675DT o mocy 74 km za tą kasę napewno kupisz nówkę ;)