Skocz do zawartości

Jaką firme polecacie pługów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

unia albo kverneland - zartujesz?

akurat plugi z unii nie naleza do udanych, wszystkie osoby ktore znam i ktore maja te plugi, narzekaja na nie.

Andrzej157- nie kupuj wynalazkow, jesli juz koniecznie chcesz cos polskiego to wez ta nieszczesna unie, chociaz ja osobiscie wolalbym juz rozejzec sie za jakim uzywanym zachodnim plugiem. Niekoniecznie kverneland, bo te sa jednymi z najdrozszych. Wybor jest naprawde spory, kuhn V&N, overum...

Opublikowano

Żadnej.

Unia albo Kverneland dwie solidne firmy.

Łatwy dostęp do części:)

Nie kupuj wynalazków.

Unia to porządna firma - to mnie rozbawiłeś :lol:

Chcesz porządną firmę to kup Lemkena, nawet używany będzie lepszy od unii !

Opublikowano

Staltech-tani pług w zakupie i co ciekawe w eksploatacji. Lemiesze kosztują grosze, pasują od Uni, tylko bierz z zabezpieczeniem przynajmniej śrubowym-bo rama jest z "ołowiu" , znam przypadki w okolicy zgięcia ramy w tych najtańszych pługach... co do uni-też nie ma rewelacji, pochłania sporo mocy z ciagnika, kvernelandy są moim zdaniem najlepsze bo najlżej sie nimi ora ZEtor 8441 nie czuje 4 skibowego pługa na 4 klasie ziemi, unia 4 skibowa dla przykładu-potrzebuje ok 10-15 koni więcej ze względu na ukształtowany lemiesz(prawie że stoi pionowo w uni, w kvernelandzie sprawia wrażenie wręcz leżącego), odkładnia też ma znaczenie, im dłuższa tym lepiej...

Opublikowano

To wszystko zależy od tego ile masz pola, ilu chcesz mieć skibowy i zagonowy czy obrotowy.

Każda firma ma coś dobrego tylko cza wiedzieć co. :D

Opublikowano

na 6 ha to kup sobie używany pług z unii 2 lub 3 skibowy, zależy jaki masz ciągnik i pewnie lepiej będzie orał jak te nowe

ja kiedyś kupiłem takiego nowego wynalazka 4 skibowego na podobę unii i orał ciężko jak cholera, dopiero po zmianie słupic od starego pługa unii było trochę lepiej ale rama za to się gieła

unikaj wynalazków, poszukaj niepogiętego pługa unii i będzie tanio i dobrze, chyba, że masz 360 to możesz się pokusić o coś zachodniego ale musi być w bardzo dobrym stanie, powinien orać lżej ale części zamienne droższe, z kolei bardziej wytrzymałe

reasumując jak masz mało kasy to kup używkę unii, tylko nowego typu

http://moto.allegro.pl/plug-3-skibowy-unia-grudziac-i1769319306.html taki jak ten, jak dobrze poszukasz to znajdziesz ładny za jakies 700 zł, kuzyn sprzedał taki pług 3 skibowy, 2 skibowy i agregat 2,1 metra za 1200zl bo mówił, że jak ogłosił to nawet nikt nie zadzwonił, więc jak znalazł się kupiec to sprzedał

a jak masz dużo kasy to coś zachodniego

Opublikowano (edytowane)

Unia to porządna firma - to mnie rozbawiłeś :lol:

Chcesz porządną firmę to kup Lemkena, nawet używany będzie lepszy od unii !

Mówisz ze unia to nie dobra firma?

Raczej ty mnie rozbawiasz.

Gdzie nie pojedziesz wszędzie masz części !!!!!!

Edytowane przez sloneczniktv
Opublikowano

Mówisz ze unia to nie dobra firma?

Raczej ty mnie rozbawiasz.

Gdzie nie pojedziesz wszędzie masz części !!!!!!

No popatrz tylko ja do Kvernelanda jakoś też problemu nie mam z częściami. B) Choć nim nie orałem to kupiłem dłuto i lemiesz przedpłużka

Opublikowano

do Kvernelanda częsci do kupienia w kazdej agromie, większych składnicach, ja mam Obracalnego KRONE i tak samo wszędzie jest do kupienia orginały i zamienniki, aby tylko kasa była to wszystko da sie kupić, to nie kiedyś że nic nie było :)

Opublikowano

Może coś konkretniej o jakie pługi Ci chodzi (model)?

Jeśli chodzi o U061/1 obrotowe 5-skibowe są naprawdę udane, ale potrzebują dość dużej mocy ciągnika ze względu na wagę i prędkość roboczą.

Opublikowano

Pługi Metal-Fach U034 mają zabezpieczenie resorowe.

Praca tych pługów jest zadowalająca. Kąty lemieszy są inne (gorsze) niż w obrotówkach, ale do przyjęcia. Prześwit pod ramą 75cm, czyli na dzień dzisiejszy standard, rozstaw korpusów 100cm – dobra. Dość masywne, swoje ważą. Co do trwałości elementów roboczych trudno mi coś powiedzieć, ale materiał wydaje się być w porządku.

Dodatkowo można je dość dobrze doposażyć m.in. w przedpłużki (do kukurydzy).