Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, mtz820narew napisał:

jakim środkiem najlepiej jechać na stephylium?

"najlepiej" ehehe signum, wing p, scorpion, ale te ceny. bardziej przyziemne to ridomil gold, cabrio duo, infinito, curzate top...

Opublikowano (edytowane)

5b5599bbc8dee_cebula17lip2018res.jpg.fb9cace089608c77f89369bbdc786088.jpgTutaj z fungicydów był Ekonom  gdzieś w czerwcu i trzy tyg temu Signum i wystarczy. Może pójdzie co przeciw wyrastaniu szczypioru może nie, a Goal był po ostatnim pieleniu i jakoś trzyma już ponad miesiąc.   

Fungicydy i cokolwiek innego na razie wykluczone bo zbierana będzie na detal a ceny w regionie detalu nieco za wysokie jak na tę porę i aby przyblokować import zewn (nawet z innych regionów Polski) należało by nieco obniżyć bo cztery złote za cebulę pod koniec lipca w Polsce w detalu to nieco za dużo i może zachęcić do ściągania z zewnątrz.

Pytanie czy herbicydy teraz?
Karencje tylko ograniczeniem a przy tych na oxyfluorofenie (Goal, Galigan itp) jeszcze stała wysoka wilgotność powietrza przy tej burzowej pogodzie i otoczki woskowej brak tak że trochę problem z chwastem jeśli teraz jest bo nawet pielenie w tak splątanej było by bardzo trudne.
Bywało że w cebuli stosowaliśmy herbicydy w środku lata ale na maleńkie chwasty lub Select (krótka karencja) na trawy i bywało różnie nawet i przyspieszonym dojrzewaniem się kończyło ale najczęściej było ok o ile chwasty nie za duże, tylko te karencje w graminicydach...

Ja tutaj nie po to.
Jak oceniacie ten rok podażowo. Wielu plantatorów u nas ograniczyło powierzchnię zasiewów i jeszcze sucha wiosna słabymi wschodami dopełniła reszty.
Automatycznie nasuwa się - import. Jaki próg ceny aby był opłacalny i czy poniżej złotówki/kilo warto godzić się na hurt w tym roku?
Kolejnym wnioskiem to - na wiosnę 2019 mogą być braki cebuli i czy ozima jest bardzo ryzykowna w przezimowaniu oraz sposoby ograniczenia ryzyka do minimum.? 
Pytam nie dla tego że posieję a bardziej jako pomysł bo jeśli nie posieję to będę musiał kupić a nie chciał bym zapaści podaży w czerwcu nast. roku czy tuczenia importerów.
Parę porad by się przydało bo pora szykować się do siewów ozimej cebuli zwłaszcza że wilgoć i wschody mogą być niezłe co nie zawsze się w lecie zdarza.
Nawet gdyby i suchy sierpień był to zapas wilgoci można odpowiednią uprawą utrzymać tylko trzeba mieć powód aby się bawić z przerywaniem parowania spulchniając te 3-5cm roli uprawą.
Na tym lepiej widać dlaczego już na detal.5b55a51478de1_cebula17lip2018resi.jpg.1c40adcb8bc98665409fac9e5e70550f.jpg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dnia 1.08.2018 o 20:15, e2visionamd napisał:

Napawał / regenerował ktoś wałek kopiący od kopaczki ?

regenerują przez przyspawanie 4 drutów

58 minut temu, GarbatyRolnik napisał:

Panowie da rade zbierać cebule kombajnem ziemniaczanym anna? Zamierzam kupić jakiś kombajn i nie wiem czy brać anne czy bolko..

da radę po zamontowaniu zamiast lemiesza tego https://sprzedajemy.pl/urzadzenie-do-zbioru-cebuli-anna-kutno-2-e30984-nr44056892

Opublikowano (edytowane)

W kombajnie Anna należy wyłączyć też odbieracz (tylny transporter) chwastów bo wyciąga cebulę jeśli nie skoszono szczypioru przed wykopaniem.
Wystarczy zrzucić pasek klinowy napędzający ten odbieracz.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Okolice Zamościa 1,2-1,3 zł/kg przy zakupach "busowych" (1-2t) workowanej najlepiej w "piętnastki", przy większych partiach (tirowych) niestety nie wiem bo nie ma takich ofert w okolicy.
Ceny sprzed ponad tygodnia bo teraz my w kartoflach i nie ma czasu z cebulą się.... :).
a, i trend w górę w stosunku do początku września. Braki.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Cebula już pod dachem i w tym roku raczej problemu ze zbytem nie będzie, zwłaszcza że ok 40% plonu już poszło i to nie kwestia ceny bo ziemniaki w polu a przymrozki i trzeba biegiem uciekać. Cena na umowę dostaw (kilka ton miesięcznie w regularnych dawkach dla zbiorowego żywienia uzgodniona 0,8 zł/kg i tutaj targów nie ma bo brali w gorsze lata w podobnej i dla nich MUSI BYĆ. Nadwyżki znajomy w detalu raczej "rozepchnie" bo sobie po ryneczkach lubi pojeździć i cena detaliczna jego tajemnicą po ile tam akurat Mu się uda w dany dzień... ostatnio detal w regionie to chyba coś koło półtorej złotego, ale to detal i wiadomo jak to działa.
Ciekawostką jest że nadkalibraż cebuli piekarnie preferują a ziemniaków i innych warzyw "tylko daj" na różne stołówki czy catering te przerośnięte bo kucharki mniej obierania mają i doskonale taki układ z detalem się komponuje :D.
Tenże znajom ma problem z jabłkami bo klęska urodzaju i tutaj nie wiem czy zbierze wszystkie czy zostawi na zmarznięcie bo przemysłowe gdzieś po 25 gr/kg i sensu a zwłaszcza czasu nie ma zbierać a do tej ceny najemników?....

Edytowane przez dysydent