Skocz do zawartości

"Orka na dwa palce" - czyli jak najlepiej wyorać od miedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

jak najlepiej i jakim pługiem "odorywać" od miedzy? idealnie by było jechać przy miedzy i by pług "zabierał" ślad ciągnika? Mam problem z sasiadem, który "krzesze" miedzę, że zostaje nitka i potem cięzko jest wyorać. Jak sobie radzicie z tym problemem? tak może troszkę poza tematem to potrzebuję zakupić pług zagonowy do MTZ-82 i nie wiem jaki wybrać, jakiego producenta. Zastanawiam się czy 5x30cm skiba czy 4x35 lub 4x40? zwykły czy podwyższany, co polecacie? (wybór dodatkowo własnie pod kątem tematu) Przy szerokości opon 38 cm i szerokości ciągnika 197cm to potrzeba pewnie pługa, który będzie miał szerokość roboczą 160cm, więc albo 5x30 i przesuwać na śrubie, albo 4x40, ale pytanie czy da radę pociągnąć takowy? ewentualnie 4x30 i jechać kołem po miedzy tak jak to się kiedyś w C-360 robiło. Bo taki 4x35 to chyba max do połowy opony będzie zabierał i zawsze paseczek zostanie czy się mylę?

Z góry dziękuję za porady

pozdrawiam:)

Edytowane przez BAD80
Opublikowano

ja farmerem 8244 ciągam 4x40. i miedzę się dobrze wyoruje.

@matursus330 a jak sąsiad się podorze,tak że się bruzda zwęzi to jadąc przy miedzy zaczniesz po kawałku swoje pole zostawiać

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A po co Wam miedza? Sam z rolnikami sasiednimi dogaduje się aby jej nie było! Co innego jak trafi sie jakis który z dziada pradziada chce miec miedzę. Miedza to wielki minus dla upraw. Raz że robactwo tam jest, dwa nasiona chwastów, które wiatr potrafi na całe pole rozrzuci, róznego rodzaju grzyby itd...wszystko co złe to miedza

U nas wiekszosc pol nie ma miedzy, poprostu orzaz sasiad zostawia bruzdę, w którą później ja wjeżdzam sladem iagnika i orze swoją czesc. Co oprysk zniszczy to to samo co na miedzy by urosło.

Opublikowano

chłopie ja mam belarusa nowego 1025 ( 105 koni) i ciągam pług 4x40, on go w zupełności zajmuje i jednym słowem możesz jechać przy samej miedzy i napewno odorze dobrze, przy czym nie podorze miedzy, tylko 4x40 mtz 82 nie wiem czy pociągnie na klasie 3,4,5 - w podkładce tak ale nie na zimę

Opublikowano

chłopie ja mam belarusa nowego 1025 ( 105 koni) i ciągam pług 4x40, on go w zupełności zajmuje i jednym słowem możesz jechać przy samej miedzy i napewno odorze dobrze, przy czym nie podorze miedzy, tylko 4x40 mtz 82 nie wiem czy pociągnie na klasie 3,4,5 - w podkładce tak ale nie na zimę

pociągnie. klasa 4a, pod górkę, głębokość 30. ja tak ciągam unia tur 3+1 na resorze

Opublikowano

W sprawie odorywania to tata mówił że gdy w c-360 skręci się pług na maksa w lewo i jeszcze na tej śrubie to mógł odorać dosłownie od ściany i nie było z tym problemów. A jeśli to za dużo robnoty z ustawianiem pługa no to bierzmy pług konny łańcuszek do ciągnika i się odorze:)

Opublikowano

A po co Wam miedza? Sam z rolnikami sasiednimi dogaduje się aby jej nie było! Co innego jak trafi sie jakis który z dziada pradziada chce miec miedzę. Miedza to wielki minus dla upraw. Raz że robactwo tam jest, dwa nasiona chwastów, które wiatr potrafi na całe pole rozrzuci, róznego rodzaju grzyby itd...wszystko co złe to miedza

Tak odnośnie tej miedzy to czego przyczyną może być nie równa kukurydza? U niektórych ludzi widzę że już od samej miedzy od pierwszego rządka jest duża a u niektórych pierwszy rządek jest mniejszy a reszta dopiero duża...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

danielhaker@ to zalezy od wielu czynników. Albo nawoz nie doleciał, albo lanca opryskiwacza nie sięgnęła przez co chwasty nie zwalczone zagłuszają kukurydzę, albo po prostu oprysk od sasiada zaleciał na stronę qq

Opublikowano

Najlepiej odorywać pługiem 2 skibowym i jechać kołem ciągnika za miedzą :rolleyes:

Ojciec tez był taki mądry i C-360 stawiali bo sie obaliło ja z 2 skibówką bo była różnica terenu.

piotrb14 Ja akurat zauważyłem że 4x40 to standard u nas do 80 km tlyko że gleby na jednym polu to ahh wszystkie rodzaje także kawałek smigasz, kawałek redukujesz to znowu góra z piachem, zpadasz się w żwirze dołek z gliną topisz sie jak mokro, ale daja rade B)

Od miedzy to najlepiej ustawić pług tak żeby szedł równo z lewym kołem. Ja sobie zaległe miedze od orałem w tym roku 6 skibówka podorywkową i mtz napędzik włączony szedł jak po sznurku B)

Opublikowano

Tak odnośnie tej miedzy to czego przyczyną może być nie równa kukurydza? U niektórych ludzi widzę że już od samej miedzy od pierwszego rządka jest duża a u niektórych pierwszy rządek jest mniejszy a reszta dopiero duża...

To może byc uzależnione od dostępu światła - kukurydza, która rośnie na brzegu pola ma duży dostęp do światła i nie musi o nie walczyc, czyli nie pnie się w góre a ta qq która jest dalej od brzega to musi piąc się w góre, bo światło zasłaniają jej qq rosnące obok. Ja tak myśle nie wiem czy tak napewno jest. A może to zależy od odmiany?

Opublikowano

tak najlepiej się od orać jak pług kryje tylne lewe koło ciągnika ,a do c-360 najlepiej założyć jest pług podorywkowy 5 skibowy bo inaczej się nie da chyba że miedza jest nie strona to można pojechać po niej

Opublikowano

A jak odorać, jak pług jest zagonowy 5x44??? Jedna skiba wystaje za koło cała i ciężko ucelować, żeby odorać, jak bujnie ciągnikiem to potrafi całą miedzę wyrwać. Tłumaczę ojcu, że ciężko trafić a on sie upiera, że trzeba w odpowiedniej odległości puścić koło i jest git, Tylko on orze MTZ z 4x40 i mu ostatnia skiba idzie po kole, a u mnie już 4 lekko za koło wystaje. Do tego ciągnik 6 cyl długi, pług długi, to wystarczy jak lekko bujnie, to ostatnia skiba 20 cm w jedną, 20 cm w drugą lata.