Skocz do zawartości
banban1

Elektryka w E-512

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
banban1    0

Witam wszystkich w szczególności znawców i posiadaczy kombajnu fortschritt e 512. Jest taki problem w tym kombajnie jest on kupiony w tym roku i bardzo ładnie chodził do czasu gdy nie zaczęła siadać elektronika dokładniej nie można go uruchomić (dokładniej ginie gdzieś prąd po drodze do akumulatora).

Może wiecie lub macie jakieś propozycje co do miejsca lub przyczyny tej wady. Każda propozycja mile widziana oczywiście rozsądna. Podkreślam akumulatory dobre prąd wychodzi z nich przełącznik dobry lecz w którymś miejscu po drodze. prosze o szybkie odpowiedzi dzięki z góry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil496    39

Ja miałem podobny przypadek też nowe akumulatory, światła i tam te inne pierdoły działały a jeśli przyszło odpalać to ledwo co przekręcił rozrusznikiem i nie ma mowy o odpaleniu. Po ok 2-3sec. kręcenia zaczęły się iskry sypać z klemy a to dlatego że ciągnął z jednego akumulatora a z drugiego trochę. Te klemy wyglądały całkiem nieźle ale i tak wyczyściliśmy te bolce od akumulatorów i wymieniliśmy klemy na nowe i to podziałało. A jak to nie to może robi zwarcie na rozruszniku. Spróbuj może podziała a jak nie to już sam nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

david697    0

Dziesiaj miałem podobny problem przy bizonie. Nie było prądu. włączyłem na przełączniku i nic. Jeden na kombajnie odpalał a ja musiałem przytrzymać włączniki przy akumulatorach. Może u ciebie jest podobny problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slaw33    0

Przerabiałem to samo u siebie. Sprawdź czy masz aluminiowe kable czy miedziane ( masowy i plusowy oraz łączący akumulatory ) jeżeli masz oryginalne aluminiowe to radze wymienić na miedziane jest spora poprawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartas616    9

myśle ze moze to byc wina rozrusznika. jak sie zdejmie obudowe ( dwie śrubki 10 ) to widac taki styk ktory przyciagany jest przez elektromagnes i czasem jego prowadniczka zaczyna sie zahaczac i nie pozwala zamknac obwodu. jesli trzeba to moge podeslac foto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
langedorf    0

Często w silnikach IFA padajuą rozruszniki a dokładnie zawiesza się elektromagnes (bandix).

Na sprawdzenie najlepsza stara metoda z młotkiem. Jedna osoba wciska startez a druga stuka w rozrusznik.

Ja wymieniałem w 512 potem w 514 kuzyn podobnie w 512 inny w 514, także problem znany.

banban1 jak możesz to napisz co było w twoim kombajnie

pozdrawiam

Edytowano przez langedorf

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
suzuki18l    9

myśle ze moze to byc wina rozrusznika. jak sie zdejmie obudowe ( dwie śrubki 10 ) to widac taki styk ktory przyciagany jest przez elektromagnes i czasem jego prowadniczka zaczyna sie zahaczac i nie pozwala zamknac obwodu. jesli trzeba to moge podeslac foto

kolego ale mu kręci tyle że tak ciężko że prawie wcale, czyli styk zwiera, może tulejki , ja mam ten sam problem, po zakupie aku nowych, poprawa lekka, jutro się biorę za rozrusznik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
suzuki18l    9

teraz mogę napisać , co u mnie było przyczyną, kupiłem nowy rozrusznik i to samo, przeczyściłem wszystkie styki, nowe klemy, i nic, co się okazało nowy aku nie trzymał prądu, i nie miał przejścia, czyli kombajn kręcił na jednym , 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radek1990    0

Witam mam problem z rozrusznikiem w 512  , bo jak chcem odpalic go to pyka  ten elektromagnes jak to naprawic ???

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez kopokop
      Witam,czy polecili byście mi kosiarkę samojezdną fortschritt e 302
    • Przez andrejus
      W jaki sposób gasicie silnik? u mnie poprzedni właściciel sznurek który trzeba pociągnąć żeby silnik zgasł.
      Czy fabrycznie tak to było? Nie powinno być jak w bizonie lub po przekręceniu kluczyka gaśnie silnik?
       
      Jak to u was wygląda?
    • Przez vdan
      Witam.
      Mam problem z pasem jezdnym - w sumie to z przyśpieszaniem.
      Cały czas chodzi po dnie koła. Pas niemiecki nowy TAGEX - po wymianie dalej to samo- nie można przyśpieszyć ponieważ chodzi po dnie , w czasie koszenia śliga się i nie da się go napiąć.  Sprzęgło - ok- wymienione tarcze. Jak wciasnę przyśpieszacz to koła się ruszają ale po chwili pas zaczyna się ślizgać i nici z  szybszyego koszenia.
      Czy ktoś maił podobny problem?
      Czy to wina rozdzielacza?
      A może sprężyny któa jest w środku?
    • Przez MasseyXXXX
      Witam, mam taki problem ze swoim fortschrittem...
      Cały się trzęsie, czy mam przyspieszacz na maxa, czy na min...
      Co to może być? Wariator? Skrzynia? Pas? Wyważyć koło pasowe?
       
    • Przez osmy888
      Wiem że temat wspominamy w niektórych postach ale niestety po chwili ginie...
       
      Jak przystosować kombajn Fortschritt / MDW 524 do koszenia kukurydzy ?
       
      Posiadam 524 zastanawiam się nad przystawką do kukurydzy. Czy ktoś z forumowiczów może podzielić się informacjami jakie przystawki pasują do 524 ? Czy może przystosować inny podajnik pochyły np, z claasa który będzie pasował do przystawek claas ?
       
       
×