Skocz do zawartości

Czyszczenie pras

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Często po intensywnym uzytkowaniu naszej prasy gromadzą się zabrudzenia, nie chodzi mi oczywiscie zabrudzenia te z zewnątrz, typu kurz czy smar ale o te w środku prasy,np u nas między ścianką prasy a wałkiem zazwyczaj zapycha się ta szczelina słomą,słoma od kręcących się wałków ubija się i później nie sposób jej z tamtąd wydobyć,może także się zapalić wiadomo jak się nagrzeje od tarcia.Wiem że prasy powinno się czyścić na bierząco ale jak belujemy to to już się tworzy w trakcie prasowania więc nie bedziemy przerywać belowania żeby usunąć zapychające się wałki,skoro prasa chodzi.No ale później oczywiście chcemy wyczyścić ale już się to tak ubija że nie sposób.Próbowaliśmy sprężonego powietrza,różnych chwytaków i tylko z grubsza sie udało a reszta siedzi. Czy konieczne będzie ściąganie wałków?

Jakimi sposobami wy usuwacie nieczystości z pras?

Opublikowano
Na ale jak to wodo wymyjesz to chyba musi sporo schnąc bo inaczej to wszystko pordzewieje itp. i potem mogą być problemy.

Pozdrawiam Balzak

a pozatym sama woda i polanie nie starczy bo jak się kurzu dużo nagromadzi to się błotko zrobi, i jeszcze większy syf niż był, mi się wydaje że powietrze jest najlepsze a później szmatką zwilżoną poczyścić ale mnie najbardziej męczą te szpary od wałków ;)

Opublikowano

Uwierz mi ze jeżeli myjką ciśnieniową polejesz maszynę to każdy kurz zejdzie bez problemu a jeżeli do tego dodasz piane aktywna i ciepłą wodę to naprawdę będzie super umyte. tylko nasuwa sie pytanie co dalej z tym robić???

Pozdrawiam Balzak

Opublikowano

ja swoja z-224 czyszcze takze tylko powietrzem mam do sprezarki taka specjalna koncowke do powietrza i wszystki kurz i smar wyczysci pod duzym cisnieniem

Opublikowano

najlepsze jest powietrze do takich maszyn. Ja swoją prasę myłem może ze 2-3 razy ale to jakieś 3-4 godziny przed wyjazdem w pole (tak żeby wyschła). Po powrocie z prasowania wystarczyło przedmuchać i była jak po myciu a była sucha i nigdzie nie rdzewiała (tak jakby nie była myta).

Opublikowano

Jak dla mnie to w środku to tylko sprężarka a osłony można umyć wodą.

Jeśli nie ma elektroniki można myć ale dokładnie i potem koniecznie nasmarować. Sipme to śmiało myć wodą ale dość dokładnie bo woda z kurzem w rogach stanowi dobre miejsce na korozję :rolleyes:

Opublikowano

hmm ciekawy temat... ale..ajkie wy macie prasy?? jaki one maja system zwijania??bo u mojego wujka(ma prase z metalfachu) jestem w 100% pewien ze zadna myjka cisnieniowa by nie dala rady,bo jak sie to po nakreca do wlakow ijak sie ubije to jedyny sposob to otworzyc komore, zablokwac i skrobac ten syf B) reszte, owszem da rade myjka ale w srodku na pewno nie B)

Opublikowano

Wydaje mi się, ze z prasą to jak z kombajnem... myć jak najrzadziej...

Ja mam walcowego claasa i na 2 sezony 1 raz ją myłem... do póki można to tylko powietrzem przedmuchać...

każdy walec ma łożyska, jak wejdziemy tam brutalnie z woda(gorąca czy też pod wysokim ciśnieniem) to wypłuczemy cały smar... jeśli są kalamidki to nie ma problemu, nasmarujemy i po sprawie... Kolega prawie spalił prasę właśnie przez mycie, zaczęły się grzać łożyska, wyrzucał już prawie paląca się belę z prasy MF pasowej... a potem wymiana wszystkich łożysk... a to kosztuje. Spalenie sobie maszyny jeszcze więcej...

Ja prasę myłem tylko dla tego że mam centralne smarowanie, i trochę oleju wyrzuciła na łańcuchy no i na wszystkie obudowy w wewnątrz... nie mogłem już na obrośnięte olejem i kurzem łańcuchy patrzeć więc umyłem... ale delikatnie. Mam nadzieje, ze nic nie podzieje się z nią w przyszłym sezonie...

Opublikowano

Właśnie czy myjecie swoje prasy myjką ciśnieniową zarówno w środku jak i na zewnątrz? Ja w tym roku po sezonie umyłem - najpierw poczyściłem sprężonym powietrzem z kompresora a później myjka. Niektórzy twierdzą, że w ogóle nie powinno się myć, ale u mnie nalepione  na walcach materiału zapieczonego było sporo co najpierw nożem całe płaty odłupywałem. Trochę boję się o łożyska, ale po myciu od razu wszystkie kalamitki przesmarowałem a po łańcuchach smar i olej i po tym chodziła z 15 minut i wyschła 3 dni na pogodzie. Prasa to Metal Fach Z562 walcowa bez rotora i noży.