Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do @ Lulak!Lulak poczytaj co robi ekosłoma a co Ug max

a potem pisz

Ja osobiscie uzywag Ug max

Też jestem ciekaw co ten ug max niby robi. Ja podchodzę sceptycznie do takich wynalazków. Raz stosowałem ekosłomę i nie widziałem różnicy czy z czy bez tego. Zależy czy będzie mokro czy sucho. Bo jak sucho to te wynalazki nic nie zrobią ze słomą.

Opublikowano

Ja stosuję z dużym powodzeniem na ściętą slomę w całym gospodarstwie /ok 100ha/ preparat Biogen Rewital ktory zawiera 10 różnych bakterii. Powiem sceptykom co do takich preparatów jest znaczna różnica w rozkladzie słomy, żyzności ziemi, poprawie struktury co ma przełożenie w lekkości uprawy. Po zastosowaniu tego preparatu ograniczyłem nawożenie NPK do minimum a na niektórych działkach zupełnie zrezygnowałem i co? ROŚNIE!!! Niema spadku plonu a zdrowotność łanu czy to pszenicy czy rzepaku znacznie większa. W środek ten zaopatruję się akurat w firmie PROCAM ale pewnie mają go w sprzedaży też inne w celu zapoznania się z preparatem odsyłam do lektury http://procam.pl/index.php/srodki-ochrony-roslin/596-biopreparat-biogen-rewital lub www.bio-gen.pl zakładka biopreparaty.

Opublikowano

O ile dobrze pamiętam ok 125 zł na ha i uważam że nie są to pieniądze wyrzucone w błoto. Nadmieniam, że pełny efekt działania widać dopiero w 2-3 roku stosowania. W pierwszym zauwżyłem szybki rozkład i mineralizacjię słomy tej starej wyorywanej i tego roczną która została z kultywatorowana lub z talerzowana. Praktycznie gdy orałem przedsiewnie po uprawkach to słomę mało było widać.

Opublikowano

Trochę zakwasza. Saletra wapniowa może być tyle ze drogo wychodzi.

No niby cenowo tańsza ale znowu ma mniej N za to ma troszke wapna a jeżeli mam dawać mącznik który zakwasza glebę to wole dać saletry troszke więcej zwłaszcza dlatego że wapna się nie stosuje kiedyś bym chciał to zmienić ale narazie nie moge się w sprawach rolniczych ze starszymi dogadać i to jest głowny problem.

Opublikowano

witam, tydzień temu ściąłem 5 ha jęczmienia słoma jest mizerna ale nie przemyślałem tego i sciąłem bez rozdrabniania. Według mnie nie opłaca się jej prasować i stąd moje pytanie. Jak ją zaorać żeby było dobrze przykryte? Może czymś najpierw przejechać? podkreślam słoma nie jest rozdrobniona tylko leży w rulonach. :D poradzcie coś :)

Opublikowano

jak masz lub ktos w twojej okolicy kosiarke bijakowa albo jakiego rotosana to przejechać i nie ma śladu bo sam u siebie czasami tak robie. a jak nie to sam nie wiem moze jak by roztrząsł to karuzelówką to by się już inaczej orało + do tego jak roztrzesiesz to niech to deszcz przyleje i po sprawie. ostnia moja propozycja to talerzówka tylko talerze 60 to po slomie najmniejszego sladu nie zostawi

Opublikowano

u nas kiedyś rozwalaliśmy bronami 5-kami jeżdżąc w poprzek pokosów. Brona ustawiona pod kątem w ten sposób że tylko ostatni rząd cynków rozwala. Oczywiście ważna jest prędkość- im szybciej tym lepiej. Fajnie to się sprawdzało- tanio i szybko. Teraz już tak się nie robi gdyż słoma jest cała zbierana

Opublikowano

Najlepiej rozgrabić zgrabiarką i porządną tależówką przejechać albo urzyć porządnego rozdrabniacza, choć jak są pługi na wysokiej słupicy to po rozgrabieniu też powinny dać radę.