Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nom . Stań na czele i zmień . Ty drugiego piwa dziś nie pij . :P

Opublikowano

prawda jest taka żeby nawet mleko było po 2,5 zł litr a byk 15 zł za kg żywej wagi to taki ozzbornek i tak nie zarobi bo nie ma towaru żeby sprzedać i zarobić  ..ot cały sens jego teorii że nic się nie opłaci bo nic się nie robi  to nie ma na czym zarobić 😄

Opublikowano (edytowane)

marzy ci sie mleko po 2.5 zł co ? niestety 20 gr zysku na litrze to wszystko co mozesz zwojowac prowokatorze 🤣

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)

bym go wziął na praktyki ale przykro mi etat parobka  jest zajęty 

widać że chłop rwie się do hodowli , naczytał się , naoglądał filmików  tylko niem gdzie się spełnić 😅 

tatunio zawiódł bo mu sprał mózg że się nic nie opłaci i ziemie sprzedał ... zostawił parę ha ...ot nieszczęścia chodzą parami 😉

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, ozzborn napisał:

20 gr zysku na litrze to wszystko

Czyli 20% Myślę ze niejeden przedsiębiorca może tylko pomarzyć o takiej zyskowności 

Edytowane przez debrzyna
Opublikowano
Witam sąsiad kupił sobie 2 cielaki w wadze ok 150kg a ma do dyspozycji siano owies pszenicę i koncentrat meggi z sano w jakich proporcjach mieszać i ile treściwych dawać dziennie. Opcja sprzedaży pszenicy i kupna tańszej paszy nie wchodzi w grę bo ma pszenicy ok 2t czyli zabawa nie warta swieczki
Opublikowano
19 minut temu, debrzyna napisał:

Czyli 20% Myślę ze niejeden przedsiębiorca może tylko pomarzyć o takiej zyskowności 

zeby wyciągnąc 5 tys zysku na reke potrzeba 25 tys litrów/miesiac 🤣

Opublikowano
45 minut temu, robi57362 napisał:

adrian pszenice pół na pół z owsem a tego koncentratu to ile nie wiem ale na worku pewnie coś tam pisze siana do woli czemu apka nie łączy postów?

Do tych calecen na worku nie ma co się stosować bo można z torbami pójść ;)

Opublikowano

Ja obecnie utrzymuje ok 150 szt  mamek z cielakami z czego sprzedaje ok 50 rocznie.  I powiem że do kieszeni zostaje ok 60 tys + cenny obornik. Jakby wziąć pracownika ubezpieczyć za 5 tys brutto to został by  zysk z obornika.  który nie jest mały + dopłata . Ale jak się wszystko schematycznie liczy z ołówkiem to wychodzi że się dokłada z pola.  Jak ktoś ma mało ziemi i dokupuje pasze to jest głupiego robota.  Paliwo, pasze coraz droższe prąd ma iść 60 czy 70% w górę dodatkowo inflacja. Ja nie zrezygnuje z hodowli najwyżej zmniejszę o połowę jak będzie gorzej, wszystko mam tak porobione że nie licząc wycieleń  i chorób cieląt   to   godz rano i wieczorem i po obrządku. Jakbym miał przy tym robić pół dnia to bym pola nie dopilnował i więcej by było  z tego strat niż pożytku.

• Like 1
Opublikowano

punkt widzenia zalezy od punktu widzenia . Na opłacalnosc wpływa wiele czynnikow  sam mam byczka co 2 lata złapie do 600 kg  a sprzedawałem takie co na 19 msc. miały ponad 700  ico   pewno do małego niedołoze ale i niezarobie a obornik ? dajcie spokoj za gnuj robic :D napewno sie niedokłada .

Opublikowano
11 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Zobaczcie u mnie w galerii jak nie opłaca się dawać paszy tresciwej opasom. Ktoś tam pisał że przy takich dawkach nie będą rosły. Byki w marcu jak się nie mylę skończą 2lata są to byki od moich mamek.

powiedz lepiej do ilu ha bierzesz dopłate to ci powiem skad masz na tą pasze tresciwą 😎