Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
artur01    0

Rozpołowiliśmy ciągnik i wymienialiśmy uszczelniania ponieważ ciekł olej na tarcze.

Po złożeniu i odpaleniu okazało się, że nie działa nic z hydrauliki ( tak jak by pompa przestała pracować)?

Czy ktoś się spotkał się z czymś podobnym i wie gdzie jest problem?

Z góry dzięki za odp!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mikon71    6

a zdejmowałes boczne pokrywy ?

bo przy zakładaniu niezawsze trafi sie taka rurka na drugą strone do podnosnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
artur01    0

Które boczne pokrywy? może coś więcej? Wydawało by się że wałek wszedł na swoje miejsce ale po odpaleniu traktora zaczęły wydobywać się niepokojące i dziwne dźwięki ze skrzyni. Pytanie jest następujące czy istnieje możliwość że podczas zjeżdżania silnika ze skrzynią wałek wypchnął coś z tyłu skrzyni? Dodam że przed naprawą uszczelnień wszystko chodziło idealnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafik256    19

Nie wiem jak to zrobiłeś ale zapewne źle włożyłeś wewnętrzny wałek, który napędza WOM i pompę. Skoro coś zaczęło wydawać dziwne dźwięki to masz dowód na to ze źle coś złożyłeś. Tutaj nie ma sie nad czym zastanawiać tylko rozjeżdżaj ponownie i módl się żebyś za mocno nie narozrabiał.

 

PS. Używałeś dużo siły żeby zjechać ciągnik?? Zsunąłeś obie części do końca ręcznie czy kilka cm musiałeś dociągać śrubami??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikon71    6

pokrywy z elektrozaworami i pompą tak jest taka rurka która trzeba z pokrywa nasadzic na druga strone bloku skrzyni biegów która wchodzi do elektrozawórów podnosnika

ale to pewnie nie to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przemek1988    2

Odświeżę trochę temat, żeby nie zakładać nowego. Mam problem również ze swoim 3090. Hydraulika nie działa. Ciągnik stał jakiś tydzień czasu "pod chmurką", odpaliłem go kilka dni temu, przestawiłem go w inne miejsce, bo w poprzednim przeszkadzał, wszystko działało jak należy. Wczoraj go odpalam, ruszam, hydraulika od kierownicy zaczęła przerywać, po chwili przestała zupełnie działać i zapaliła się kontrolka od oleju w skrzyni. Dolałem oleju, czasem kontrolka gaśnie, ale nie wiele to pomaga. Podnośnik nie działa, załączanie napędów nie działa, WOM nie działa, hydraulika zewnętrzna również nie. Ma ktoś jakiś pomysł na ten problem? Ciągnik jakieś 2 miesiące temu kupiłem z Francji i do tej pory zbyt wiele nim nie pracowałem, ale nie było z hydrauliką póki co :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sznajdik    139

Moim zdaniem filtr oleju zapchany może być albo na pompę nie dostaje oleju. Wymieniłeś olej i filtr po kupnie tego ciągnika czy jest jak było bo np w oleju mogła być jakaś woda zamarzła i masz kłopot jaki masz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przemek1988    2

Nie wymieniałem właśnie i też obstawiam filtr. Olej już zakupiłem tylko problem jest z dostępnością filtra. Wezmę jakoś go rozgrzeję, albo gorącą wodą lub ciepłym powietrzem i może to coś pomoże

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Panowie mam problem z mf 3090 nie idzie przełączyć biegów na A,cały czas jest włączony przedni napęd i wałek może ktoś już miał taki przypadek?

Edytowano przez PawelRolnik12

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sl34    0

mam problem jak trafic z ta pompa w ta rurke ta rurka lata jak tirowka po lesie i ciezko mi trafic kilka razy juz byly pruby i nic co mam zrobic doradzcie pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sznajdik    139

Jak tak źle ci idzie odkręć dekiel z drugiej strony i załóż rurkę w dekiel z pompą i wtedy ten założysz jest lżejszy i będzie łatwiej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelfrr    0

Przemek 1988 i co było przyczyną , ja w swoim 3070 siałem i podczas jazdy zaczęła przerywać kierownica i po chwili hydraulika padła zupełnie. Brak podnośnika, kierownicy, i zastanawiam się co robić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sznajdik    139

1 sprawdzić olej

2 sprawdzić filtr oleju hydrauliki

3 sprawdzić pompę

Mogło ściąć klin na pompie skoro cała hydraulika padła. Nagle to się stało?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelfrr    0

Pytanie czy pompa olejowa jest za tą pokrywą z elektromagnesami po prawej stronie ciągnika? jakieś wskazówki co do dostania się do pompy i wyjęcia jej. Pierwszy raz będę to rozbierał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dwojakowski    1

Tak to jest ten dekiel proponuje zdjąć tylne koło lepszy dostem ipompa jest podłączona w srodku rurką do zaworu z drugiej strony przy zakładanju pompy trzeba nanią uważać i podłączyć pompa zawór i nie popsuć oringów na tej rurce bo potem tam gubi olej nie jest to tak bardzo trudne do zrobienja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelfrr    0

Hydraulika przestała działać ponieważ obrobiło frezy na wałku napędzającym i tarczce w kole zamachowym. Trzeba było rozjechać silnikiem wałek wychodzi be problemu.Bez większego rozkręcania można sprawdzić napęd pompy przez korek wlewu oleju do skrzyni, dobra latarka i widać wieniec z tarczkami na którym jest tryb od pompy. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez gatrem
      Witam.
      Mam problem w MF 6160 ponieważ świeci się czujnik niskiego ciśnienia hydraulicznego. 
      Filtry od hydrauliki zostały założone nowe, cała hydraulika działa poprawnie tylko przez ten czujnik zostały wyłączone półbiegi, cały czas świeci się D. 
      Wszystkie wtyczki zostały oczyszczone. Wczoraj wieczorem odpaliłem ciągnik to kontrolka zgasła i było wszystko dobrze, po nocy znowu ten sam cyrk:(

      Czujnik jest taki jak na zdjęciu (chyba że się mylę). Czy do niego ma dochodzić + czy - ? Bo do tej wsuwki dochodzą dwa kable i są ze sobą połączone.  Można go jakoś obejść/zmostkować aby sprawdzić czy wina leży w czujniku czy gdzieś indziej w elektryce? 
      Skoro wszystko inne związane z hydrauliką działa to chyba nie wina pompy? 

    • Przez erni16pl
      Jak w temacie mam problem z ciągnikiem MF 3080 głośno wyje skrzynia. Niewiem jaka jest tego przyczyna, i jak to naprawić? proszę o pilne odpowiedzi kto miał z tym doczynienia. wyczytałem coś o jakiśch łożyskach igiełkowych ale niewiwm jak je sprawdzić i gdzie się znajdują
       
      skrzynia power shift 32x32 bez komputera zaczyna wyć jak się rusza pod wpływem obrotów i wyje coraz głośniej
       
      z góry dzięki
    • Przez markur7
      Witam Panów,
      mam pytanie odnośnie zaworu trójdrożnego / trójdzielnego - nie wiem jak się fachowo to nazywa. Czy w przewodzie powrotnym (powrót niskiego ciśnienia do skrzyni) jest jakiś "dinx" który blokuje odpływ oleju z zaworu przy zgaszonym silniku? Pytam, bo z przeźroczystego przewodu od zaworu do pompek hamulcowych, po zgaszeniu silnika cofa się (grawitacyjnie) olej - zostaje tylko to co jest poniżej odpływu zaworu ( jak na zdjęciu).  Olej pozostaje na tym poziomie - czy to normalne???. Ciągnik był rozpoławiany z 12 mth temu, dokręciłem wszystkie przewody łączące się z zaworem, wymieniony i uszczelniony wężyk przeźroczysty. Po postoju zimowym zapowietrzone były hamulce - zostały odpowietrzone, sprzęgło też odpowietrzone. Delikatne ślady wilgoci są pod pompką sprzęgła.
       

    • Przez Patryk212
      Witam może ktoś wie jakiej grubości jest docisk hamulcowy?

    • Przez Diabel1
      Witam mam problem ze sprzęgłem w moim maseyu. Jak się olej zrobi ciepły sprzęgło zaczyna nierówno brać to znaczy na wolnych obrotach robi się problem z ruszeniem. Zdarza się że pedał sorzęgła zwolnisz a ciągnik nadal stoi.Słabnie taż wspomaganie. Myślałem że to pompa,wymieniłem pompe, filtry , olej , i było troszke lepiej przez dwa dni i sytuacia wróciła.prosze o jakieś rady , wskazówki co robić.
×