Skocz do zawartości

Żniwa 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj byłem na jęczmieniu zimowym i muszę stwierdzić że już zaczyna powoli robić się twardy, z samego początku lipca będzie się nadawał do koszenia.

Susza o wiele przyłożyła się u mnie do wcześniejszego dojrzewania :( , jestem ciekaw jak mi sypnie zimowy w tym roku.

Opublikowano (edytowane)

no ja tez za jakies półtora tygodnia mysle ze jeczmien pójdzie pod kose :)

U mnie tez juz dawno juz jeczmien zótłty ale ziarka to jeszcze troche wiec wyjade za jakies półtroa tygodnia jak nie wczesniej :)

Edytowane przez dawid109
Opublikowano

Ja w piątek za Brodnica widziałem już suchy jęczmień (chyba był desykowany) a dziś pole już puste było. Chociaż słyszałem o przypadku że ktoś spalił jęczmień mocznikiem dolistnie, może to akurat były te pola :D

Opublikowano

Powiem Ci kolego tak. Jak byłem młodszy, z 10 lat temu to było, to sąsiad posiał 20ha jęczmienia,i pamiętam jak dziś 18 Czerwca już go kosił, co jest nie do pomyślenia, ale raz w życiu taki wczesny zbiór widziałem, o dziwo wszystko było suche jak nie wiem. Więc może zebrali w sobotę.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kolego zaraz po zbiorze weź wypryskaj pole herbicydem, najlepiej roundup, następnie weź to jakimś gruberem zrób żeby to wszystko powyrywać,i myślę że trochę powinno pomóc. A zbiór u nas przewiduje na 27-30czerwca.

Wow... chyba Ci się coś pomyliło.

Po randapowaniu gruber to głupi pomysł, wyciagnie stare nasionka chwastów na wierzch które zniwecza efekt randapowania

Opublikowano (edytowane)

Kolego Hubercie, źle to sformułowałem, chodziło mi oto że dopiero jak już wszystko dobrze powypala herbicyd, to dopiero wpaść gruberem, my tak robimy i efekty są zadowalające :)

Edytowane przez deer20
Opublikowano

U mnie jeczmień już złociutkitylko od lasu jescze trochę zielony ziarno na 90% pola już zaczyna twardnieć myśle że w sobotę poleci o ile pogoda pozwoli bo niby ma padać pozdrawiam a jak u was

Opublikowano

Czytam sobie że na giełdzie paryskiej Matif cena pszenicy nieco w dół... ponieważ w USA rozpoczęły się żniwa koszą pszenicę! Co kraj to kraj haha ;)

Tyle że w USA żniwa trwają kilka miesięcy, żniwa zaczynają się wcześnie w południowej części Stanów, a późno kończą w części północnej, o ile się nie mylę to żniwa trwają tam ok. pół roku.

Opublikowano

To ja myślałem ze jak w sobotę będe kosił to już wcześniej się nie da a tu widzę że żniwa już się zaczeły jakie to województwo i jaki plon z ha

Opublikowano

@devid i inni m.in autor filmiku, zadam takie jedno pytanie; po co zasialiście wogóle to zboże, ponieśliście duże nakłady na uprawę ,opryski nawozy czekaliście w przypadku jęczmienia ozimego 9-10 miesięcy na zbiór , i teraz chcecie wjechać kilka dni za wcześnie i wszystko zmarnować?, przecież to sie do niczego nie nadaje, devid pisze że ziarno zaczęło twardnieć , a do soboty stwardnieje i dojrzeje? :blink: puknij się w czółko, po co chcesz to młócić ? bo chcesz być pierwszy? bo zobaczyłeś kombajn na polu? w sumie wasz cyrk i wasze podwórko, wam spleśnieje nie mi powodzenia

Opublikowano (edytowane)

Kolego widzę że gówno się znasz na uprawie jęczmienia jak ziarno jest twarde do można kosic w zeszłym roku kosiłem 1 lipca i nic niezgniło choć rok by mokrzejszy a jeczmień siałem 4 września więc wegetacja też sie wczesneij zakonczy pozatym susza dała za swoje jak czegoś nie uprawiasz to sie nie odzywaj pozatym jak byś sie znał to byś wiedział że od dojrzałości woskowej do dojrzałości pełnej jest od 7-10 dni widzę ze mało doinformowany jestes myślisz że jak pszenżyto czy żyto jest zielone to jęczmień też doucz się trochę

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Gość Profil usunięty
Opublikowano

a Ty ,,gUwno'' się znasz na ortografii :lol:

Opublikowano

a Ty ,,gUwno'' się znasz na ortografii :lol:

Hubert licz się ze słowami u ciebie też nie najlepiej a widzę że zazdrościsz że ktoś ma dużo wiekszą wiedzę od takiego cymba..... jak ty Dojrzałość pełna żniwna jest ostatnią dojrzałościa wcześniej jest woskowa ale jak ktoś nawet tego nie wie to nie wiem po co się odzywa skoro nie zna podstaw a dla kolegi to chyba po pełnym stwardnieniu ziarna jest jeszcze dojrzewanie a chyba to jedno i to samo :lol: