Skocz do zawartości

Żniwa 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pawelxy1, na V klasie to jeszcze nie tragedia.. czuje ze szacunki plonów beda spadac w doł bo zboza ogolnie sa bardzo słabe. kosilem w tym roku znajomemu jeczmien, nie wiem czy mu uleciało 3,5 t/ha na 4 klasie. niestety ale w wiekszosci regionów Polski tak bedzie. a gdzie nie gdzie jeszcze gorzej.

Opublikowano

3t/ha to mało. Bardzo mało.

[/quote

Kolego nieporównój plonów 6-7 t/ha gdzie uzyskują na II I III klasie po rzepakach ja miałem zasiane po pszenżycie i to jest dzierzawa odnawiana co roku przez miasto więc nie opłacalne uprawa jak swoich pol w moich okolicach jak wyciągniesz 3 tony to będzie już przyzwoity plon przy takich ziemiach zabiegi chemiczne tez są mniej ekonomiczne chodzi mi tu o fungicydy bo przy takich samych kosztach zabiegów na III a V klasie plon jest niższy nakłady takie same więc ekonomicznie mniej opłacalne z V klasy to cieżko uzyskać więcej niż 4 tony a w tym roku była susza cały maj i po zimie bardzo dużo zbóż nie jest u nas wyleciało sam zaorałem 4ha rzepaku.

U mnie na V klasach króluja owsa i żyta przy życie w którym jest plon 3t/ha to już jest bardzo ładne żytko nie mówimy o odmianach mieszańcowych wiadomo że na lepszych klasach nikt nie sieje prawie żyta .

Mogę powiedzieć jak to niektórzy się chwalą 6 ton w tym temacie ale kolega napisał że sprawdził jednego to ma 16 lat i chyba chciał sie pochwalić i tak samo jak koledzy piszą sasiąd mówil że ma 20ha plon 8 ton a nakosił razem 60 ton :D

U mnie jest realny plon a nie wirtualny na pokaz pozdrawiam niech i koszą po 10t/ha pszenicy :)życzę wszystkim i to na VIz

Opublikowano

ludzie co Wy w ogole sobie wkrecacie zeby kłamac i pisac ze ma sie wiecej niz faktycznie tyle zboza urosło?. szczerze to zaden specjalista od rolnictwa nie kieruje sie tym co pisza ludzie na forum itp. takze aby zwiekszyc realnosc wypowiedzi piszcie prawde a nie mity.

Opublikowano (edytowane)

u mnie to samo dziś nawet widziałem jak z pszenicą ruszyli i także ruch na skupach rzepaku <lubelskie, gmina Piaski, Głusk, Krzczonów>

Edytowane przez nhfan
Opublikowano (edytowane)

Skoszony kolejny kawałek jęczmienia jarego. plon 4t/ha. Pszenżyto potrebuje jeszcze paru dni pogody.

Edytowane przez Filipo
Opublikowano

u mnie właśnie przetacza sie kolejna burza , 2 w ciągu tygodnia tym razem z gradem wielkośći wiśni. Mam nadzieje że zbożow większych szkód nie wyrządziła ale rzepaki pewnie wymłuciła.

Opublikowano

disiaj skosilem 1,8h rzepaku,plon ok.3,5t z hektara,wilgotnosc 8,6,jutro do skupu wioze bede wiedzial dokladnie jaka cena.jak dopisze pogoda to sroda,moze czwartek skosze reszte?

Opublikowano

Na piasku pszenżyto już twarde, a ziarno małe, słabo wykształcone, mocno związany przez kłosy(mogą być problemy z wymłacaniem...). Żyto to ziarno zupełnie miękkie, palcami zgniecie. Owies po ostatnich deszczach miejscami odżył i są zielone place. Reszta już uschła. Tak ogólnie to od 3 tyg praktycznie codziennie pada. A od kwietnia od czerwca niewiele padało.

Opublikowano (edytowane)

W moich okolicach kombajny już zaczęły wychodzić w pola ale wczoraj wieczorem przeszła u mnie ostra burza :( i znowu zastój w żniwach. ;[

Ciekawe jak będą wyglądały rzepaki po tej burzy, pewnie do reszty się wysypią.;[ Jeszcze trochę i niebędzie po co na pole jechać coś kosić.

Edytowane przez manik
Opublikowano

Taki to polski lipiec ;) W naszym kraju lipiec i bodajże listopad to miesiące najbardziej deszczowe. Czasami o tym zapominamy. Mój ojciec mówi, że jak na św. Jana pokaże się tęcza to potem 6 tygodni takiej przekropnej pogody. I zazwyczaj tak właśnie jest. Trzeba czekać na sierpień!

Opublikowano

oj tam oj tam. Ja na pogodę nie narzekam mam ok 0.3 ha zboża, 0.1 ha ziemniaków 0.1 ha buraków i 0.2 ha łąki i pola 0.3 drugie pole zboża.

Zboże pierwsze skoszę za parę dni a drugie sąsiadowi oddałem bo mi nie potrzebne, Kupię traktor i bd w końcu nie musiał pożyczać maszyn.

Opublikowano

nie przecinki tylko zera nie po tej stronie powstawiał chłopak hehe:) no ale nie możemy mu zabronić tutaj być może się czegoś poduczy jeśli chodzi o agrotechnike itp hehe

a co do żniw jak dopisze pogoda to po niedzieli ruszam w rzepak i zobaczymy co pokaże w tym roku ale widzę że 4 4,5 tony z ha nie będzie tak jak w tamtym roku :( a szkoda trochę bo cena przyzwoita jak na na razie i myślę że będzie iść w górę ...