Skocz do zawartości

co zrobić ze starą słomą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z każdego roku zostawało mi kilkanaście balów słomy na placu gdzie ją składam chce teraz to wszystko wy czyścić żeby położyć tam nową co z tym zrobić większa część już nie nadaje się na ściółke bo troche prze gniła a troche chwyciła pleśń co z tym zrobić wywieść w pole będzie z tego pożytekczy raczej szkoda bo ta pleśń mi troche nie leży a może wy miezać z obornikiem niech się troche po sezonuje w pryźmie?

Opublikowano

kolego radekk89 może pod rzucić ci pare balotów to sobie zapalisz i ty :lol: mam tez stare opony z mojego zetorka do rzuce gratis! a tak poważnie z tym paleniem to bede miał problem bo skład mam koło lasu :(

Opublikowano

weźcie pod uwage to że w tej starej słomie jest pleśń a z tego potem może się tylko zrobić grzyb i moim zdaniem to więcej klopotu by zrobiło niż porzytku a może by ją wywieźć w pole i po pryskać azotem? to by było rozsądne rozwiązanie?

Opublikowano

Zrób małą pryzme kompostową i przez lato przepali się troche lub zrzuć na sterte a na wierzch rzuć obornik, jeśli się dobrze sfermentuje to dasz jesienią na pole i po sprawie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jeśli masz w pobliżu jakieś bagno to zdejmij sznurek (czy siatkę) wwal to tam i po kłopocie

Opublikowano

oj nie przesadzajcie z tym grzybem a jak słomę zamiast prasować to tniecie sieczkarnią i ona leży gnije i przyoruje się nią, albo jak liście z buraków się tnie zamiast zwozić pomimo że w jakimś stopniu jest chwościk.

Opublikowano

panowie co zrobic ze słoma co została w truskawkach, chodzi mi że by szybko zgniła. Zazancze ze truskawki byly sciete orkanem zjeżdżone glebokryzarka dziś jest obcipaliśmy ale jest dużo słomy i juz sie nie bdzie dało jezdzic bo bedzie pchało. Mysałęm o moczniku w wodzie ale nie weim czy nie przypali truskawek bo sa malutkie dopiero puszczją listka chyba że by tak rozsial ale tez nie wiem czy nie przypali

Opublikowano

A według mnie dobrym rozwiązaniem byłoby przerobienie tej słomy na brykiet. Masz tani opał i przynajmniej się nie zmarnuje ;)

siema a ja zupełnie was zaskocze :lol: :lol: :lol: około 13km ode mnie jest oczyszczalnia scieków i kupują stara slome nawet 5-letnia na jakias fermentacje czy cos dokladnie nie wiem. sasiad im wywozil do dali mu po 15zł od sztuki wiec mysle ze calkiem calkiem. to taki sposob u nas co robic ze stara nadgnita słoma... mozecie tez na biogazownie ale to w polsce sa 2 czy 3 heh ale tak jak jeden z uzytkownikow mówił o brykietach ale zeby znow nie byly za mokre bo nici z palenia.. pozdrawiam

Opublikowano

Według mnie to najlepiej to spalić a to co zostanie popiół pod drzewka czy do ogrodka pod roślinki już grzyba nię będzie na pole nie wywoż bo tylko grzyba na polu zostawisz jak słome tniemy ścinaczem to wogule inna bajka jest ładnie cieniutko rozłozona na jego powierzchni że nawet nie widac przy niektorych zbozach że coś było cięte a co innego jak sam grzyba wywalisz sobie na pole

Opublikowano

a u mnie z okolicy to zabierają takie bele przegnite ze sterty że traktorem z platwormą pronara na jakieś 30 bel to ledwie targał i chyba przerabiał na brykiet i jeszcze coś za to gów.o płacił :blink:

Opublikowano

Według mnie to najlepiej to spalić a to co zostanie popiół pod drzewka czy do ogrodka pod roślinki już grzyba nię będzie na pole nie wywoż bo tylko grzyba na polu zostawisz jak słome tniemy ścinaczem to wogule inna bajka jest ładnie cieniutko rozłozona na jego powierzchni że nawet nie widac przy niektorych zbozach że coś było cięte a co innego jak sam grzyba wywalisz sobie na pole

No tak i zabierać glebie cenne źródło próchnicy?

Opublikowano

Jeżeli nie znajdziesz kupca, to najlepiej wymieszaj tą słomę z obornikiem i przekompostuj. Grzybem się nie martw, bo są różne rodzaje grzybów, a pleśń nie należy do grzybów, które atakują żywe rośliny.

Opublikowano

Ja jak mam nadwyżke to zawsze wywożę ją do pobliskiej pieczarkarni płacą mniej więcej bo 10 15 za metr, jak mają deficyt to wszystko ci zabiorą bo i tak to oni moczą i tak i i m to rybka czy mokra, minimalnie ci potrącą jak mają jej nadmiar ale wziąć ci zawsze wezmą, a na pole nie wywoż bo złapała pleśni i może sie zrobić grzyb. :)

Opublikowano

Wywieź na pole ułóż na kupę polej gnojowicą i posyp saletrą a po jakimś czasie przykryj obornikiem.lub mieszaj warstwa slomy warstwa obornika po zimie będzie przegnita i będziesz mógł rozwieść na pole ja zawsze tak robię ze stara słomą nawet raz jak skosiłem hektar zboża i zaczęły padać deszcze to z 4 przyczepami samozbierającymi tak robiłem czasami jeszcze na obornik na tej słomie przywożę trawy z bagien lub pokrzyw a później rozwożę na pole a teraz jak ni mam gnojowicy to biorę taki środek który jest jako dodatek do Roundupu na gnicie rozdrobnionej słomy to rozrabiam w 1000 litów wody odpowiednia ilość tego środka i rozlewam chyba ze jest rak jak w tym roku sprzątałem na wiosnę stare siano i słomę to miałem 5 przyczep kostek i 3 luzem to wylałem 4000 litrów