Skocz do zawartości

jakie firmy mają najlepsze siewniki do kukurydzy

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

znajomy ma monosema przez pierwsze dwa sezony zasiał ponad 800 ha buraków i kukurydzy i nie widac po nim śladów zużycia..ja jakbym swoją omegę(rolmasz) przez tyle ha przeciągną to by mi sama rama została ;)

Opublikowano

dla mnie AMAZONE to troszke przereklamowana firma sporo sie cenia...ale tak jak juz psałem gdzies teraz sprzet juz stoj na podobyn poziemni wykonania...a 20 30% ceny to marka jaka wybierzesz...ja ze swojej strony polecam GASPARDO super sprzet łdnie wysiewa

Opublikowano

chce kupić 4-rzędowy pneumatyczny siewnik do kukurydzy z dozownikem nawozu za około 10 tys PLN i potrzebuje dokładnych informacji...między innymi w jakich latach moze być ta maszyna i jakiego stanu technicznego mogę sie spodziewać. jakiej marki siewnik jest najlepszy ??? czy myślicie że mogę taki zaczepić za agregat aktywny wyposażony w hydropak ???

Opublikowano

nie wiem co ci doradzic ale za 15 tys sprzedałbym ci 8 rzedowy areomata stan idealny garazowany hehe dozownik idzie dorobic, bo znam takich uzytkowników :) a wracajac do tematu to za 10 tys to nie wiem chyba jakąś starszą Omege albo wytyranego monosema czy gaspardo itp firm zajmujacych sie produkcja siewnków punktowych.

Opublikowano

ja mam Gaspardo SP 4rz podcisnieniowy z redlicami zwyklymi od nowego 2000rok.

sieje ok150 ha kukurydzy na sezon.najpierw 4lata chodzil z C360-3p ale podnosnik co chwile siadal.

i niemozna bylo go do pelna zasypac gdyz podskakiwal na uwrociach.

teraz sieje Rollerem60.mozna zasypac 300kg nawozu i 4x45kg ziarna + siewnik okolo450kg. Razem ok.900kg i dzwiga bez problemu.

POLECAM taki zastaw.

Opublikowano

ja mam 8 rzędów Gaspardo z pełną opcją kompa, skrzynia nawozowa na przedni TUZ i z aplikatorem. Polecam. A jezeli nie to Khun albo Amazone. Omijaj monosema <_<

co do obciązenia przy moim to z tyłu załadowana belka wazy z 2,5 t a z przodu jest 1,5t. Tak więc nie polecam wieszania 4t na zbyt małym ciągniku bez ramy... B)

Apropo ma ktos jeszcze aplikator przy swoim siewniku? ciekawy jestem jak u was działaja srodki ochrony roslin stosowane doglebowo przez ten aplikator. A chodzi mi o Furadan 5GR albo Diafuran. Myśle że jest to 2x lepsze niz zaprawa Gaucho i mase srodków stosowanych przez oprysk. Tymbardziej ze teraz to nie bedzie od tego odwrotu bo stonka k. omacnica czy drutowce, bedzie tego coraz wiecej..

Opublikowano

Myślałem ze 1134 styknie. Ale sie pomyliłem, w moim terenie ciągnik jest wogole niestabilny jak jest siewnik złożony. 42l pompa hydrauliki to pomyłka , pozatym siewnik potrzebuje 4 pary wyjsc hydrauliki z tyłu i dwie pary z przodu. Wogóle do d^:huh:

Dlatego w tym sezonie zawisnie na JD6630

Opublikowano

siewnik jest ok tylko podłużnych nasion nim nie posiejesz np SAN dzwoniłem nawet do serwisu kongskilde i poprostu na to nie ma rady ten typ tak ma

ja miałem wcześniej nowy polski z meprozetu ale mi się nie podobał i po roku go sprzedałem i kupiłem aeromata

Jeśli chodzi o to co można w tych pieniądzach kupić nie wiem bo się nie interosowałem tym

Opublikowano

MarcinBelarus kazdy ma swoje zdanie, nie wyrazaj sie bo nie wszyscy tutaj są z twojego otoczenia co toleruja takie odzywki. Poczytaj regulamin.

Opublikowano

najważniesze by był podciscieniowy a nie nadciścnieniowy, i najlepiej kupić tylo żędowy ilu rzędowa jest sieczkarnia, chyba ze ktos kosi Kemperem. Jak dla mnie siewniki z doszownikami są klopotliwe w obsłudze bo trzeba czesto dospypac nawóz, ja bym wolał nie ciogac worków na polu. Ale to moze kwestia przyzwyczajenia.

Opublikowano

kupując siewnik nastawiam się głównie na usługi ponieważ ludzie sieją kukurydzę, ale zbożowymi i rzadko się zdarzają zawodnicy, którym musiałbym zasiać np 10 ha... przeważnie to max 2 ha

Opublikowano

Ja tez troche sieje u tego typu gospodarzy, i gdzies miał bym ciąganie worków, jeden by pomógł drugi nie, a troche trzeba sie tego nasypac...

Opublikowano

Kupiłem Monosema za 7400 PLN z metalowymi kółkami przygniatającymi. W jaki sposób ustawia się sposób wysiewu? czy to prawda że można najpierw opuścić, siewnik a potem włączyć wałek w przeciwieństwie do Beckera gdzie należy opuszczać na włączonym ?