Skocz do zawartości

Jaki pług do ciągnika 50-60KM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ja mam kvernelanda 16'' 3 skibowego na okrągłej ramie i niema problemu z uciągnieciem tego. Bardzo ładnie odwraca ziemie i na pewno nie wrócę do polskiego . a co do ceny czesci to wytrzymują z 5 razy dłużej niz nasze

Witam,jak porownalbys do polskich starych pługów standardowych,bodajże 3x30? spalanie,uciag,głębokość?

Rolnik1973 poważnie piszesz o tej przerobce z polskich?

Edytowane przez karol210
Opublikowano

To lepiej dokładnie się zorientuj czy to będzie tak wspaniale jak myślisz:) Że ładnie wyprofilowane leżą na półce to nie znaczy że będą ładnie orać. Kvernelanda z nich nie zrobisz a ciekawe tylko czy jedynym efektem przeróbki nie będzie większy opór. Słupice pozostają bez zmian a więc kąt natarcia i pochylenia lemiesza również się nie zmieniają. Może wcześniej dowiedz się jak takie zmiany się sprawdzają lub patrząc na cenę zabaw sie w królika doświadczalnego i koniecznie daj znać na forum.

Opublikowano

Rolnik 1973 no to do wiosny napiszesz nam czy warto bo cena  praktycznie podobna do zwykłych wprawdzie mam teraz wymionione piersi odkładnie i dopiero pług będzie mi potrzebny po żniwach to się zmieni też i podnieść ramę od korpusów podkładką i wtedy będzie w miarę ok na mych 13 ha ornej

Opublikowano

KAROL210   po prostu nie da się porównać jakości orki , 16'' bierze 120 cm i idzie może troszkę cieżej lub tak samo jak  3 skibowy  . Zachodnie pługi odwracaja ziemie o 180% a polskie stare tylko dokładaja skibę ,  Piszecie o wymianie odkladni i ze za 200zl bedzie ok to powiem ze szkoda tych pieniędzy.( no chyba ze ktoś orze 2ha i tylko czyste pole ) to może się bawić. Jakosc tych odkładni za 50zł jest jaka jest ,przede wszystkim kąt nararcia sie nie zmienia czyli opory tez .Ja planowalem chciałem swojego grudzadza przerobic tak  ; wysokie słupice , odkładnie śrubowe  +piersi od ibisa XL i do tego jeszcze scinacze nad odkładniami.koszt takiego korpusu wynosi około 600zl . I ieszcze rozstaw korpusów tez jest maly a opory orki wieksze.  

Opublikowano

Niedawno pozbyłem sie UG 3 i szukam jakiegoś pługa do 3p i tak mam na oku coś takiego jak na zdjęciu . Czy ktoś miał  coś takiego jakieś opinie ? Z tego co mówi sprzedający takie pługi to max do 3p bo z trójkami to nie piernie nawet na naszych ziemiach 169021425_1_644x461_plugi-fraugde-2-zabe

Opublikowano

To typowy pług na licencji Kvernelanda. Przynajmniej tak słyszałem o marce tego pługa czyli Fraugde. Zaletą tych pługów była zmienna szerokość orki no i to że elementy robocze pasują z Kvernelanda. Nie wiem jakiej jest szerokości ten pług ale to nie ważne. Wiesz sam ile możesz pociągnąć tym 3p u siebie, to że mogą te pługi iść lżej od UG to ok ale nie jest to taka różnica aby jeden korpus więcej ciągnąć. Jeśli teraz dajesz radę z 3 UG ( 3x30cm) to tym bardziej dasz z 2x16" ( 2x40cm co wg. mnie dla 3p to optymalna szerokość - oczywiście zależy od samej gleby).

Opublikowano

Tam jest chyba 3 otwory 12/16/20 z tego co się dowiedziałem max bierze 100 cm czyli ciut szerzej od UG . Problem z polskimi pługami był taki że po pierwsze bardzo słabo przykrywały resztki po ziołach głownie korzenie po drugie struktura ziemi czasami w trójkach nie dawał rady 3p a odkręcić skibę w polskim pługu to jest trochę roboty a tutaj rzekomo przykrywa idealnie a  kwestia regulacji szerokości to jedna śruba a po trzecie mam sporo kamieni na polach także do tej pory nie opłaciło mi sie kupować drogich lemieszy bo i tak praktycznie co sezon do wymiany  a tutaj to zabezpieczenie sprężynowe ma się sprawdzić ;p Jest jeszcze na oku typy pług 3 skibowy zagonowy kverneland w podobnych pieniądzach ale elementy robocze są bardzo kiepskie ;/

Opublikowano

Szczerze to on nie wygląda na 20" (50cm). Jak miałeś ciężko z 3UG i chcesz pług co ładnie kryje dużo resztek to szukaj tego typu:

http://www.autodb.no/traktor/view/1522710

Duża odkładnica śrubowa albo płóśrubowa, 16" w tym przypadku 2x16" = 80cm orki. Ja nie widziałem "zagranicznych" pługów mniejszych niż 14" - 3 x 14 to będziesz miał bardzo ciężko, jak podniesiesz jeden korpus to znowu 70cm orki.

Są też takie z zabezpieczeniem śrubowy lub resor, jeśli masz kamienie to tylko takie.

Opublikowano

Tak jak napisałem coś takiego jak na zdjęciu ale to nie jest ten konkretny pług tylko podobny ;p A co do UG to ciezko było jedynie na polach po ziołach gdzie traktor pod góre stawał kantem z trójkami a nie można po tym orać płytko bo korzenie muszą być przykryte ;D

Opublikowano

No ok ale jak wyżej napisałem Ci że nie ma mniejszych jak 14" ( 35cm) na korpus. Myślisz że dasz radę z 3x35=105cm orki? wg. mnie to zdecydowanie nie ale to zależy już jakie masz gleby.

Opublikowano

Gleby dobre urodzajne ale ciężkie w uprawie ;D Wiesz sprzedający to zawsze będzie pierdaczył a jak to te pługi lekko chodzą ;D że 3 z tego kvernelanda chodzi jak polska dwójka hah ;D Dlatego własnie zastanawiam się na taką dużą dwójką ;p A tutaj jest realne zdjęcie tego własnie pługa post-45055-0-69889500-1421693827_thumb.jpg

Opublikowano

Dla mnie to on ma takie same odkładnice jak ten:

http://olx.pl/oferta/plugi-kverneland-3-skibowe-14-calowe-zabezpieczenia-sprezynowe-CID757-ID6LB1z.html

Tu autor ogłoszenia też niezły matematyk 14" wyszło mu 40cm:) Mają ok 35,6 cm na korpus a potocznie używa się 35cm. Mam takie zabezpieczenia i nawet jak się borowina trafi to dają radę choć jak sucho to potrafi popuszczać. Ale to już ekstremalna sytuacja.

Wiesz, ładnie wyglądają. Jak nie masz daleko to możesz podjechać. Do regulacji tego pługa co podałeś potrzebujesz odkręcić chyba 6 śrub i przestawiasz na maks i min i już wiesz co i jak. Jak ma te 2x40cm to po co Ci więcej do 3p. Na takich odkładnicach szybciej pojedziesz ( wolno mogą nie dosypywać ) więc na jedno wyjdzie jak 3UG.

Opublikowano

Ten pług ze zdjęcia to Fraugde i powinien mieć regulację w zakresie 12, 14 , i 16 cali  , jakosć orki jest nieporównywalnie lepsza niż  w polskich trójkach , należy dodać  troszkę mocy na przedpłużki które też  stawiają  jakiś opór  , trzeba też zwrócić uwagę  na typ odkładni , lemiesz czy piersi , bo nie wszystkie rodzaje można kupić na rynku , większość części pasuje od Kvernelanda bo to jego duński odpowiednik . Osobiście polecam , kto raz orał tym pługiem na pewno nie wróci już do UG .

Opublikowano

UG nie chce bo miałem to i ciesze sie że udało sie to sprzedać za normalne pieniądze tymbardziej że to było 2+1 i niestety nie dało się równo orać a pług stawiał konkretny opór .Nie lubię męczyć ciągnika i chyba zdecyduje sie na konkretne pługi bo nie widze 3p na naszych ziemiach z takim zagonowym 3 skibowym czy nawet z tym kvernelandem .

Opublikowano

witam !!!

planuje zakup pługa obrotowego do mojego mf'a i zastanawiam się co wybrać 3/2 skibowy i jaki obrut polecacie do mf 255 na 2  węże na 1 wąż czy mechaniczny ??? gleby od 4 klasy do piachu .

Opublikowano

Nie wiem co ty masz tam za ziemie ale 3 skibowy obrotowy do MF 255 to jaja sobie robisz:) Moim zdaniem i to całkiem poważnie to max 2x14" ( 2x35cm) i nic więcej. To czy na jeden przewód czy na dwa to oczywista oczywistość jest taka że na 2 lepszy. Przełączanie zaworu i ustawianie dźwigni podnośnika to upierdliwe zajęcie. Zdecydowanie lepiej przerobić na niezależną hydraulikę lub stałe zasilanie rozdzielacza. A co do pługu to szukaj możliwie lekkich np. Lemken ( ma wersje z lżejszą ramą)