Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebne i jest ile ropy będzie w baku gdy na miarce będzie 1cm od dna lub ile to będze na miarce gdy wlejemy 1 litr. Potrzebne mi jest to ponieważ chce zrobić miarke do ropy. I wogóle ile litrów miejści się w baku gdy naleje się pod sam korek.

Życzę miłego pisania!!! :rolleyes:

Opublikowano

Witam. Chcesz sobie zrobić wskaźnik paliwa na zbiorniku przy C 330 :rolleyes:. Nie wiem jak to wyjdzie... Ale chyba nie stanowi to problemu- zależy jak chcesz wyskalować ta miarkę. Wlewaj odpowiednie ilości ON do baku ciągnika (nie wiem co ile chcesz wyskalować- co 10, 20 litrów...) i odznaczaj sobie na miarce :blink:.

Opublikowano

Mój wuj zrobił miarkę do paliwa w 60. Do pustego zbiornika wlewał po 5 litrów i za każdym razem wkładał miarkę i zaznaczał do kont sięga paliwo. trochę miał z tym zabawy ale miarkę ma. Nie można wlać raz 5 litrów i zaznaczyć poziom a potem odmierzyć takie same odległości bo zbiornik nie jest prostopadłościanem. trzeba wlewać i mierzyć - na miarce będą różne odległości.

Opublikowano
można zatankować na Full i odpowiednio wyskalować- elektryczny wskaźnik nie wchodzi w rachube z uwagi ze traktor jeździ po nierównościach-a pomiar by był dobry tylko na postoju

Proponuje zamontować elektryczny np. fiacik 126p., zegar można wbudować w skrzynkę narzędziową.Traktor jeździ po nierównościach, samochody też, a miarka to zabawa i zbiornik odkręcać, miarkę wozić, szmatkę nosić, przecież na chwilowym postoju elektryczny i tak pokarze, a skala to kwestia praktyki, raz 5km po paliwo i się wie ile do spodu, no i lampka kontrolna rezerwy, też do zrobienia. Tylko jedna uwaga przy spawaniu zbiornika i cięciu szlifierką <<TO MORZE CHUKNąć I TO ZDROWO>>proponuje skręcanie lub nitowanie i użyć wyrzynarki.

Opublikowano

tak tylko to już polecam zaawansowanym spawaczom, bo wybucha też z wodą trzeba wiedzieć ile nalać i w jaki sposób ustawić zbiornik chodzi o otwór wlewu dlatego nie polecam amatorom, skutki mogą być takie, że zbiornika nie będzie i można pozbyć się klejnotów rodzinnych na zawsze oby tylko. Proponowałem wskaźnik z malucha ale będzie za krótki, na szrotach można dobrać odpowiedniej długości, to samo z zegarem. W nowych ciągnikach są montowane seryjnie i podczas jazdy nie ma problemów z odczytem.

Opublikowano (edytowane)

Witam zrobiłem sobie taka miarkę paliwa do C-330/328. Jest w miarę dokładna co 2 litry wiadomo nie jest super dokładna ale starałem się to w miarę dokładnie robić brakło mi paliwa żeby dokończyć miarkę ale będzie pewnie tak jak w instrukcji 35 litrów

2,5 litra - 2.5 cm

4l - 4,4 cm

6l - 5,9 cm

8l 7,5 cm

10l 8,7 cm

12l 10,3 cm

14l - 11,5 cm

16l - 13 cm

18l - 14.1 cm

20l - 15,5 cm

22l - 16.8 cm

24l - 18 cm

26l - 19,5 cm

28l - 20,7 cm

30l - 22 cm

32l - 23,4 cm

34l - 24,8 cm

Edytowane przez lukano
Opublikowano

no może i to przydatne w obliczeniu spalania ale i tak zawsze leje sie pod korek praktyczniejszy był by wskaźnik bo w 30 czasami jak sie zdarzy ze potrafi zabrakować paliwa na polu

Opublikowano

Witam zrobiłem sobie taka miarkę paliwa do C-330/328. Jest w miarę dokładna co 2 litry wiadomo nie jest super dokładna ale starałem się to w miarę dokładnie robić brakło mi paliwa żeby dokończyć miarkę ale będzie pewnie tak jak w instrukcji 35 litrów

2,5 litra - 2.5 cm

4l - 4,4 cm

6l - 5,9 cm

8l 7,5 cm

10l 8,7 cm

12l 10,3 cm

14l - 11,5 cm

16l - 13 cm

18l - 14.1 cm

20l - 15,5 cm

22l - 16.8 cm

24l - 18 cm

26l - 19,5 cm

28l - 20,7 cm

30l - 22 cm

32l - 23,4 cm

34l - 24,8 cm

Czytaj ze zrozumieniem ;)

Opublikowano

Masz rację, że nie jest on do końca dokładny, gdyż bak w 330 nie jest prostopadłościanem. Z każdym wlewanym litrem powinna wychodzić Ci troszeczkę mniejsza wysokość, a na Twojej podziałce waha się ona w granicach 2 l = od 1,3 do 1,6 cm. Ogólnie pomysł dobry - ja mam podziałkę co 5l i mi w zupełności wystarcza :D

Opublikowano

Odnośnie togo to nie można by było zrobić jakiegoś diodowego tego wskaźnika?? Nie wie ktoś jak by to zrobić bo jestem zainteresowany :)

Witam!

Odświeżam temat

pytanie do elektroników czy nie było by możliwości wstawienia jakiegoś czujnika przy dnie żeby tylko zapalała się rezerwa np 5litrów przed końcem?

Mało wiercenia itd