Skocz do zawartości

Amazone D7 -Jak ustawić siewnik do rzepaku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co pamiętam, to siew szerokorzędowy stosuje się raczej na plantacjach nasiennych. W badaniach udowodniono, że siew rzepaku w standardowej rozstawie 12,5 cm daje lepsze efekty. Co do normy wysiewu, to w tym roku siałem odmianę Nelson F1 i hodowca zaleca około 2,1 kg na ha. Wysiewanie 8kg/ha powoduje, że rośliny jesienią konkurują o światło, co prowadzi do wyciągania szyjki korzeniowej nad ziemie oraz słabego rozwoju korzeni! Rośliny nie wytwarzają wystarczającej liczby liści, a co za tym idzie, nie rozgałęziają się wiosną = mała liczba łuszczyn na roślinie, niski plon.

Opublikowano

wydlumacze to prosciej jak posiejemy zagesto to wyrosna nam takie kikuty waski a jak zadziej to bedziemy mieli ladny rozgaleziony rzepaczek (tylko nie moze byc za zadko posiane bo tez nic nie bedzie)

Opublikowano
wydlumacze to prosciej jak posiejemy zagesto to wyrosna nam takie kikuty waski a jak zadziej to bedziemy mieli ladny rozgaleziony rzepaczek (tylko nie moze byc za zadko posiane bo tez nic nie bedzie)

Mniej więcej o to chodzi :).

Opublikowano

Ja zasiałem w zeszły poniedziałek,też co drugą szare,ale nie byłem jeszcze na polu zobaczyć co i jak.Podajrzewam że sobie wschodzi <_< Co do terminu to troche trudno trafić,w zeszłym roku siałem bardzo pużno po połowie września i powiem,że był najładniejszy we wsi i plon niczego sobie.

No cóż-agregat ze siewnikiem to jest to. ;)

Opublikowano

Ja sieje Poznaniakiem wychodzi 3,5kg na hektar siewnik ustawia ojciec zamyka co drugi lej i ustawia skale i zawsze jest dobrze posiany i nam starcza nasienia jak sialiśmy pierwszy raz to nie wiedzieliśmy jak ustawić siewnik to sialiśmy normalnie na wszystkie lejki z nawozem

Opublikowano

to jak najlepiej siac Bo w tym roku jest nowy zestaw znaczy agregat i siewnik poznaniaka i nie bardzo wiadnomo jak to wszystko ustawic. Czy siac co druga rurke czy wszystkie maja byc otwarte?? Jak ustawic wszystkie przekładnie zeby to wszystko dobrze wyszlo?? Wedlug tabeli wysiewu??

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jeśli nie możesz wysiać mniej jak 3,5 kg to niezłym wyjściem jest dodanie do nasion balastu w postaci wyprażonego rzepaku np. w piekarniku.I jeśli min wysiew wynosi np 5 kg, mieszanka powinna się składać z 3,5 kg rzepaku nasiennego i 1,5 kg balastu.

P.S. zawsze stosuję balastowanie nasion rzepaku wysiewając końcówkę nasion.W siewniku typu poznaniak ciężko opróżnić skrzynię nasienną do końca zapewniając jednocześnie równomierny wysiew.Ostatnie 2 kg nasion rożrzedzam balastem do 8 kg,zwiększając jednocześnie 4 krotnie normę wysiewu.W siewniku zostaje ok 2-3 kg materiału w którym jest tylko ok 50-70 dkg nasion rzepaku w cenie ok 40 zł/kg.Bez balastowania tracił bym ok 100 zł na pozostałości.

Opublikowano

Witam, mam problem niewiem w jaki sposób przestawić siewni nodet z 90 r na sianie rzepaku tak aby kręcąc kołem mechanizm wysiewający kręcił się wolniej, może ktoś taki siewnik posiada

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie do Posiadaczy siewników Amazone D7. Jaką wartość liczbową ustawiacie na Skali przy przekładni tak żeby siać 3- 3,5 kg rzepaku na ha?

Edytowane przez DJBOMBA12
Gość Profil usunięty
Opublikowano

jeżeli w siewie wychodzi więcej nasion niż z próby kręconej to co może być przyczyną ??

Ale jaki siewnik posiadasz?? albo żel krecisz, źle liczysz albo przekładnia do remontu.

Opublikowano

witam. Koledzy mam problem z siewnikiem Amazone d9. Mam ustawione kółka do drobnych nasion, denka i na skali nr wg którego powinno wysiać sie 2.7 kg na ha.(jest to nr 60) robiłem 5 razy próbę kręcona i ciągle wychodzi tak samo. Na polu natomiast leci jak głupie. Mam pytanie czy coś trzeba w przekładni przestawić żeby kółeczka wolniej się kręciły czy co??? proszę pomóżcie....

Opublikowano

witam a posiada ktoś Hassie model DKL chodzi mi o to jak poblokuję kółka do zbóż a kreci sie tylko kółko do rzepaku srodkowe moje pytanie czy tak mozna juz siac czy trzeba jakieś nakładni stosowac bo się otarłem o ten temat???

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam następujący problem z którym męcze się cały dzień, mianowicie nie mogę ustawić siewnika na siew rzepaku. Przestawiłem rolki na drobnonasienne i ustawiłem na maksa na przekładni i wychodzi mi że wysieje 3 kg na hektar.Dodam jeszcze że siewnik to isaria typ 6050 2,25m, facet od którego kupowałem ją powiedział mi że mam na zboże kręcić kołem 22 razy i to co wyjdzie pomnożyć rzazy sto i to będzie wynik na hektar.Bardzo proszę wszystkich posiadaczy jak i osób które się znają na tego typu siewnikach o pomoc w jego ustawieniu. Z góry bardzo dziękuje