Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem bo chce sobie zrobić przyczepę do przewozu balotów i kolega stwierdził że nie potrzeba jej rejestrować ale ja wole sprawdzić proszę o pomoc i ta przyczepa będzie robiona ze sztywnej polskiej przyczepy i druga z wózka do siiana i czy trzeba którąś z nich rejestrować jak tak to ile to kosztuje

Opublikowano

ja mam zrobioną z samozbierającej i tego typu pojazdow się nie rejestruje. o ile się dobrze mysle to przyczepe musisz zarejestrować a wózek nie. koszt jest niewielki ale jak policja dupni* to jest dym

Opublikowano

Wystraczy wykupić OC. Koło mnie firma z pszczyny odbierała słome. Kilka ciągników i za każdym po 2 duże przyczepy z pronaru. Żadna nie była zarejestrowana. Mieli tylko wykupione polisy OC.

Ja też będe robił przyczepe do słomy i zamierzam wykupić tylko OC. Wpisze w ubezpieczeniu że jest to pojazd specjalistyczny i nabije byle jaki numer na ramie.

Opublikowano

Zrób z samozbierającej ale nie usuwaj znamionowej żeby mieć dowód że jest do siana. Bo jak nie będzie znamionówki a cie złapią to powiedzą że to SAM i będzie gorąco

Opublikowano

czyli jak będę miał tabliczkę znanioną u wuzka do siana to jak mnie niedaj Boże złapią to mi nic nie zrobią jak będzie sprawna a i czy trzeba ją ubezpieczyć. 2 z przyczepy też będę robił bo mam zamiar zrobić 2 lawety a to skąd mam wziąść tabliczkę do niej żeby były numery.

Opublikowano

tabliczkę bierzesz z zbierającej ale z tego co piszesz chcesz robić od podstaw taki SAM ????????? :blink:

Bo ja mam na myśli przerobienie samozbierającej. Jeżeli robisz samemu od podstaw to kapujący i mający policjant pojęcie zwinie Cie na lawete.

Opublikowano

tą jedną lawete mam do zrobienia z wózka zbierającego a drugą chce zrobić z przyczepy której już nie używm i nie ma ona papierów ale słyszałem że za 350 zł to można zarejestrować to co o tym śadzicie bo ktoś mówił że wystarczy wykupić oc ale na którą

Opublikowano

no dobra tomi dzięki za tę informację a jak bym chciał zrobić z przyczepy zwykłej polskiej to co musze zrobić bo ze samozbierającej to już wiem przerabiam ją do bel i robie światła i chamulce ma no i pasuje tak będzie zrobiona ale tą drugą z przyczepy to jak zrobić żeby wrazie w to mnie nie zgarneli

Opublikowano

Piszecie że można przerobić przyczepe zbierającą zostawić tabliczkę znamionową i ok ale czy przerobienie tak zbieraczki to nie jest duża ingeencja w konstrukcje czy to chodzi tylko o zostawienie ramy nośnej? sam bym tak chętnei przerobił ile wynosi oc za taką maszynę, nie trzeba robić żadnych przeglądów?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Kali1209
      Zabrałem się za wymianę szczęk hamulcowych w d-47. Między okładzina a bębnem jest bardO duży luz, dźwignia Hamulcowa.aby zahamować idzie do pionu i nawet dalej. Czy tak to powinno być ? 
    • Przez Radek000111
      mam zwykłą, starą przyczepe 3 tonową, ile atmosfer powinna miec kołach żeby nie siadły opony pod ciężarem?????
    • Przez mlody28
      Chciałbym kupić przyczepę z kiprem do c-360.
      Wpadło mi w oko coś takiego https://stalmetwisniowa.pl/przyczepki/przyczepa-rolnicza-jednoosiowa-2,5t-r-260H-cz-.html
      Głównie do ziemi, gruzu, drewna, żwiru, wydaje mi się że taka spokojnie powinna wystarczyć. Oczywiście transport na krótkie odległości.
      Nie znam się za bardzo ale wydaje mi się że za tą cenę całkiem dobrze to wygląda.
      Znacie, polecacie innych producentów?
      W okolicy są do sprzedaży takie stare zardzewiałe graty za 5 i więcej tysięcy, to może lepiej dołożyć do takiej nówki?

PS I mam jeszcze takie pytanie natury technicznej. W ursusie mam tura trzysekcyjnego, ale jedna sekcja jest nieużywana (ta do krokodyla), czy taki kiper mogę podłączyć pod tą sekcję? dodam że tur jest dwustronnego działania). No bo jak podłączyć inaczej? skoro cały tur jest podłączony pod to jedno wyjście hydrauliczne z tyłu ciągnika a wajcha od kipra jest cały czas w pozycji do góry żeby ten tur działał.
    • Przez tomb2
      Właśnie odbierać mam nową przyczepe ale widze że instalacja pneumatyczna jest dwuobwodowa :'( W lamborghini podopne bo są gniazda jedna w zetorze już nie, może macie jakąś rade, moze da sie to poprzerabiać ???
    • Przez bombelogrodnik
      Witam, jesteśmy blisko kupna nowej pronarki jednoosiowej o ładownosci 5 t. Jeśli ktos taką ma to bym prosił o opinie jak to wygląda w użytkowaniu. Nie będzie jeździła za dużo raczej sporadycznie w koło komina.  Czy opony w rozmiarze 15.0/55-17 dadzą radę? Jeszcze się zastanawialiśmy nad metal-fachem t 713A cena podobna. Może ktoś oglądał obie lub miał w użytku to chętnie wysłucham opinii zanim będzie zakup zatwierdzony.
  • Dodaj nową pozycję...
v