Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 200 metrow od mojego podworka ma powstac biogazownia o mocy 1MW. cieplo z tej biogazowni mialbym za darmo. zastanawiam sie nad zbudowaniem suszarni oraz silosow na jakies 2500ton i pozostalej infrastruktury (kosz przyjeciowy, waga) intersuje mnie jaki producent suszarni i silosow jest najodpowiedniejszy? jaka jest cena? ktora suszarnia lepsza? czy porcjowa czy ciagla? jednym megawatem mozna wysuszyc okolo 100ton kukurydzy na dobe (zejscie o 15%) w razie problemow z cieplem z biogazowni jakie jest najlepsze zasilanie? olej, sloma, gaz? kukurydze chce skupowac z okolicy lub po prostu uslugowo suszyc.

czekam na odpowiedzi i pozdrawiam

Opublikowano

jeżeli byś chciał skupować kukurydze od ludzi to biogazownia wywinduje cenę bo sami będą ja potrzebowali dla siebie. możesz otworzyć skup zbóż i świadczyć usługi suszenie itp i być jako pośrednik w sprzedaży. no kukurydzę też byś mógł przetrzymać bo ceny zawsze w lato są najlepsze bo wtedy już braki na świecie są

Opublikowano

Witam! 200 metrow od mojego podworka ma powstac biogazownia o mocy 1MW. cieplo z tej biogazowni mialbym za darmo. zastanawiam sie nad zbudowaniem suszarni oraz silosow na jakies 2500ton i pozostalej infrastruktury (kosz przyjeciowy, waga) intersuje mnie jaki producent suszarni i silosow jest najodpowiedniejszy? jaka jest cena? ktora suszarnia lepsza? czy porcjowa czy ciagla? jednym megawatem mozna wysuszyc okolo 100ton kukurydzy na dobe (zejscie o 15%) w razie problemow z cieplem z biogazowni jakie jest najlepsze zasilanie? olej, sloma, gaz? kukurydze chce skupowac z okolicy lub po prostu uslugowo suszyc.

czekam na odpowiedzi i pozdrawiam

polecam porcjowa bo istnieje mozliwos suszenia mniejszych ilosci jak np ktos przywiezie ci 15 ton a w ciaglej zasypywanie malych ilosci to strata paliwa i czasu porcjawa dobiezesz wedlug potrzeb a sa od 12 ton nawet do 50 jest mozliwosc kupienia uzywanej za calkiem rozsadne pieniadze

Opublikowano

jesli masz mozliwosc zagospodarowania ciepła nie zajmuj sie suszeniem kukurydzy kilka tygodni w roku tylko poczytaj o suszeniu drewna.jest to dosyc powszechna metoda wykorzystania c*peła z biogazowni przez wieksza czesc roku.

Opublikowano

odswiezam kotleta! temat biogazowni jest mocno zagrozony z powodu mieszkancow, w zwiazku z tym nie bedzie zasilania cieplem za poldarmo. jednak narodzilo sie wiele pytan dotyczacych samej suszarni. na poczatek chcialbym sie dowiedziec co jest prawda a co mitem w suszarniach typu pedrotti: 1.czy prawda jest ze te suszarnie poprzez ciagle mieszanie materialu za pomoca slimaka niszcza duzo ziaren? 2. czy rowniez prawda jest ze po wysuszeniu kukurydza ma ewidentny zapach spalin? 3. jakie jest rzeczywiste zuzucie oleju opalowego w porownaniu z propaganda producentow (wg nich jest na poziomie 1,05-1,2l/t%)?

jaka jest rowniez rzeczywista wydajnosc przy zejsciu z 30% do 15% i o ile spada przy powiedzmy 35% wilgotnosci na dobe? jak duzy wplyw na chlodzenie ziarna ma wilgotnosc i temperatura powietrza atmosferycznego i czy nie dochodzi do ponownego zawilgocenia ziarnia np. podczas suszenia w deszczu lub we mgle?

Opublikowano

jeśli suszarnia miesza wsad to niestety przenośniki ślimakowe będą uszkadzały ziarno, ale raczej w przypadku kukurydzy i dobrze spasowanych elementów nie ma to większego znaczenia ze względu na paszowe przeznaczenie, odnośnie do spalin, to na krajowym rynku nikt się tym nie przejmuje (większość gospodarstw używa palniki bez wymiennika) ale już przy eksporcie może być to istotny problem, przy przewoźnej suszarni raczej należy się spodziewać zużycia rzędu 1,5-2l/t/%, wyższe sprawności ewentualnie dla instalacji stacjonarnych i daszkowych, natomiast rzeczywista wydajność zależy od wielu czynników i to nie wyłącznie od sprzętu i warunków atmosferycznych ale również od "skłonności ziarna do oddawania wody", deszcz i mgła oczywiście nie sprzyjają wydajności, więc najlepiej jest odizolować suszarnię i chłodnicę w jak największym stopniu od warunków atmosferycznych

Opublikowano

@dexterek suszarnie pedrotti nie uszkadzają ziarna, nie czuć go spalinami no chyba że palnik jest źle ustawiony ale i tak nie ma to znaczenia bo tak jak napisał @kissmy większość ludzi suszy bez wymiennika i na paszówkę. Kolega zawiózł taką kuku do portu na statek to niestety nie poszła za granicę. Zużycie oo jest porównywalne do tego co podaje pedrrotti wiem bo sam wszystko mierzyłem. Zważyłem dokładnie 10 t kuku o wilgotności 33% zbijałem do 13% czyli równe 20% i wyszło 200 litrów oo. Przy kuku 43% zbijałem 30% i poszło 300 litrów więc to co podają jest możliwe do osiągnięcia. Warunki atmosferyczne jakiś tam wpływ mają. @kissmy napisał aby odizolować suszarnię od warunków atmosferycznych w jak największym stopniu tylko nie za dużym ponieważ para wodna musi gdzieś odparowywać a jak ją szczelnie odizolujesz to będzie się skraplać. Większość tego typu suszarni które widziałem stały na dworzu wystarczy daszek aby nie padało w czasie studzenia wysuszonej kuku. Rzeczywista wydajność zależy od bardzo wielu rzeczy np od temperatury jaką chcesz suszyć, w dużym stopniu od kuku ale nie tylko.

Opublikowano

być może w pewnych warunkach osiągnięcie zużycia oo rzędu 1l/t/% jest osiągalne, jednak w praktyce jest to rzadko spotykane (ja pierwszy raz się z tym spotykam), zazwyczaj takie wyniki są osiągalne na dużych i zaawansowanych konstrukcjach stacjonarnych, natomiast odnośnie do odizolowania suszarni od warunków atmosferycznych miałem na myśli zachowanie przepływu powietrza, ja będę stawiał nad suszarnią konstrukcję łukową przykrytą siatką (muszę jeszcze znaleźć odpowiedni materiał, gwarantujący odpowiedni przepływ powietrza i jednocześnie nie przepuszczający łuski kukurydzianej) a na niej będzie plandeka podwinięta do góry (z możliwością jej opuszczenia, czyli w czasie deszczu i mgły jedyny przepływ powietrza będzie występował wzdłuż tunelu)