Skocz do zawartości

Jaki pług do zetora 10145

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich.

Właśnie stanąłem przed sprawą kupna pługu do mojego zetora 10145 turbo. Jaki według was pług byłby najlepszy dla tego ciągnika?? Dodam ,że ma on pracować na powierzchni 20ha z ziemiami IV-tej i V-tej klasy...

Opublikowano

jeśli chcesz cos taniego to najlepszy będzie phx są one nie do zdarcia , części sa dobrze dostępne i tanie ,ale jak już to kup sobie phx z olejowymi zabezpieczaniami na kamienie

Opublikowano

Ja bym polecał lekką 4 obrotową. My mieliśmy 1014turbo i spokojnie sobie latał w obrotóweczce rabewerku 4 skibowym. Trzeba było tylko troche przód dociążyć.

Opublikowano

tak czwórka obrotowa lekka to jest dobry pomysł, coś takiego

http://allegro.pl/plug-obrotowy-4-skibowy-kverneland-vd-85-lekki-i1447294078.html

http://allegro.pl/plug-vogelnoot-ramie-do-walu-krone-lemken-i1444673007.html ja mam vogla ale na nowszej ramie i 12245 na lekkiej ziemi pociągnąłby jeszcze jedną skibę

http://allegro.pl/plug-4-skibowy-lemken-opal-90-i1436615031.html kuzyn ma lemkena 3 skibowego i ciągnie go c 360 na ciężkiej ziemi,lekko nie ma ale ciągnie :rolleyes: musiał dorobić dodatkowy siłownik do podnośnika

Opublikowano

U nas w eskaerze mają zetora 10111 turbo i mają do niego pług 4 skibowy chyba 4*40. To jak mu przyłoży tak na 3 klasie gleby to aż ziemia gilgocze. Orze 4 polową. Bardzo mi się podoba ten ciągnik w orce.

Opublikowano

Ja do mojego Ursusa C-385A Turbo mam plug 5(4+1)x35 i ciągnik swobodnie sobie z nim radzi a ziemie mam miejscami ciężkie. A jak by było mu za ciężko to zawsze można 5 skibę odkręcić.

Opublikowano

O z tym pługiem może mieć już problem. Mimo ze bardzo przód byłby dociążony to by pompa mogłaby siadać. Gdyż nalezy już do cieższych pługow - ma szeroka ramę a ponadto ma zabezpieczenia resorowe i ważna tez jest odległość 1 skiby od ciagnika im dalej tym tam masa przesowa się bardziej do tyłu. Do najlżejszych pługów nalezą te z zabezpieczeniami kołkowymi często są to pługi typu 3+1.

Opublikowano (edytowane)

A ja proponował bym 3+1 obracanego z regulowaną szerokością orki ;) Na zabezpieczeniach resorowych, albo hydrualicznych ale to zależy czy masz dużo kamieni :P Powinien pociągnąć 4 skiby , bo swoim Ursusem 914 ciągam 3 Kvernelanda bez większego problemu ;)

Edytowane przez PaWeL1995
Opublikowano

Jeżeli chodzi ci o pług zagonowy to bym polecał tobie Unia tur 4+1. Bardzo dobry pług. A jezeli bys chciał jakis obrotowy to najlepszy był by Kverneland 4 skibowy. Zetorek powinien jego pociagnoć tylko zostaje proglem z udziwgu. 

Opublikowano (edytowane)

nie wiem jak zetor @ gandzi ale mój ma dwa tłoki wspomagające i pompę wzmacnianą ja zamierzam zmienić właśnie na 4 obrotową na resorach

tobie też bym radził taki brać

Edytowane przez piotrowicz19
Opublikowano

Witam wszystkich.

Właśnie stanąłem przed sprawą kupna pługu do mojego zetora 10145 turbo. Jaki według was pług byłby najlepszy dla tego ciągnika?? Dodam ,że ma on pracować na powierzchni 20ha z ziemiami IV-tej i V-tej klasy...

przed zadaniem takiego pytania powinieneś/nas przejrzeć archiwum.

Najlepsze jest to że jestem pewien że było o pługach do ciągnika 4garowego z turbiną i przednim napędem marki ursus/zetor. AFAIR pisał o tym miłościwie nam panujący YacentY bo miał taki ciągniczek a dokładniej zetorka 10245. Było też o agregatach to takiego ciągnika. Skąd o tym wiem? Bo sam mam Z10145 i miałem do niego kupować nowy pług.