Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prasy kostkujące powoli odchodzą do przeszłości. Dzisiaj nikt już nie chce bawić się w takie rzeczy.

Np u mnie kiedyś wszystko to były kostki a dzisiaj prawie wszystko to bele.

Opublikowano

Chociaż u mnie zauważa się że są tacy co wracają chociaż częściowo do kostki ale nie używają do tego celu nowych pras bo są po prostu drogie.

Taka Sipma Z224/1 kosztuje prawie 40tys brutto na chwilę obecną jeśli dobrze pamiętam więc się nie opłaca kupować nowej na małą skalę wykorzystania.

A co do tej prasy to jest jedyne miejsce gdzie je widziałem, nie wiem jak wygląda cenowo, ale to pewnie tylko odświeżona konstrukcja starych modeli okryta plastikiem.

Po budowie podobna do K 453.

Opublikowano

a mnie rolki nie przekonują. Naprawde żeby na dworze przechowywać muszą byc bardzo zbite albo przykrywać trzeba bo mało kto upcha pod dach rolke. Jeszcze troche i duże kostki zrobią kariere na większą skale dla tych co nie maja bydła to moze byc strzał w dziesiątke

Opublikowano (edytowane)

Pewnie, ze lepiej pod dachem. U nas potrzeba 3tys kostek słomy i 2,5tys kostek siana. Według mnie bele sprawdzaja sie ale zakup ładowacza to kolejny koszt, a prz kostkach mozna se mesnie wyrobic :D Jenak jesli mialbym wkoncu kupywac prese to kupiłbym zwijajaca :).

Po prasie Fortschnitt mam złe wspomnienia i takiej to bym w zyciu nie kupił ;)

Edytowane przez Wacek21
Opublikowano

Są jednak gospodarstwa którym po prostu wygodniej jest robić małe kostki (np. do starych budynków inwentarskich), ale też raczej wątpie aby kupowali nowy sprzęt. Cena takiej prasy pewnie jest niewiele niższa od zwijającej :blink:

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez toobek
      Witam szanownych kolegów. Mam dwa problemy z moją prasa Welger ap 41. Pierwszy to gdy prasa pobierze dość dużo materiału to wtedy puszcza jedna strona. Węzeł jest na jednym końcu sznurka a drugi koniec sznurka wyślizguje się z palca supłacza. Drugi problem to że raz na 4-5 kostek prasa zrobi kostkę dwa lub nawet trzy razy dłuższą niż ustawione. Bardzo proszę o pomoc i jakieś rady. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    • Przez Marcinek178
      Panowie prasę posiadam od niedawna, chciałem ją dziś wypróbować no i problem od razu powstał. Mianowicie nie wiąże mi kostek z prawej strony tzn. niby wszystko dobrze, ale gdy wiązka jest już na wylocie to obcina ten prawy sznurek. niby znajomy próbował coś regulować w aparacie ale nic nie pomogło. W czym może tkwić problem i jak go zdiagnozować. Nie znam sie na prasach więc proszę o wyrozumiałość. Dodam że prasa jest z 1986 roku. aparaty wyglądają na oryginalne. Dziękuje wszystkim którzy mi pomogą.
    • Przez seba25
      Witam wie ktoś może jak zdjąć tą tarczę sterującą zdjąłem seger ale tarcza nadal nie chcę zejść a nie chcę na siłę nic tłuc żeby czegoś nie uszkodzić, może mógł by ktoś coś doradzić z góry dziękuję.
    • Przez jaro19
      Witam szukam mobilnego mechanika do prasy sipma z224 chodzi o wykrzywianie igieł lokalizacja 05-110 Jabłonna

• Przez bastek2210
      Witam mam problem z prasa sipma z224/1 po zerwaniu zabezpieczenia które pociąga iglice i zmianie tej sruby przestała wiązać i wydaje mi się że podgarniacz spotkal się z tłokiem bo ten pierwszy od tłoka został przygiety . Jest ktoś kto ma mozliwosc pokazać zdj jak jest prawidłowo ustawiony rozrząd czy inaczej zapłon w tej prasie? 

• Dodaj nową pozycję...
v