Skocz do zawartości
grzesior90

John deere 4040 Problem ze sprzęgłem

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
john
grzesior90    23

Witam.....mam pytanie do uzytkowników john deere 2140. Jak sie reguluje sprzegło. mam problem poniewaz dobrze nie wysprzegla(wciskam sprzeglo do konca a ciagnik jeszcze jakby chcial jechac.i ciezko jest wyciagnąc bieg). proszę o pomoc

Tematy połączone

Edytowano przez danielhaker

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
koks10    0

Witam.....mam pytanie do uzytkowników john deere 2140. Jak sie reguluje sprzegło. mam problem poniewaz dobrze nie wysprzegla(wciskam sprzeglo do konca a ciagnik jeszcze jakby chcial jechac.i ciezko jest wyciagnąc bieg). proszę o pomoc

 

pod kabina jest pompka na której musisz odkręcić ten cyngiel do odpowietrzania i odpowietrz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

koks10    0

no to zobacz czy w ogóle jest płyn w zbiorniczku ... znajduje się on pod kierownicą -pod obudową z materiałem na wierzchu. A wiesz może dlaczego nie działa hydraulika(podnoszenie ramion ,wspomaganie ) walczę z tym już od dwóch tygodni i nic . po krótkiej pracy ciągnika i na wolnych obrotach nic nie działa -ni wspomaganie , ni podnoszenie . A gdy traktor pochodzi z 15 min i się da mu w pedał to zaczyna powoli działać ,ale gdy zmniejszę obroty znów to samo ;( . miałeś mozę taki problem u swoim JD 2140, jak tak to napisz kilka przyczyn tego problemu tongue.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesior90    23

U mnie dziala tylko jak na wolnych obrotach i jest zimny to troche szarpie przy ponoszeniu....tak samo ze wspomaganiem. podejrzewam ze za mało oleju masz bo sprawdza sie go na zapalonym silniku i wtedy jest inaczej na miarce,u mnie tez sa braki i mysle ze jak doleje to bedzie git. A co do hydrauliki czyli wyjsc hydraulicnych to tez mi nie dziala moze tez przez olej. wiosna idzie to uzupełnie i zobacze jak wtedy bedzie. Co do sprzegla to patrzylem i jest plyn w zbiorniczku:( wiec juz nie wiem co moze byc:( zuzycie tarczy i docisku przynosiloby chyba wrecz odwrotne skutki. mam racje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
koks10    0

no to nie wiem co z tym sprzęgłem /bierz fachowca i ci zrobi . ja dużo czasu spedziłem przy pompie na przodzie wymieniłem oryngi na zaworach ale nic nie dało . olej mam w porzadku -sie miesci w kreskach. nie wiem co jest przyczyną pewnie też bez fachowca się nie uda nic zrobić tongue.gif . A ty masz tego Jd z tuzem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sleny    1

Kolego może masz wytarte szłapki przy łożysku i nie ma jak już regulować lub coś z pompą albo też i tarcza sprzęgłowa już na wykończeniu. A nie ślizga się on jak go przyciśniesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesior90    23

Wlasnie nie wiem jeszce bo kupilem go nie dawno i w polu nie byl próbowany jeszcze....a pompkę jak sprawdzic czy dziala poprawnie? Do koks10 Mój jest bez tuza....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mimcio    2

Między pedałem sprzęgła a pompką jest ciegło którym się reguluje pracę pompki jeśli to nic nie da to spróbuj dorobić sam minimalnie dłuższe cieglo. Aha pisałeś że odpowierzyłeś wysprzęglnik ale czy wychodzi tam z tyłu jeden przewód który idzie na górę skrzyni jeśli tak to musisz rozkręcić podłogę bo pod nią jest jeszcze jeden odpowietrznik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bialy1989    2

Mój kuzyn Ma identyczny problem w 2040 jak @ koks10. Walczył od początku zimy, wczoraj zaprowadził do fachowca. Zobaczymy co wymyśli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szczewko    31

Jak odkrecicie podloge bedzie pod nia wystawala taka rurka ze skrzyni.Zobaczcie czy po odpalenie pompka podaje olej do tej duzej pompy za chlodnica wlasnie ta rurka.Jak wszystko bedzie ok trzeba sie polozyc pod ciagnik w okolice prawej strony kolo rozdzielacza.Tam dochodzi olej z pompy do zaworu reg. cisnienia i dalej do skrzyni i rozdzielacza hydr. Sprawdzcie czy tam dochodzi olej. Jesli wszystko sie dzieje po nagrzaniu i na wolnych obrotach moze swiadczyc o male wydajnosci mikropomki lub jakims wewnetrznym przecieku magistrali olejowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mimcio    2

...jesli wszystko sie dzieje po nagrzaniu i na wolnych obrotach moze swiadczyc o male wydajnosci mikropomki lub jakims wewnetrznym przecieku magistrali olejowej.

 

O jaką mikropompkę ci chodzi bo jeszcze nie widziałem takiego określenia, rozumiem że to ta pompa w skrzyni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szczewko    31

Tak chodzi mi o ta w skrzyni a dokladniej to na wałku sprzegłowym.

 

A wracajac do sprzegła to pod tapicerka w kabinie jest jedna pompka ktora pompuje do wysprzeglika pod kabina.Nalezy to dobrze odpowietrzyc i sprawdzic czy wysprzeglik ma prawidlowy ruch po nacisnieciu pedału sprzegła. Wysprzeglik sa samoregulator ktory wraz z zurzyciem sprzegła wydłuza sworzen,sprobuj tam podregulowac.Jesli to nie da efektu rozpoławiaj ciagnik i zobacz co sie dzieje na docisku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesior90    23

Dzieki za rady.......jutro sobota to pokombinuje z tym. czyli niedzy nogami pod podłoga tez sie odpowietrza? tak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesior90    23

Witam:) uszykowałem.....problem ze sprzegłem tkwil w zacinajacej sie pompce sprzegła.....po prostu nie wracal(nie odbijal) silownik pompki......sprzeglo sie cofalo do konca ale wewnatrz pompki sie zacinalo. I dletego pompka nie zaciagala odpowiedniej ilosci plynu ze zbiorniczka. wyczyscilem pompke ...poruszalem troche i problem zniknał,mam nadzieje ze nie powróci. dzieki wszystkim za rady.....;) pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zenas    6

B) a propos sprzęgła w moim JD3030 zauważyłem bardzo dziwne zachowanie :) a mianowicie jak wcisnę sprzęgło w czasie jazdy to ciągnik się zatrzymuje jak gdyby był na hamulcu,a nie jest.Spotkał się już ktoś z takim dziwnym przypadkiem.Dodam że na luzie ciągnik toczy się bez oporów B)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czaroo    0

witam wszystkich, również mam problem z moim 2140. Mianowicie chodzi o to, że podczas orki, gdy silnik i skrzynia są jeszcze zimne, ciągnik ma dobry uciąg nawet w cięższej ziemi i jest wszystko ok. Jednak gdy już się rozgrzeje i zostanie mocniej obciążony, zaczyna jakby coś trykać, szumieć, koła zaczynają zwalniać, a silnik dalej pracuje na tych samych obrotach. Dodam, że na wiosnę wymieniłem tarczę sprzęgła, docisk i koło zamachowe. Co może być tego przyczyną?? Sprzęgło nowe, więc ślizgać się nie powinno. Proszę pomóżcie.

Dodatkowo gdy go odpalę słychać z tyłu trykanie (jakby jakiś zawór), który cichnie po dodaniu gazu. Po chwili znowu zaczyna, znowu przegazuje i wtedy spokój. Czy możliwe jest, że coś tam się przycina?

Trudno mi dokładnie to opisać ale mam nadzieje, że możne ktoś się z tym już kiedyś spotkał i zdoła jakoś pomóc.

Z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zenas    6

:blink: no i jak koledzy nikt z was nie miał problemów z sprzęgłem ,żeby coś podrzucić? ;[

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
alexx889    0

Problem ze sprzęgłem wynikł po naprawie awarii w tylnym moście. Układ kierowniczy działa, podnośniki również. Jedynie problem jest z nie działającym sprzęgłem tzn. nie da się włączyć żadnego biegu, natomiast przy próbie włączenia biegu czuć że ciągnik próbuje ciągnąć. Sytuacja wygląda tak jakbyśmy próbowali włączyć bieg bez sprzęgła.

PS. Biegi na sucho działają.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
alexx889    0

Ale gdzie się tam odpowietrza sprzęgło?Bo ono nie jest na jakiś tłoczkach tylko olejowe.

No chyba że sie gdzieś naprawde odpowietrza ale ja nie wiem gdzie. Jeżeli wiesz to mi napisz gdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szczewko    31

Wewnetrzne odnosniki na tej stronie nie dzialaja. Wiec jesli kopiujesz link to zawsze odniesie cie na strone glowna. Lepiej kopiowac obrazki i wklajac na jakies banki fotek.Potem odnosnik i jakos to dziala.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×