Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie macie obory .Wymiary z czego są postawione , na ile sztuk ,opinie jak wam się w nich pracuje itp.(ile was kosztowały)

My mamy starą poniemiecką oborę na góra 25 sztuk krów dojnych.

Obornik usuwany ręcznie czyli chyba wiecie jak nam się w niej pracuje .

Koszt: bezcenna :lol:

Opublikowano (edytowane)

Długość 61 m.

Szerokość 32m.

Wysokość szczytu 9m.

80 krów dojnych + około 10 zacielonych na.

60 jałówek na grubej ściółce.

Dojarka Delaval 3+3.

Zbiornik na mleko 3300 litrów.

Obsługuje paszowozem 10m3, dwa na dzień. Do krów dojnych i do jałówek i zacielonych.

Nie jestem zadowolony bo ocieplałem styropianem i myszy mi wyrąbały rowki a mogłem dać płytę obornicką piankową i jeszcze z odprowadzania gęstej gnojowicy, ponieważ raz na miesiąc muszę cyklopem wybierać.

Koszt około 450 tyś zł bo na tyle ubezpieczona.

Edytowane przez MrValterka
Opublikowano

wymiary 34m X 14m

47 sztuk bydła

obornik usuwany zgarniaczem łańcuchowym

kiszonke przywoże ciągnikiem

szkoda że nie jest większa i obornik mógłby być wypychany ciągnikiem

dobre i to.

Opublikowano

obora na krowy mleczne 32x13 45 sztuk krowy+jałówki

obornik usuwany zgarniaczem linowym

druga oboro-stodoła i do niej dobudowana wiata na 40 sztuk bydła opasowego są tam tez kojce na małe cielaki dokładnie 4 kojce wymiary 4x2,5 pasze zadawane mini-ładowarka weideman

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez PolishLandwirt
      Cześć 
      Mam oborę niewelbowana 9 szerokość 34 długa. Niestety z jednej strony jest hala udojowa a 2 metry od niej z drugiej strony stoi druga obora. No chciałbym tam urządzić drugą grupę laktacyjna ale no nie mam pomysłu żeby było wygodnie dla krów i dla mnie. 
      Pomóżcie 

• Przez xzibit0000
      Witam. Zastanawiam sie nad kupnem wentylatorów do obory. Problem w tym ze jest to niska obora i w grę wchodzą tylko wentylatory stojące np. Jakieś przemysłowe ze względu na miejsce. Sa na internecie takie za 400zl o srednicy 60cm i mocy 300w ale nie wiem jak beda dzialac w praktyce. Jeśli macie jakieś sprawdzone wentylatory to podeślijcie link albo zdjęcie jak macie zamontowane. Pozdrawiam
    • Przez moss
      Jeszcze się nie udało go całkowicie napełnić ale niewiele brakuje 

• Przez miscigoski
      Witam mam problem z dojarka alfalaval Archimedes problem polega na dziwnej pracy dojarka chodzi jak motor a powinna wyć ciśnienia też nie ma takiego jak powinna mieć bo ma 0,4.jak może być przyczyna?.
    • Przez piotrp89
      Witam chce przerobić bydynek na opasy luzem wewnatrz 9x6m i korytarz paszowy obok.

W jakis spoosb zoorganizowac wygrodzenia aby bylo jak najmniej pracy z przeganianem i najbezpieczniej?

• Dodaj nową pozycję...
v