Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! ! Siewy zakończone? U mnie juz widoczne wschody tydzien po siewie!

Opublikowano

No to w sobote powinien juz byc widoczne wschody! Jest cieplo i wilgoc ok, wiec i wschody beda om!

Opublikowano

Hej zielarze! Jak wschody tymianku na waszych plantacjiach? I jak sytuacja z chwastami?  

U mie te wschody to tak roźnie, brak deszczu, afalon slabo dziala , sucho,!

Opublikowano

Tosie zgadza! Ten rok -wczesne siewy bardzo wskazane bo jak narazie to susza!,! Mam zasiane na polu gdzie jest troche glina i bardzo zadko zszedł, a juz 3 tyg od zasiewu! Jak narazie deszcz  i burze chodza bokiem, dzis w Piaskach rano lalo i brad zapieprzał

Opublikowano
20 godzin temu, hardkor113 napisał:

Panowie ratujcie czym mozna opryskać tymianek na chwasty dwuliścienne?Pryskałem afalonem 0,9 l na ha i nic a nic chwastu nie wzieło.

Czym by to teraz prysnąć ?

U mnie 1l afalonu na ha  i ZERO dzialania!  tymianek maly , a na polu robi sie zielono,! Brak wody  i lipa!

KOMBINUJ!

Opublikowano

Najlepsza        motyka       w     płynie!

Opublikowano

I co? Jeszcze raz bedziesz afalonem pryskać??  tez przesiewałem tymianek szybko wschodzi 

ale i chwasty  razem z nim! 

Opublikowano (edytowane)

Bedę pryskał jeszcze raz 0,65-0,7 afalonu ale czekam na zapowiadany dzisiejszy deszcz

Wczoraj zasiałem a dzisiaj albo jutro rano bym prysnął 

Edytowane przez hardkor113
Opublikowano

No powiem tak!  Ja jak swoj posialem część pryskalem i po siewie i przed desczem, ktorego niewiele bylo ale był, a resztę zaraz po siewie gdzie trafil sie maly deszczyk i zaraz byl opryskany i jak sie okazalo do dzis deszczu nie było, ziola zeszły nieźle, nawet ladnie ale afalon NIE PODZIALAŁ! AFALON LUBI JAK PADA OD CZASU DO CZASU,A W TEJ CHWILI GLEBA ZRUSZONA MOCNO WYSUSZONA I JEZELI DESZCZE NIE BEDA CHODZIC TO I LIPA BEDZIE

Opublikowano (edytowane)

A tak ogólnie  czym mozna pryskac zamiast AFALONU?

Edytowane przez nikejanek
Błąd
Opublikowano

Witam. Mam pytanie do fachowców, posiałem tymianek 19 kwietnia na dzień dzisiejszy wschody ok 20 % ( od posiania praktycznie brak opadów). Jest szansa, że po deszczu tymianek jeszcze wyjdzie czy niema takiej opcji i może lepiej przesiać ? 

Opublikowano

Jak nie masz dużo chwastu to czekaj na deszcz.Rozmawiałem z facetem co sieje tymianek już 30 lat i on twierdzi że nawet po 3 msc on wzejdzie.Sam w tamtym roku posiałem przyszedł spory deszcz i pospływało.Powschodził ładnie ale nie wszystko.Przy koszeniu zauważyłem żę kiełkuje nowy tymianek więc on sobie da radę

Opublikowano
panowie mam pytanie sieje tymianekek głównie do sprzedania w doniczkach i pytanie takie jako że to ma.bardzo drobne nasiona na jaka głębokość to siać czy przykrywać ziemia czy nie bo pisze że potrzebuje do wschodów promieni slonca, zasialem to tak w tym roku i wschody słabe miałem a siany w paletach, pytanie do fachowców jak to wziąć aby było dobrze?
Opublikowano
Dnia 11.05.2018 o 15:24, brico napisał:

Witam. Mam pytanie do fachowców, posiałem tymianek 19 kwietnia na dzień dzisiejszy wschody ok 20 % ( od posiania praktycznie brak opadów). Jest szansa, że po deszczu tymianek jeszcze wyjdzie czy niema takiej opcji i może lepiej przesiać ? 

Co ci da przesiewanie jak deszczu nie ma!  Ziemia odslonienta mocno wysuszona, tylko ja trącisz i sam kurz! ja czekal bym na deszcz, mam miejsca na polach ,zgórki, glinki i tam nie zszedł.

Opublikowano

Witam koledzy posiałem dość dawno tymianek i bardzo kiepsko schodzi czy on teraz po deszczach wzejdzie? Pryskales afalonem i nie zbyt działa jakby teraz tym basagramem opryskać to nie będzie palić?