Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jestem z małopolski w okolicy mam tak jakby 2 oddziały weterynarzy jedni podlegają pod karków a drudzy pod Proszowice, krakowscy strajkują, ale proszowscy nie to jest jedyny plus przynajmniej u nas :mellow:

Im jest zawsze mało kasy nigdy nie są nasyceni. U nas cena to ok 3.80 - 3.90zł :)

Opublikowano

Witam. W piątek były po 3.50+vat pomorskie (pośrednik) ;[ To co się dzieje na rynku trzody chlewnej to jest zgroza. Pomimo niskiego pogłowia ceny lecą w dół lecz i tak są już zbyt niskie. Ceny paszy sięgają kosmicznych poziomów i do tego nasz kochany rząd podnosi stawkę vat na pasze z 3 do 8% próbując nas pogrążyć doszczętnie. Sam już nie wiem ale odnoszę wrażenie że producentami trzody rząd się wogóle nie przejmuje. Może trzeba by przypomnieć o swoim istnienu. Tylko szkoda że era Lepera się skończyła ale może warto byłoby do niej powrócić, choć niezbyt to realne

Opublikowano

Chyba cena jeszcze poleci w dół. Dzisiaj PKM DUDA obniżył o 20 gr czyli jest 4,50zł/kg po wybiciu w kl E. U nas to on dyktuje ceny. Salus też dziś o 20gr obniżył i ma 4,90zł w kl.E, ale daje tyle bo ma problemy z wypłacalnością.

Opublikowano

Akurat dzisiaj sprzedawałem po 3.50. Odbiorca mi mówił że ceny będą spadać na łeb na szyję na dół. Zapytacie pewnie dlaczego?? Otóż nasz kraj, a dokładniej władze tego kraju są tak nieodpowiedzialne, że nie można tego opisać. Bo jak wszystkim dobrze wiadomo w Niemczech wybuchła afera mięsa zatrutego dioksynami. Więc Niemcy pozbywają się zatrutego mięsa, a Polak się cieszy bo tanio kupi z zachodu i nie będzie musiał płacić swoim rolnikom. Ciekawi mnie tylko dlaczego Instytut Weterynaryjny nie kontroluje mięsa sprowadzanego z zachodu, tylko kontrole przeprowadza u rolnika.

Opublikowano

Ciekawi mnie tylko dlaczego Instytut Weterynaryjny nie kontroluje mięsa sprowadzanego z zachodu, tylko kontrole przeprowadza u rolnika.

Bo nie ma takiego wymogu. Wystarczy że jest skontrolowane, przez niemieckich weterynarzy.

Więc niemcy pozbywają się zatrutego mięsa, a Polak się cieszy bo tanio kupi z zachodu i nie bedzie musiał płacic swoim rolnikom.

Wątpię żeby mieli tyle tego mięsa że to spowoduje drastyczny spadek cen u nas.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v