Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak nie masz ścieżek to tak samo może być, ja jak kiedyś siałem bez ścieżek to starałem się jednym śladem jeździć i wydeptac ścieżki,i było ok, ten sam problem mam w jęczmieniu bo ścieżki troche za wąskie do kół ciągnikia i jak od grzyba na ości pryskam to potem przed żniwa problem bo czasem dojrzeć nie może przy ścieżkach.

Opublikowano

w czym lepszy jest saletrosan od polifoski 21?

polifoska ma wiecej siarki za to mniej azotu ale wychodzi korzystniej cenowo a różnice nie są aż takie duże.

dlaczego mówicie tu że saletrosan lepszy ?

Opublikowano

Jak miałbym wybierać też wybrał bym polifoskę 21. Ale czy ona wychodzi taniej? Przynajmniej u mnie na składach nawozów jest odwrotnie. Polifoska ma lepszą formulację i można go dodatkowo mieszać z innymi nawozami ( sól potasowa, polidap, nawozy magnezowe) co w przypadku saletrosanu nie jest już takie pewne. A wkażdym razie nie ulega zbryleniu jak saletrosan. Niech saletrosan złapie troche wilgoci to zaraz będzie można w nim figury rzeźbić. :P

Opublikowano

W czym jest lepsza saletra od mocznika? Szybciej bedzie działać popatrz na formy N w obydwu nawozach. Pozatym zawartość siarki którą dostarczysz za pomocą saltrosanu jest wystarczająca.

Opublikowano

Forma amidowa, występująca w moczniku musi ulec w glebie rozkładowi, najpierw do formy amonowej, a później również do saletrzanej. Jest więc formą wolniej działającą, . Im Gleba o wyższej kulturze oraz wyższa temperatura gleby sprawia że mocznik roskłada się szybciej. Mocznik powoduje najmniejsze zasolenie gleby, 2-4 -krotnie mniejsze jak pozostałe nawozy azotowe. Forma amidowa wpływa pozytywnie na mniejszą akumulację azotanów w roślinie dlatego wykorzystywany jest na 2 dawkę. Saletra zaczyna działać w niższych temperaturach, nie musi ulec ureazie. A co istotne nie potszebuje tyle wody do rozpuszczenia co mocznik.

Opublikowano

Saletrosan bedzie lepszy bo szybciej zacznie działać ma forme azotanową która działa najszybciej pogłownie. Napisałem post wyżej żebyś zobaczył formy N i byłoby wszystko jasne dodatkowo major wyjaśnił ci szybkość działania poszczególnych form N.

Opublikowano (edytowane)

@yacenty ja w tamtym roku na 3 dawke dawałem mocznik i nie było źle, odmiany mieszańcowe były trochę zieleńsze niż Californium, ale i tak kosiłem podobnie niż wszyscy, z wilgotnością w granicach 8 %

Aczkolwiek w Twojej mieszance zamiast mocznika dałbym saletre ;)

Edytowane przez losktos
Opublikowano

Szefie daj spokój z tym mocznikiem jeszcze taka dawka :D będą place zielone albo bedzie się odmładzać bo długo bedzie trzymać. Umnie w tym roku był 2 rzut 200kg/ha mocznika i 100kg/ha siarczanu amonu( na pierwszy rzut nie dało rady załatwić odrazu mówie :D) potem był miejscami taki zielony że zielony ledwo szedł max 3km/ha. Raz zawaliło. Saletra i tylko saletra.

Opublikowano

a czy można dać saletrosan i zaraz jeszcze jechać saletrą lub oba nawozy wymieszać w rozsiewaczu?

a czy można dać saletrosan i zaraz jeszcze jechać saletrą lub oba nawozy wymieszać w rozsiewaczu?

Opublikowano

@wyrebski1 a po co mieszać te 2 nawozy? Saletrosan ma taką samą formę azotu jak saletra, powinien działać szybko. Nie stosowałem go jeszcze więc niech koledzy się wypowiedzą ;)

Opublikowano

U mnie nie ma problemu z zakwaszaniem bo co 2 lata daje wapno z cukrowni i jeszcze co pare lat dolomit. Nie mialem stycznosci z saletrosanem wiec nie wiem co lepsze. Siarczan ma 21N i 24S.

• Root Admin
Opublikowano

u nas zakwitł, ale później ludzie już dawno pszenice kosili a u nas było zielono, na tyle zielono ze ok 1/3 plonu poszła przez kombajn. dodam nie był desykowany

Opublikowano (edytowane)

@maromaro nie że nie zakwitnie tylko będzie kwitł bardzo długo bądź kilka razy ;) Gdy na jednej roslinie będą sie już formowały łuszczyny drugi będzie zaczynał kwitnąć i później nawet jest problem z pryszczakiem :/

@yacenty dlaczego nie "dosuszacie" rzepaku na polu ??

Edytowane przez rafto
Opublikowano

W celu zapobiegania temu zjawizku poprostu prawidłowo wyregulujcie łan regulatorami wzrostu w tedy okres kwitnienia przebiegać będzie szybko i równomiernie. Pamiętajcie że 2 dawka wysiana powinna być na 3-4 tygonie przed początkiem kwitnienia. Jak dacie póżniej to możecie mieć właśnie takie efekty jak opisujecie a sam azot nie będzie wykorzystywany do genaracji plonu nasion. Desykacja swoją drogą z sklejaczem łuszczyn na 14 dni przed zbiorami, ułatwia to zbiór i pozwala uzyskać wilgotnośc na poziomie wystarczającym do któtkotrwałego przechowywania nasion.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v