Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Kula07 napisał:

Żeby uzyskać takiego kopa wystarczy Saletrosan wysiać wcześniej, ewentualnie w wyższej dawce co w przypadku rzepaku jest wręcz wskazane. Z tego co pamiętam nawożenie wiosenne powinno się podzielić w stosunku 60-40 planowanej dawki. Sam się zastanawiam czy na pierwszą dawkę nie dać ze 140kgN.

a myślisz w tym roku o 3 dawce?

Opublikowano
56 minut temu, Sunf napisał:

Saletrosan 26

forma amonowa 19 %

azotanowa  7 %

Sulfan 24

amonowa 12

azotanowa 12

nawoz jest otoczkowany dolomitem, wiec nie wiem dlaczegosulfan niby ma po 2 tygodniach rozpuszczac, jak bedzie sucho to jak sie ma to rozpuscic?>

No nie wiem czy saletrosan jest otoczkowany dolmitem. Saletrzak to tak ale saletrosan? Sulfanu nie znam. Żeby był otoczkowany dolmitem to po deszczu ten dolmit jeszcze by zostawał po saletrosanie a tak po deszczu saletrosan znika.  Ogólnie to dla mnie dobrą opcja jest saletrosan gdzie ma 30 N i mniejszą zawartość siarki. Taki to można i pod zboża rzucić i pod rzepak starczy siarki ale jakoś go za bardzo nie widać w sprzedaży.

Opublikowano
1 minutę temu, loquito napisał:

Przy plonach rzędu 5 ton rzepak potrzebuje ok 40-50 kg MgO, więc myśląc o takich plonach trzeba też chyba pomyśleć o podaniu magnezu.

po zniwach nordkalk magnesium? chyba najtansze i najwygodniejsze roziwazanie

Opublikowano
2 minuty temu, knoro93 napisał:

No nie wiem czy saletrosan jest otoczkowany dolmitem. Saletrzak to tak ale saletrosan? Sulfanu nie znam. Żeby był otoczkowany dolmitem to po deszczu ten dolmit jeszcze by zostawał po saletrosanie a tak po deszczu saletrosan znika.  Ogólnie to dla mnie dobrą opcja jest saletrosan gdzie ma 30 N i mniejszą zawartość siarki. Taki to można i pod zboża rzucić i pod rzepak starczy siarki ale jakoś go za bardzo nie widać w sprzedaży.

info z nawozy.eu

Saletrosan® 26 to mieszanina azotanu amonu i siarczanu amonu z dodatkiem mączki dolomitowej, bogatej w wapń i magnez.

Identycznie ma Yara Sulfan 24 % + s + mg + cao

Opublikowano

problem na nablizsze lata KADM w fosforytach, i to moze wywindowac ceny fosforu do gory ze wzgledu ze najmniejsza zawartosc maja zloza w rosji. apatyty

Opublikowano
1 minutę temu, Sunf napisał:

info z nawozy.eu

Saletrosan® 26 to mieszanina azotanu amonu i siarczanu amonu z dodatkiem mączki dolomitowej, bogatej w wapń i magnez.

Identycznie ma Yara Sulfan 24 % + s + mg + cao

Może i faktycznie ma ten dodatek ale napewno dużo mniej niż saletrzak bo tak jak mówie po deszczu saletrosan znika a w saletrzaku otoczka zostaje jakis czas.

Opublikowano
3 minuty temu, knoro93 napisał:

Może i faktycznie ma ten dodatek ale napewno dużo mniej niż saletrzak bo tak jak mówie po deszczu saletrosan znika a w saletrzaku otoczka zostaje jakis czas.

Saletrzak to jest odpowiednik Yara Bela Extran 27

Opublikowano

koledzy mam prośbę pytanie jak nawozić rzepak jakimi nawozami przed siewem dostał ultra 8 250 kg na wiosnę 200 kg planowane zrobiony na chwasty i robactwo plus toprex nie dostał siarki i magnezu mam  saletrę z Kędzierzyna na wiosnę z azotu jakie nawozy zastosować aby uzyskać wysoki plon i uzupełnić braki klasa ziemi 3-4 i 5

Opublikowano

Jak celujesz ok 3t to można zostawić samą saletrę i 3x siarczan magnezu od wiosny dać, jak powyżej to wypadałoby dać saletrosanu ok 400kg w pierwszej dawce 

Opublikowano

I jak chcesz to rozsiewać ? Razem ? Jeśli tak to nie da rady - saletrosan jest gruby, saletra drobna nie rozsiejesz tego na jednakową szerokość.  Rozsiewać najpierw to potem saletrę dla mnie bez sensu, na pierwszą dawkę daje ok 400 kg saletrosanu, po ok 3/4tyg leci 300 kg saletry 34N. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mickas092 napisał:

I jak chcesz to rozsiewać ? Razem ? Jeśli tak to nie da rady - saletrosan jest gruby, saletra drobna nie rozsiejesz tego na jednakową szerokość.  Rozsiewać najpierw to potem saletrę dla mnie bez sensu, na pierwszą dawkę daje ok 400 kg saletrosanu, po ok 3/4tyg leci 300 kg saletry 34N. 

4 tygodnie to za późno.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, pawlus224 napisał:

A Ja wam powiem ze rzepak woli mniejsze dawki a czesciej ...

Zależy od formy azotu, dawki i terminu podania.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Ja małorolny ale lepiej mi plonowal rzepak gdzie dalem najpierw 200kg saletry , za tydzien czy poltora 200kg siarczanu i za okolo 2-3 tyg (juz nie pamietam ile dokladnie dni) znow 200 saletry niz 200kg saletry + 200 siarczanu i za 2 tyg znow 200kg saletry.

W tym roku rzepak blisko domu wiec spróbuje jeszcze inaczej .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v