Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie stężenie tego mocznika? Też mam hektar słabszego rzepaku. Niewiarygodne jak Metazanex i command go przytrzymały. Na tym samym polu brakło mi tej mieszaniny i dopiero niedawno pryskałem navigatorem. To na tym kawałku piękny rzepak a ten po commandzie nie dość że rzadki to jeszcze masa roślin nie zeszła. Jedynym plusem jest brak jakichkolwiek chwastów. Pryskałem przed tymi deszczami i raczej to było powodem długiego i wgłębnego działania środka. Ale widzę że przez te kilka ostatnich dni ładnie odbija

Opublikowano

Powiedzcie co podać dolistnie i czy jeszcze nie jest za późno. Dodam, że rzepak dostał ok 2tyg temu Plonvit rzepak i bor. Na foto widać niedobór fosforu ale dodatkowo ten rzepak słabiutki jest :/ 

792bca3ce18e36acmed.jpg

Opublikowano (edytowane)

ok 450g/ha dolistnie i jakieś 20kg przedsiewnie. Żałuję że przy nawożeniu dolistnym nie dodałem mocznika :/ 

Edytowane przez Niki20
Opublikowano (edytowane)

Stanowisko po gryce, ale to świeża dzierżawa. Rzepak uprawiam pierwszy rok i stąd może głupie pytania. Dolistne nawozenie w jakich minimalnych warunkach może być przeprowadzone? Zastosuje pewnie npk dolistnie.

Edytowane przez Niki20
Opublikowano

Czy ubezpieczaliście już rzepak, jak tak to ile Was to średnio wyszło, pytam ponieważ jak zapytałem jedną z firm od ubezpieczeń o ubezpieczenie rzepaku teraz na jesieni to usłyszałem że rzepaku nikt na zimę nie ubezpiecza. Jak to jest u Was? 

Opublikowano

A czy są jeszcze pieniądze na dopłaty do ubezpieczeń? ostatnio pytałem to już sie podobno skonczyły

Opublikowano

Stanowisko po gryce, ale to świeża dzierżawa. Rzepak uprawiam pierwszy rok i stąd może głupie pytania. Dolistne nawozenie w jakich minimalnych warunkach może być przeprowadzone? Zastosuje pewnie npk dolistnie.

.

Byle przymrozków nie było do 2-3 po oprysku

Opublikowano

Czy ubezpieczaliście już rzepak, jak tak to ile Was to średnio wyszło, pytam ponieważ jak zapytałem jedną z firm od ubezpieczeń o ubezpieczenie rzepaku teraz na jesieni to usłyszałem że rzepaku nikt na zimę nie ubezpiecza. Jak to jest u Was?

Jak pytałem w środę 18 października to zakladajac 3t/ha to ubezpieczenie średnio 200zl/ha to już to co ja bym miał płacić. I że bardzo mało osób się decyduje.

Jak jest gdzie indziej?

Opublikowano

Ubezpieczyłem w PZU na 7500zł   ,5 ton razy 1500 zł,    koszt 340 zł /ha,    przy wypłacie 25% jak wymarznie

Opublikowano

Jak pytałem w środę 18 października to zakladajac 3t/ha to ubezpieczenie średnio 200zl/ha to już to co ja bym miał płacić. I że bardzo mało osób się decyduje.

Jak jest gdzie indziej?

ubezpieczając 4,5 tony z/ha za cenę 1700 zł przy wypłacie 25% za wymarznięcie +wiosenne gradobicia 

160zł/ha ja płacę -największy polski ubezpieczyciel

Ubezpieczyłem w PZU na 7500zł   ,5 ton razy 1500 zł,    koszt 340 zł /ha,    przy wypłacie 25% jak wymarznie

chyba zapłaciłeś tyle bez dotacji państwa

Opublikowano

JANOB niestety tyle placiłem plus dopłata państwa takim region,za dużo odszkodowań wypłacili

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v