Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak jak wczesniej pisałem posiałem rzepak poraz pierwszy i mam kolejne pytanie, co sypnąć na pierwszą, drugą itd dawkę i kiedy? na jesień poszło 400 kg polifoski m tebukonazol i chwasty. Rzepak dosyć rzadki bo słabo powschodził ok 30 na m2, ale bardzo wyrośnięty nawet po 12 liści w rozecie było na jesień. planuje dać saletrosan ale nie wiem ile go sypnąć tak 250- 300 wystarczy na początku? a i czy magnez w czymś dostarczyć?

Opublikowano (edytowane)

kolego @jacek472 rzepak wcale nie musi byc bardzo gęsty żeby dac dobry plon, a nawet za gęsty tez zły. jeśli chodzi o nawożenie wiosenne to dawka saletrosanu dobra, potem po 2 tygodniach ze 200 saletry i jak upilnyjesz grzyba i robaka to bedzie ładny rzepak, magnez możesz dać w granulowanym siarczanie magnezu 20-30 Mg-S. firma siarkopol taki robi.

Edytowane przez kpiotr
Opublikowano (edytowane)

Jutro pojadę kupić nawóz ale jeszcze wcześniej się spytam czy 300 kg saletrosanu i 200kg siarczanu amonu albo saletry amonowej to dobra dawka czy na dwa rzuty

Edytowane przez Bambi24
Opublikowano

kiedy planujecie startowac? bo na razie pogoda do bani i nie zapowiada sie na poprawe jak tak dalej bedzie w pole wjedzie sie za jakies 2 tygdonie bo -3 to za malo zeby wjechac.....

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja na wschodzie mysle cos moze o poniedzialku ma byc -3 to bedzie szlo moze a jak nie to sie jeszcze poczeka

Opublikowano (edytowane)

u mnie sniegu nie ma i taki mróz nie mróz-1 -2 jak ziemia bedzie troche zmarznieta to wjezdzac?? 28 bedzie -4 to może wjade czy jeszcze za wczesnie??

Edytowane przez wsiok
Opublikowano (edytowane)

dzisiaj zaliczylem 1wszy wjazd w pole z rozsiewaczem, rzepak dostal 250kg/ha kornkali (jesienia 300kg pk 10-20)

śnieg miejscami, na weekend, moze poczatek przyszlego tygodnia chce rozlewac rsm 27n + S

zachodnio-pomorskie, dla jasnosci :)

Edytowane przez goodkat
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak czytam wasze wypowiedzi i widze Wasza niecierpliwosc to smiac mi sie chce :-) Po co tak wczesnie ruszac w pole? Za dużo $$? Wezcie sobie urlop i na 2 tyg wyjedzcie na wakacje. Po powrocie myslcie o nawozeniu N :P

Opublikowano

Ja mieszkam w zachodniej polsce i też nie mam zamiaru ruszać z nawozem prędzej niż 10-15 marca czyli do momentu ruszenia wegetacji... Wiosny nie widać także nie ma co szaleć. W tamtym roku zrobiłem mały eksperyment, na jednej połowie działki na start dałem 400kg saletrosanu a na drugiej połowie 300kg saletry, druga dawka N na obu kawałkach była identyczna po 250 kg saletry. Rzepak który dostał na start saletrę zdecydowanie szybciej ruszył, lepiej się rozwijał i dał lepszy plon... Moim zdaniem nie ma co się tak podniecać tym saletrosanem, jak dla mnie żadna rewelacja.

Opublikowano (edytowane)

hmmm. Podziwiam tym co udało się wjechać w pole. U mnie po epoce lodowcowej od dwóch dni mocna odwilż.

woj.kuj-pom

Ja też poczekam tak jak koledzy @Barabus, @Adrenalina, i @HubertOjdana

Edytowane przez tespis17
Opublikowano

dzisiaj rozsiane 370 kg/ha saletrosanu i 180 kg/ha soli ziemia rozmarzła na jakieś 2-3 cm tak ze na polu nie ma znaku po przejeżdzie za tydzień wegetacja pewnie ruszy saletrosan sie akurat rozłoży i bedzie gitara

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v