Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Przygotować ciągniki do akcji ,obserwować pogodę i w ostatni dzień mrozu jechać nawet w nocy;)

A jak niema świateł :o :huh: :lol:

Niema słońca samo +2C mało daje ;[

@kpiotr chyba odwrotnie. Saltrosan >saletra

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

nie najpierw saletra, siarki dałem w 100 polifoski 21 na jesieni i 21kg S bylo w polifosce 5. a chce dać na 1 dawke wiekszą część azotu. dlatego takie nawożenie

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

A racja nie policzyłem S w polifosce 5, jednak rzucaj saletrosan. Te polifoskie nie nadają się do nawożenia siarka bo ma mało zawartość jak policzymy tak jak e1leex pisze a saletrosan ma 13 czystej S.

Opublikowano

a no prawda, dzięki za zwrócenie uwagi. tak czy inaczej ta dawka siarki nie wystarczy do 2 dawki azotu?

hmm ale 300kg saletry to bedzie wieksza część azotu na 1 dawke

@Tomek 90 polifoska 21 ma 14% siarki a saletrosan 13%

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

co do biostymulatorów najlepiej przetestować na małej powierzchni, ja stosowalem ashai w jęczmieniu ozimym bo został uszkodzony chemicznie ba był niemal zabity i po 2 tygodniach od pomyłki zastosowałem to cudo, efekt był taki że jęczmień jakoś się zebrał i dal około 2 t z ha, może plon śmieszny ale kazdy kazał zaorać łacznie z 2 przedstawicielami. jęczmień kłosił się nie równo potem i długo i wtórnie się zachwaścił ale po najmniejszej linii oporu coś uratowałem. w rzepaku myślę że efekt powinien być piorunujacy.

co do skracania tebuk to tak naprawdę to jest fungicyd który przy okazji działa jako regulator a typowym regulatorem jest caryx i toprex.

@e1leex ja w zeszlym roku miałem pierwszy raz i wymarzł trochę zostawiłem na nauke i doświadczenia i jarym przesiałem większość. w tym roku jestem mądrzejszy i za rok zapewne też bedziesz bogatszy w doświadczenie

Opublikowano (edytowane)

-3 to może da, ale musisz jechac o 5 rano juz na polu być, i uważać przede wszystkim w dołkach ale to i tak ryzyko jest duże. kolein narobic nie sztuka...

@Arturos21 dawno jak najbardziej dobra według mnie.

Edytowane przez kpiotr
Opublikowano

ja asahi tez stosowałem na rzepak z wiosny. same stozki wzrostu zostały po zimie i rzepak był bardzo słaby bo i na jesieni nie wyrósł. dał jeszcze 2,5 tony/ha. nie duzo ale cała jego uprawa to było nauka dopiero..

• Root Admin
Opublikowano

yacenty z której strony Wrocławia jesteś bo u mnie dziś śnieg prawie całkowicie stopniał i leje mocny deszcz. A co do siarczanu magnezu granulowanego to jest taki nawóz

świdnica.

co do siania przy -3 to wróżką nie jestem

Wszystko zależy od masy ciągnika, ilości nawozu w siewniku i przede wszystkim opon - ich szerokości

Opublikowano

-3 w nocy to za mało jesli by tak było dzien i noc to mozna ryzykowac. Te -5-6 to juz pewne ze pojedziesz poz dołkami bo jak chocby troszke było wody to gwarantowana wtopa w tym mijscu bo pod lodem nie zamrznie a lód sie połąmie

Opublikowano

Zależy czy pod ile w głąb zamarznięta jak -3 w nocy i sporo w głąb zamarznięte to pójdzie z 4x4 bez problemu nawet jak "zupa na powierzchni gorzej jak tylko na tył naped to z rana jak zacznie puszczać bedzie spory poślizg. Jeśli tylko powierzchniowo łapnie mróz a ziemia niżej nie zmarznięta to może być ciężko chyba że t25 z kosem albo lejkiem i to o 5 rano jak piszą.

@kpiotr zależy od zasobności nawet do 400kg/ha polifoski 6 było raz w tym roku 250-300kg polifoski 4.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v