Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, racic napisał:

jak sieją pewnie  kizeryt , z azotem za wcześnie, jeszcze zima wroci.

Kiseryt korn kali czy sama sól a gdzie ona pójdzie przez miesiąc? Według mnie spokojnie można siać, ja co prawda pod pszenicę nigdy nie rozsiewam ale po rzepaku zawsze w styczniu jak nie ma śniegu sól a w tym roku korn kali sialem 

Opublikowano (edytowane)

ja mam  kizeryt i spokojnie można siać ale z azotem jeszcze nie bardzo , w polu  mokrawo   i na buraczki można korn sypnąć jak się nie dało z jesieni.

Edytowane przez racic
Opublikowano
19 godzin temu, Tomek90 napisał:

Co by nie było rogi polane przy rsmie, bez nakładek. Zresztą każdy musi podejść indywidualnie. Przykładowo u mnie magazynowanie RSM zajmuje całe nic, cysterna sama rozładuje a bagsy trzeba ciągać. 

Ale nawóz sypki szybciej rozsypie na polu i nasypie do rozsiewacza,zbiornik pompy nie są za darmo ,problemy z krystalizacją , słupy na polu kolejna przeszkoda dla opryskiwacza

Opublikowano

Każdy w tym widzi jakieś wady i zalety, w jednym i drugim.

Po co sypiecie te korn kali czy kizeryt? Potasu nie dajecie pod korzeń? Czy macie słabo z magnezem? Nigdy tego nie stosowaliśmy, przeważnie polifoska 21 lub Dalmag, w tym roku saletrosan pójdzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Ale nawóz sypki szybciej rozsypie na polu i nasypie do rozsiewacza,zbiornik pompy nie są za darmo ,problemy z krystalizacją , słupy na polu kolejna przeszkoda dla opryskiwacza

3 lata czaiłem sie na rsm , w końcu w zeszłym roku zaczełem stosowac . Załuje ze o 3 lata za pozno

12 minut temu, koniu napisał:

Każdy w tym widzi jakieś wady i zalety, w jednym i drugim.

Po co sypiecie te korn kali czy kizeryt? Potasu nie dajecie pod korzeń? Czy macie słabo z magnezem? Nigdy tego nie stosowaliśmy, przeważnie polifoska 21 lub Dalmag, w tym roku saletrosan pójdzie.

Mi w badaniach wyszło ze z magnezem mam srednio.Dlatego zdecydowałem sie na kizeryt zeby magnez uzupełnic i siarka pojdzie na rzepaki i pszenice przy okazji.

Opublikowano

nic nie mam do saletrosanu ale moim zdaniem jest to siarczan amonu po tuningu ma trochę formy saletrzanej i zakwasza i oczywiscie siarki z 32 /z tego 13/ rozpuszczalnej tak sobie jak kto woli .

Opublikowano
20 minut temu, koniu napisał:

każdy nawóz zakwasza glebę, jeden w mniejszy stopniu, drugi w większym. I tak trzeba wapnować co 2-3 lata.

Dokładnie trzeba i tak wapnować- ja stosuję 200 kg siarczanu amonu pod rzepak i wapnuje wapnem magnezowym po 4t/ha co 3 lata

Opublikowano

My sypie my potas zimą bo gospodarujemy na III klasie i słabszych nie mamy gleb ciężkich, daje pod korzeń npk ale zimą jeszcze raz sól żeby K było też trochę wiosną, po za tym u mnie działki mają maksymalnie średnio potasu, więc stopniowo zwiększamy zasobność żeby dojść do wysokiej. Powód dlaczego korn kali w moim przypadku jest banalnie prosty. 

Żona zamawiała sól potasową i powiedziała że chcę sól przedstawiciel nie dopytal jaką później syn rozladowywał ciężarówkę jak przyjechała a ja się zorientowałem że nie jest nie ten nawóz który chciałem kilka dni przed siewem bo poszedłem coś tam sprawdzać w magazynie. :D 

Opublikowano

Jak myślicie, czy jeśli teraz w korzeniu rzepaku znalazłem chowacza galasówka to przetrwa on do wiosny i będzie żerował na wiosnę dalej, czy nie ma czym się martwić bo przemarznie? Czy zastosowany na wiosnę chloropyrifos go załatwi? 

Opublikowano

U mnie taka ciekawostka jesienią jedna odniana nie była ani razu pryskana na owady i żadnych oznak nieproszonych gości nie ma, ale nie pamiętam jaka to odmiana musiałbym w notatki spojrzeć 

Opublikowano
na stronie agroloku mozna sobie poczytac. ja pryskalem 8 ha tym wynalazkiem a reszte Toprexem na jesieni. rzepak po Toprexie mocniej sie wciagnal ale po tym paku tez nie bylo zle tyle ze po toprexie byl bardziej rozlozony na ziemi. roznicy w korzeniu nie zauwazylem za to po tym paku jest ciut ciemniejszy kolorek ;)
Opublikowano

Ale to jest oferta z jesieni. Na wiosnę to samo by zalecali?

Tebukonazol + nawoz dolistny pk + jakieś hormony dac 100zl/ha to może sie opłacać według mnie tylko sprzedawcy.

Opublikowano
16 godzin temu, Siemanr1 napisał:

Dokładnie trzeba i tak wapnować- ja stosuję 200 kg siarczanu amonu pod rzepak i wapnuje wapnem magnezowym po 4t/ha co 3 lata

Jak masz mało pola i wąskie ścieżki to OK ,ale na 24 metry siarczan nie doleci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v