Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolego w piatek rano kolo 10.00 dolało 20l wczoraj wieczorem proba 11-10% dzisaj o 13.00 7%. Bez desykacji.ps. wiaterek powiewał i pomogl

Edytowane przez dziubek
Opublikowano

Wczoraj lekko popadalo . Dziś ok godz 11 rzepak 16 %. Godz 16 rzepak 10%. Co niektórzy wyjechali. godz 20 burza i deszcz i pozamiatane.I niestety taki cały tydzień i nas

Opublikowano (edytowane)

U mnie dolało  przez kilka godzin przed wczoraj wieczorem i w nocy. Wczoraj nie badałem bo nie było sensu dzis o godz 11 7% z reki pojechałem kosic zaczynałem o 13 to juz 6,9 po kombajnie a w ciagu dnia spadło nawet poniżej 6 %. zostało na jutro jeszcze 4 ha i po rzepaku :)

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

Pionier PX104 półkarłowaty na 3a,3b- 4 tony z ha kujawsko pomorskie wilgotność 6,5%. Polecam experyment się udał siany około 12szt.na m2( 2,1kg/ha) zwykłym siewnikiem talerzowym co 12 cm.

Opublikowano

ja wjade  jutro w niedesykowany bizonem i okaże się co ten monolit wart-wygląda zacnie na tych piachach. dzisiaj przelotnie popadało obficie przez 5 minut ale koszą dalej po godzinie przerwy

Opublikowano

Panowie planuję zasiać rzepak ale mam bardzo płytko położoną drenację +/- 80cm i jak myślicie mocno korzonki rzepaku przypchają drenacje ? Zdarzyło się niby u rolnika w okolicy że rzepak przytkał mu rurki drenacyjne, co o tym myślicie ?

Opublikowano

12 szt./m2 dało Ci 2,1 kg/ha? ;) To ile on MTN miał niby? Coś się pomyliłeś chyba

Pomyślałeś o tym, że mogło nie wzejść wszystko co było wysiane.U mnie była susza wiec wyszło to co wyszło i tyle było plus minus oczywiście.

Informacje tą przekazuje dla tych którzy tak jak ja martwiłem się, czy tak niska obsada da zadawalający plon. Okazuje się że tak jesli pogoda jest sprzyjająca,

Opublikowano

To kolego u mnie rzepak mieszaniec Jimmy z Satbau obsada około 5-10roślin dał plon 3.76t/ha. Zdjęcia w galeri.

Gubisz się we własnych wypowiedziach raz piszesz o obsadzie 5 szt na metr a innym razem podajesz 20 roślin na metr, więc się zdecyduj. W naszym regionie rzepaki plonują na poziomie ok 2,5-3t/ha

Opublikowano

Dk Expirt plon 5.1 t z ha  4 klasa
Nawożenie jesień 15t pomiotu kurzego na ha i 300 kg Lubofosu
Wiosna I dawka saletrosan 300 kg II Zaksan 300 kg
Zdjęcia z jesieni i wiosny w galerii
Na ten rok na lepszych (cieższysz ) glebach rzepak poległ za dużo wilgoci, na przepuszczalnych rewelacja :)

Opublikowano

Panowie a co u was mówia w skupach - chodzi  o porosty . W kuj-pom podobno rzepaki porosniete i przyjmuja warunkowo a i faktur nie daja- bo nikt nie wie co dalej bedzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v