Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak słyszałem.

Też mam chęć dziś w nocy/jutro rano spróbować wjechać, ale u mnie może byc problem, wczoraj spadło 14 litrów, dziś 5, trochę woda stoi na polach.

Opublikowano

no u mnie już jest aktualnie -2 więc to rana powinno ładnie przemrozić... tylko kwestia tego śniegu i przypaleć (rozeta i tak jest już mocno uszkodzona ponieważ mróz dał w kość) :/

Dziś rozmawiałem z kierownikiem gospodarstwa którzy leją co roku RSM w pierwszej dawce na rzepak i mówił że dziś ruszają. Śnieg jest również 2 cm u nas. Pytanie jak nie dziś to kiedy. Zboża sobie odpuszczę ze względu na brak zabiegu jesiennego przez co nie mam ani razu ujechane na ścieżce. Mróz - 4 powinien starczyć w rzepaku gdzie po ścieżkach jeździło się 5 razy.

Opublikowano

TO czekamy na wiekszy mróz tej nocy aby udało sie cos rozsiac. sam juz jestem po rozsianiu z tydzien temu soli i kizerytu. i czekam na wjechanie 350 saletry. od poniedziełku mówią juz ciepło 10 stopni ale i przelotnie deszcz i jak tu wjechac. a rzepak czeka.

obysmy jutro nie  wstawiali zdjec jak kto uwiązł w polu.

Opublikowano (edytowane)

U nas w ubiegłym roku rsm podany na delikatny Śnieg trochę przypadł rzepak ,ale rzepak w ciągu 2 tygodni się pozbierał i niczego nieżałowaliśmy plon około 4 ton był ,ale nie powiem nerwówka była przez te dwa tygodnie,u mnie w tej chwili -1 st ,kałuże jeszcze nie zamarzły

Edytowane przez PABLO555
Opublikowano

Jak podasz RSM na śnieg to z jednej strony śnieg go rozcieńczy ale z drugiej strony może zostać pobrany przez liście i może go trochę poparzyć. RSM zawiera formę mocznikową którą stosuje się dolistnie ale podobno saletrzana jest szkodliwa. Także nie wiem albo ryzyujesz albo czekasz aż śnieg stopnieje ale znowu nie wjedziesz także i tak żle i tak żle

Opublikowano

U nas  też biało, w scieżkach woda juz nie mówie o nizinach tam to jeziora przy dzisiejszym prognozowanym -4 raczej nie ma szans na wjechanie, a czeka siarczan magnezu i azot saletra lub RSM 26 ale nie robie sobie wielkich nadzieji bo dodatkowow wiatr do 20km/h

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v