Skocz do zawartości

jaka prasa na 6 ha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukam prasy rolującej, która będzie zwijała tylko na sianokiszonkę. Posiadam 6 ha łąk. Ciągnik 112 km. Jest możliwość dofinansowania, a zależy mi na tym by być niezależnym. Budżet do 90.000 zł.

Opublikowano

Napewno będzie więcej stała niż pracowała. U nas we wsi jest tylko jedna prasa rolująca, ale bez noży. A na moje potrzeby noże są konieczne. Dobrze pocięte jest poźniej dobrze zakiszone.

Ta z Metal-Fachu ma dobre recenzje?

Opublikowano

Po co ci nowa prasa na 6 ha :lol: ja na ok 40 ha łąk z czego 70 % sianokiszonka reszta siano i ok 20 ha słomy mam poczciwą kr 125 bez żadnych tam siatek i wogóle i mi wystarcza a ty chcesz wyda 90 tyś na 6 ha :P kup sobie jakąś używaną do 20-25 tyś i starczy.

Opublikowano

A może nie lepiej nową już Sipma-e ? w 50 tys. zł się zmieścisz ! Nowa to nowa !

A Panowie dla czego jest tak dużo od sprzedania prawie nowych pras Sipma i Metal-Fach - jak powód ?

Opublikowano

Dlatego że zobaczyli jak chodzą zagraniczne u sąsiadów? :unsure: Każdy sentymentalnie wybiera Polskie ( bo podobno dobre ) ale zachodnie zawsze są do przodu pod względem jakości i wydajności.

Opublikowano

Ja ostatnio czytałem dużo o prasie Lely i nawet mi przypadła do gustu:) Firma tylko zajmuje się takimi rzeczami to doświadczenie ma bo przecież to stary welger :unsure: Koledzy niektórzy wolą dołożyć $$ i kupować nowy sprzęt który będzie na lata chociaż wiadomo używki to różnie ale można na dobra trafić co posłuży równie długo ;)

Opublikowano

Po co ci nowa prasa na 6 ha :o ja na ok 40 ha łąk z czego 70 % sianokiszonka reszta siano i ok 20 ha słomy mam poczciwą kr 125 bez żadnych tam siatek i wogóle i mi wystarcza a ty chcesz wyda 90 tyś na 6 ha :) kup sobie jakąś używaną do 20-25 tyś i starczy.

jak ci się sprawuje ta prasa jakim ciągnikiem ją ciągasz pytam dlatego bo niedawno taką kupiłem

Opublikowano

Lely czyli krótko mówiąc Welger to nie tania sprawa, nowe prasy to ceny 30 tys. Euro netto wzwyż - na 6 hektarów ?? :)

Jak masz duże stodoły to kup przyczepę samozbierającą prod. Jugosłowiańskiej SIP PRP-2 ! Polecam - użytkownik ! :o

Opublikowano

GRZESIEK1684 zależy jak na to spojrzeć ja za bardzo nie dbam ale tak to hydraulika łańcuchy działa jak w zegarku żadnych wycieków , ale ostatnio poszła mi linka od podnoszenia podbieraka i sznurek nawala tz. muszę wychodzić za każdą belką podciągać bo pewnie tam co są te kółka co się kręcą obrobiło się ale tak to bardzo fajna prasa a ciągam ją mtz 82lub ursus c330m.

Gość STIG0013
Opublikowano

przyznajcie sobie medale górnika miesiąca, odkopali temat sprzed 5 lat

Opublikowano

witam

mam podobne pytanie potrzebuje prasę na ok 10 ha siana (suchego)

i troche na usługi ok 20-30 ha rocznie część na kiszonkę a część suchego

zastanaiam się nad prasą sipma bo jest stosunkowo tania i lekka bo po górach to będę ciągał

ale ostatnio u nie robił na usługę prasą JD niezwróciłem uwagi jaki model ale byłem pod wrażeniem jak ta maszynka chodziła i poszperałem że prasa 450E około 55 tys.netto kosztuje prosze o opinie wasze