Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

hahaahahhhaa :D Chodzi ci przy odkręcaniu możesz urwać śruby?Nie masz tyle siły żeby urwać...chyba że nigdy nie odkręcane są zardzewiałe...ale to musiałbyś przez jakąś przedłużkę zrobić.One tak mocno tam nie siedzą :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

wiesz wole się upewnić doświadczenia jeszcze zbytnio nie mam a urwać/wyrwać to nie sztuka gorzej to później naprawić, myślę go rozebrać i przeczyścić, wymienić tulejki , szczotki, wymyć w benzynie wirnik stojan i oczywiście wysmarować na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?

wiem o tym że trzeba sprawdzić wirnik czy niema przebicia ale może się bez tego obejdzie.

przetoczenie komutatora(wirnika) pomoże coś?

czy są części to rozrusznika R11 c-360?

Edytowane przez --U--R--S--U--S--
Opublikowano

Przetoczenie komutatora na pewno pomoże. Poprawi się powierzchnia styku ze szczotkami zwłaszcza że zakładasz nowe. Po przetoczeniu dokładnie oczyść przerwy miedzy wycinkami komutatora z miedzi i brudu żeby nie było połączenia pomiędzy nimi.

Z tym smarowaniem to nie przesadzaj. I jesli już to nie byle jakim smarem.

• Like 1
Opublikowano

Bardzo fajnie rozbiera się te rozruszniki,trochę kłopotu jest przy zabezpieczeniu będiksa ale cieńkim wkrętakiem sobie poradzisz.

Przed rozpołowieniem podnieść szczotki do góry.

Przy złożeniu musisz dobrze wyregulować podkładkami luz wzdłużny wirnika,bo jak z kręcisz to czasami może się nie obrócić.

• Like 1
Opublikowano

@GoRAL1 to jest najgorsze właśnie sprawdzanie czy nie ma przebicia na komutatorze niedoświadczony jestem i nie mogę pojąć o co chodzi z tą żarówką .

@asharot jak tam w ogóle będą szczotki .

@locke jak robię takie rzeczy to przeważnie robię z chęcią

Opublikowano

Potrzebny akumulator żarówka 220 v 100wat lub świeca żarowa 12 może b yć taka z 330

Podpinamy świece szeregowo z poszczególnymi klatkami komutatora ,tylko trzeba to zrobić nie ciągle tylko na 2 -3 sekundy zależnie od wielkości świecy

jeżeli połączenie uzwojenia z komutatorem jest prawidłowe to świeca sie będzie grzała i nic więcej nie będzie się działo

Jeżeli któreś z połączę będzie uszkodzone to na połączeniu komutator uzwojenie będzie się żarzyć

• Like 1
Opublikowano

@locke jak robię takie rzeczy to przeważnie robię z chęcią

No to Ja tez tak robię...Tylko wtedy na podwórku mi zapali a na polu już nie..Lepiej zrobić na bazie jak ma się czas wolny, niż później wyzywać w polu ;)

• Like 1
Opublikowano

Przecież w byle mierniku jest funkcja diody z dźwiękiem, sprawdzać co 3 klatkę ma być prąd, w innych nie lub co 2 nie pamiętam, następnie z klatek na reszte wirnika czy przebicia niema.

Chyba że napięciem 220v chodzi wam o większy amperaż i niełączenie, zimne luty itd, ale ja bym to inaczej sprawdził.

• Like 1
Opublikowano

Potrzebny akumulator żarówka 220 v 100wat lub świeca żarowa 12 może b yć taka z 330

Podpinamy świece szeregowo z poszczególnymi klatkami komutatora ,tylko trzeba to zrobić nie ciągle tylko na 2 -3 sekundy zależnie od wielkości świecy

jeżeli połączenie uzwojenia z komutatorem jest prawidłowe to świeca sie będzie grzała i nic więcej nie będzie się działo

Jeżeli któreś z połączę będzie uszkodzone to na połączeniu komutator uzwojenie będzie się żarzyć

Akumulator i żarówka 220V 100Wat??

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Świecą dajesz obciążenie

To stary sposób( gdy jeszcze nie było mierników cyfrowych) ale skuteczny

Jak niema świecy to żarówka

Edytowane przez GoRAL1
  • Like 1
Opublikowano

Witam, odkręciłem szczotko-trzymacz zdjąłem cewkę wzbudzenia i dalej co muszę robić odkręcić wyłącznik z dźwigienka ? i zdjąć zabezpieczenie z wałka /wirnika?

jedna szczotka się już prawie opierała, druga zaś tak była ciasno w szczotko-trzymaczu nie miała luzu, każda szczotka innych wymiarów

Opublikowano

Jak odkręciłeś tarcze ze szczotkami to odkręć i wyjmij śrubę co trzyma dźwignie elektromagnesu M8,wtedy powinien się rozpołowić.

Być może szczotki były zmieniane pojedynczo albo są zapieczone chociaż za bardzo nie mają jak się tam zapiec.

Zabezpieczenie z bendiksa zdejmiesz jak wirnik będziesz mieć w ręce.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

już po wszystkim, rano odkręciłem dźwigienkę i wyjąłem wyłącznik po uprzednim odkręceniu komutator przetoczony teraz wybijanie tulejek i właśnie obmyślamy plan ich wybicia może macie jakiś sposób?

18.00

jak wyjąć tulejki umieszczone w bendix'ie <zespól sprzęgający rozrusznika> ??

Edytowane przez --U--R--S--U--S--
  • Like 1
Opublikowano

witam, sorry że nie odpisywałem tyle czasu ale dopiero go dzisiaj uruchomiłem przy akumulatorze, a więc były wymieniane tulejki oprócz tych na trybie bendixie, komutator toczony, szczotki

teraz zobaczymy jak będzie kręcił na ciągniku oby poprawa była .

miałem problem z zabezpieczeniem żeby założyć go na wałek , w dwóch sklepach byłem i chcieli mi sprzedać szczotki które nie wchodziły to prowadnic, dobrze ze miałem szczotko-trzymacz uważajcie na to !

dzięki za pomoc !!! :D :D

Opublikowano

Troszkę odnowie temat - prawie dwa lata temu kupiłem te szybko obrotowy no i przed końcem gwarancji walnął , termin naprawy to 30 dni - chyba roboczych , dzisiaj mi go przysłali po naprawie , teraz wcale nie odpali , jutro kupię nowy , uszkodzony jeszcze raz zareklamuje a wniosek jest taki - ten kto tanio kupuje , dwa razy płaci ...

Opublikowano

Witam. Ja mam podobny problem ale z Ursusem 3512.. tzn.. Bywa że rozrusznik sie zacina i słychać takie cykanięcie, wystepouje ono za każdym razem jak przekręca sie kluczyk, ale rozrusznik nie kręci. Jedyną opcja jest odpalenei na krótko czyli złaczenei tych 2 śrób... Co może bycprzyczyna.. klemy dobrze przykręcone masa też.. Prosze o pomoc; )