Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ursus & Rauch
Opublikowano

Ale podobno obornik lepiej wozic na jesien przed orka głeboka, oczywiście ja tez próbowałem na sciernisko, ale kos nie zkrwał w wystarczjacym stpniu i przyoruje pługiem, teraz mam w planie zakup siewnika do poplonów.

Opublikowano

ja praktycznie co roku wywoże obornik na rzysko i przy oruje czesto gęsto przyoruje głebiej i na jesieni mam gotowe np pod pszenżyto. robie tez talerzówką i jak jest wmiarę miekko to eleganko sie robi .czasem robie też kultywatorem ale mało i rzadko... to na tyle

Pozdrawiam Michał!!

Gość JarekWLKP
Opublikowano

Agregat ścierniskowy 3m SILOWOLF -> nawóz naturalny -> AgroZet 5 korpusów zab. pneumatyczne obracalny -> agregat uprawowo-siewny AMAZONE D9 3m bierny.

Może już w tym roku zajdą jakieś zmiany... :)

Opublikowano

Ja na ściernisko używam zestawu uprawowo-siewnego Ares na bronie talerzowej i poznaniak z redlicami talerzowymi. Tym samym zestawem sieje zboża :) . Na ściernisko jadę z siewnikiem bo od razu sieje poplon. Super sprawa taki zestaw, polecam :) .

Opublikowano

A ja robię tak...na część pola wywożę obornik na ściernisko ( około 1.5 hektara ) i robię podorywkę a resztę pola (około 8 hektarów ) opryskuje randapem i wychodzi to o wiele taniej niż gdybym miał robić podorywkę gdyż mino że oprysk jest dosyć drogi to : zaoszczędzę paliwa, nie muszę później uprawiać pola na orkę, zaoszczędzę czas i ogólnie to moim zdaniem lepiej wpływa na rżysko jak podorywka.... :)

Opublikowano

ściernisko likwidje podorywką, potem dwa razy robie bronowanie (dla lepszego wyrównania pola). Na następny rok przygotowuje się do kupna grubera do mojego Ursusa 4514, bo podorywać i bronować 40ha to troche za dużo roboty...

Opublikowano

@LowRider.

Z pracy to nie prędko fotki zrobię bo pogoda taka że czekamy dopiero na skoszenie. Ale mogę zrobić zdjęcie pola już po talerzowanego.

Opublikowano

@kat ale na gorczyce to troche jeszcze za wcześnie...chyba ze do bydła będziesz ścinał...u mnie siejemy w drugiej połowie sierpnia.pole mam potalerzowane i czeka.przed siewem jeszcze raz talerzówka