Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Pszczelarstwo może być pasją!

Opublikowano

Bardzo ciekawy temat, ule pięknie grają z wiejskim krajobrazem.

Panowie powiedzcie jak założyć pasiekę? Od czego zacząć?

Ule się buduje czy kupuje? Czy są jakieś specjalne wymagania dla uli? Jak powinien być ul? Czy są jakieś specjalne rasy pszczół? Na czym polega obsługa ula? Jak dobrze dbać o pszczoły? Czego się wystrzegać? Jak jest miodem ja się się go zbiera? Jak sprzęt potrzebny i ile to hobby kosztuje?

Moja babcia na wschodzie miała ul w kształcie nagiej nimfy i zgadnijcie którym otworem wlatywał pszczółki :)

Oczywiście moją intencją nie jest zysk a raczej piękno uli, latające pszczoły zapylające kwiatki po prostu piękno!

Ja jestem w tej materii zupełnie zielony więc proszę o wyjaśnienie jak dla szympansa :)

Opublikowano

Znajomy ma około 40 uli i niezłą kasę na tym ma. Kiedyś powiedział ze z tych uli ma więcej dochodu niż z gospodarstwa (8 ha). Miód sprzedaje tak okolicznym ludziom. Nie sprzedaje na żadne skupy. Ma mi przywieść słoik (chyba ostatni jaki ma z tamtego sezonu). Za słoik bierze 20 zł.

Opublikowano

To popytaj czym było pryskane w okolicy - mam znajomego pszczelarza - ponad setka uli i mówił mi że jeden z preparatów nieszkodliwy dla pszczół zalega ileś lat w glebie i stąd są i będą upadki wśród pszczelich rodzin.

Opublikowano

A jak jest z chorobami? Wołacie weterynarza? :)

Te rodziny o których piszecie to jeden ul tak? Więc jak się się "zakłada" taką rodzinę? Zaczyna się od mamy i taty? :)

Opublikowano

U mnie dziadek zawsze kupuje jakieś leki i podaje jak ktoś chcę mogę się go spytać jak się te specyfiki nazywają a z chorobami różnie bywa ostatnio przezimowała z 10 4 rodziny dlaczego nie wiadomo słyszeliście że używanie telefonów komórkowych w miejscu gdzie są pszczoły szkodzi im ponieważ tracą orientacje w terenie jak wchodzę do sadu i bawię się telefonem to mam ochrzan od dziadka mówi że jak zginą pszczoły to i ludzie :).

Opublikowano

Nie trutnie a robotnice. Trutni nie jest wcale dużo w ulu. Wogóle królowa jest zapładniana ... i tu już dokładnie neipamietam. Raz w roku (wiosną) czy raz na całe jej zycie.

jak zginą pszczoły to i ludzie :) .

Zgadza się. Pszczoły są bardzo ważne dla zapylania roślin. Tylko ze względu na ich wielkość mało kto je dostrzega.

PS co do uczuleń to mnie kiedyś u tego znajomego pszczoła użądliła w policzek i nawet śladu nie było :)

Opublikowano

Kiedyś widziałem ul w kształcie pyzatej gęby jakiegoś trolla a pszczoły wlatywały przez szczeliny między zębami i miał nawet czapkę :)

Opublikowano

Mój znajomy trzyma u nas 52 ule pszczół a najgorsze jest to ze ja jestem uczulony. Jak mnie ugryzie jakaś to szybko w samochód i do szpitala na zastrzyk bo się dusze i puchnę. Dwa zastrzyki w du$@ i jest ok.

Opublikowano

Ja mam 15 pni. Na waroze stosuje Biowar. Rodzina pszczela składa się z matki pszczelej robotnic i trutni trudnię są potrzebne tylko do zapładniania królowej na jesień robotnice zabijają trutnie. Co do tej choroby masowego padania pszczół to prawdopodobnie jest winien jakiś środek stosowany w zaprawie do buraka cukrowego, prawdopodobnie ponieważ podejrzewanie są też grzyby, wirusy itp. Jak koledzy pszczelarze oceniają siły swoich rodzin po pierwszych oblotach? Ja narazie nie mogę narzekać.

Opublikowano

U nas jeszcze cisza w pasiece :)

Kilka lat temu było tak ze gość kilka hektarów kopru w czasie kwitnienia opryskał BI 58 a ze pszczółki miały tam "pożywienie" to około 50% ich spadło...

Opublikowano

Idź na spęd i kup parkę :)

A tak na serio to czasami ule są tak piękne że biorąc pod uwagę ile pracy kosztowało jego zrobienie to może to kosztować i to wiele... Myślę ze koło tysiąca...

Ile kosztuje ul chłopki?

Opublikowano

Najłatwiej dla Ciebie było by zakręcić się po okolicy i popytać okolicznych pszczelarzy czy nie maja na sprzedaż rodziny pszczelej z ulem lub samej rodziny pszczelej( z tym bym poczekał ponieważ sezon się jeszcze nie rozpoczął i nie wiadomo jak pszczółki przezimowały). Jak trafisz na dobrego pszczelarza to powinien ci pomóc, lub zwróć się z prośbą do Regionalnego Związku Pszczelarskiego. Co do cen to podaje link ze sprzętem pasiecznym http://www.lyson.com.pl/sklep.php?akcja=grupa&g_id=8 . Co będzie Ci potrzebne to ul z wyposażeniem, rodzina pszczela, dłuto, podkurzacz, kapelusz pszczelarski, miodarka aby owoce troski o pszczółki można było odciągnąć miodek. Literaturę znajdziesz w necie. Powodzenia

Opublikowano
1 ul to jedna rodzina jest jedna krolowa i reszta trutni.

@massey......... z tym telefonem to dziadek ma racje.

Barbara czytając twoje posty na tym forum odnoszę wrażenie że wprost uwielbiasz się ośmieszać.

Zetor53400 - zabawę z pszczelarstwem najlepiej zacząć od literatury oraz rozmowy z kimś doświadczonym w branży. Dopiero potem kupno niezbędnych rzeczy.