Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

posiadam belarus 920.3 turbo kilka lat i pomiem onim tyle - moc to 85 km i ponad 400nm czyli ciężko go zadusić przy takim momencie obrotowym i już przy 1300 obr\min można spokojnie pracować , pali tyle co 4514 - mam takiego więc mam porównanie lub 80-siątka robie nim wszystko - orka, bronowanie,uprawa, siew, opryski,nawozy, i z rotacyjną też bo duży wybór w przełożeniach , awaryjny jak każdy , do tej pory nic się nie wydarzyło jedynie pare drobnostek , cena bardzo niska porównując z zetorem ale komfort zajdy też niższy w końcu coś za coś i części tańsze jak ursusa np turbo to tylko 700zł nowe. Jestem bardzo zadowolony z tego ciągnika .

Opublikowano

belarus jest do wszystkiego tylko jak go kupisz to wszystkie sruby i weze dokrec a zetory te nowe sie psuja jak h*j wiem bo sam widzialem ursusy to skladaki

a jak chesz to napisz mi na gg to ci poweim wszystko na temat belarusa bo ,mam 100km

Opublikowano

najtańszy i chyba najmniej spali to będzie Belarus nio ale wiesz musisz sie liczyć z przeciekami w hydraulice to standard ;[ No i cena części zamiennych bardzo dostępna ale tak jak kolega proponował bym ci NH TD5030 a nawet 5040 to bardzo proste ciagniki nio i jak by nie było zachodnie

Opublikowano

@danielhaker ja wolałbym kupić Belarusa zamiast Ursusa, bo Belarys pochodzi trochę, a nie jest taki drogi, a NH TD5030 z AC i pneumatyką kosztuje 123tys, ale po nowym roku będzie kosztował już 137 tys zł;[

Opublikowano

ursus zetor mtz moim zdaniem to kolejność ich spalania oczywiście mtz najwięcej cenowo chyba ja dla mnie jednakowo w tych mocach może i ursus najtańszy a o wydajności się nie wypowiem ;[

Opublikowano

Polecam mtz mało pali mało awaryjny w pole i jak do transportu dobry, części również są tanie. Belarus jest tani i dobry jak za tą cenę bo komfort jest spoko w kabinie cichutko i miło ;[ porównując mtz do zetora oraz ursusa to mtz jest najlepszy ponieważ ursus to składak zetor tam też nie wiadomo i pali bardzo dużo a belarus składany w Mińsku wszystko ma orginał ruskie także polecam ten ciągniczek :lol:

Opublikowano

Jeśli chcesz coś co mało pali i w turze świetnie chodzi to tylko ursus 5314. Tylko nie bierz tych przed 2001 rokiem , bo są nieudane. Te po 2001 może nie mają wyciszenia, ale są prawie wcale nieawaryjne.<sam posiadam 5314 z turem>

Jeśli chcesz jakąś taniochę to możesz wziąć białoruśkę jakąś , chociaż one zawsze trochę spalą i są mało zwrotne.

Natomiast zetorki przeważają komfortem oraz także są mniej awaryjne , ale jeśli chcesz zetora to jakiegoś nowszego. <sam posiadam proximę 85 i zetora 5011>.

Więc jak chcesz coś się spytać odnośnie proximy lub 5314 pytaj śmiało.

Opublikowano

zetorek5011 ;[ rozwinał temat o tura ktory ciagnik

bedzie najlepszy z ladowaczem?

Wg. mnie to te belarusy to jakby prosto spod siekiery

ami sie wydaje ze dobrze ze jest prosto spod siekiery ciagnik ma byc prosty i wytrzymaly musi zarobic na siebie to w belarusy mi sie podoba,mozecie miec inne zdanie oczywiscie :lol:

Opublikowano

Najbardziej zaawansowany technologicznie Zetor

Najoszczędniejszy Belarus

A Ursus zapewne bije wszystkich ceną(najdroższy) ;[

Moim skromnym zdaniem "najlepszy" jest ciągnik z Brna ponieważ jak do tej pory oferuje najnowocześniejsze rozwiązania z tych 3 podanych (i ceną nie szokuje)

min.skrzynia PowerShift, Rewers EH, EHR itp.

Czy to w transporcie, czy w polu, czy też pracując z ładowaczem czołowym Zetor napewno się sprawdzi...

Na drugim miejscu postawiłbym ciągnik z Mińska Tani w zakupie,dośc oszczędny, z minimum elektroniki(Wom, 4x4, Blokada)

A na końcu rodaka ponoc nowe silniki Perkinsa spełniające normy czystości spalin Euro III nie są już tak oszczędne...

Jakośc wykonania za tą cenę pozostawia wiele do życzenia...

Opublikowano

@romanekdeutz staram się doradzić kupić coś sensownego, żeby kupić i nie żałować, chyba że chcesz grzebać przy nim po kilku miesiącach to oczywiście bierz Ursusa, ale żebyś potem nie płakał, że ciągnik się sypie i co zrobić, Belarus jest pod względem technicznym bardzo dobrym ciągnikiem, a w cenie Zetora masz lepszy ciągnik jakim jest NH, który spali mniej i jest zwrotniejszy, co jest bardzo przydatne ;[

Opublikowano

Poleciłbym Ci belarusa bo takiego posiadam: mało awaryjny,jak coś walnie to bardzo tanie części,co do wycieków to raczej mit obalony wystarczy podokręcać przewody i ogólnie wszystko(jak nowy)i niema żadnych wycieków.Co do zetora to wujaszek ma proxe 8441 i ogólnie ok ale mówił że sporo ON spala.A jeśli chodzi o ursusa to mocno się cenią za nowe i nie są wytrzymałe.Ale to moje zdanie ;[

Opublikowano

co wy piszecie że ursus się sypię najlepszy wybór to ursus 8034 na pewno lepszy od zetora i wydajniejszy od bielarusa

PODSTAWOWE DANE TECHNICZNE

silnik

PERKINS 1104D-44TA, EURO IIIA

typ silnika

z turbiną i intercoolerem

liczba cylindrów / pojemność

4 / 4,4 l

moc kW/KM

81/110

moment obrotowy (maks.)

416 Nm przy 1400 obr./min

zbiornik paliwa

165 l

liczba biegów

40/40

sprzęgło

suche, jednostopniowe

napęd

4 WD

układ kierowniczy

hydrostatyczny

udźwig podnośnika / typ

4350 kg

prędkość jazdy (maks.)

37 km/h

WOM (obr./moc)

540 i 1000 obr./min, zależny i niezależny

sprzęgło WOM

elektrohydrauliczne

wydatek hydrauliki zew.

54 l/min

szybkozłącza hydrauliki zew.

6, rozdzielacz trzysekcyjny czteropołożeniowy

instalacja pneumatyczna

jedno i dwuprzewodowa

wyposażenie / urządzenia

wzmacniacz momentu, klimatyzacja

rewers

elektrohydrauliczny

koła przód / tył

440/65 R24 / 540/65 R34

rozstaw kół

1600 lub 1800 mm

rozstaw osi

2410 mm

akumulator / alternator

125 Ah/ 100 A

zaczepy transportowe

górny transportowy wielopołożeniowy i wychylny

wymiary: dł./ szer./ wys. (bez obciążników)

3860 / 2150 / 2760 mm

Opublikowano

Tak tylko że zarówno belarusy jak i zetory pracują już kilka ładnych lat...

A Ursus to jest jeszcze "nowinka" i niewiadomo czy będzie to udana wersja :lol:

Proxima power ma eh. rewers. Belarus nie wiem czy ma w ogóle rewers... A tak na marginesie "Porównanie MTZ, Belarus, Zetor i ursus" albo jestem ślepy albo ten temat nie ma na celu porównywać nh

W Belarusie można za dopłatą dostac mechaniczny rewers ;[

http://moto.allegro.pl/mtz-belarus-592-rewers-okazja-i1307870227.html

Opublikowano

porównujecie proxime z belarusem i opiniujecie za nią bo ma ehr i el.hyd. rewers ale porównajcie teraz cenę jej w takowym wyposarzeniu z poczciwym belarusem.Wg.mnie niektórzy chcą kupic tani ale mocny,w miarę niezawodny ciągnik w którym to i owo potrafią zrobić sami a to czego nie potrafia ktoś im zrobi za niewielkie pieniądze.Są tacy którzy mniej liczą się z kasą i chcą coś niby lepszego i gustują w sdf,nh czy jd i nie mam nic do nich bo mają na pewno w swym wyborze swe racje,mimo to na pewno obsługa tych maszyn jest droższa.Są i tacy,któży zadłużają się aby tylko zachodni znaczek lśnił na masce ale o nich mówić nie warto