Skocz do zawartości

hodowla byczków do wagi 320 kg


Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Hej haj hello!

 

W jakim wieku osiągają u was taką wagę (około 320 kg) byczki - chodzi o rasy mięsne lub mieszańce ale tylko "kolorowe" biało czarne i hf nie wchodzą w grę?

Czym ich żywicie?

Interesuje mnie taki przykład, że byczki kupione są w wadze około 110kg, trzymane luzem w grupie 3-4 sztuki. Swoją przygodę zacząłem od niedawna (ale nie o to chodzi). Ja swoje karmiłem na początku w taki sposób: jedna grupa (4szt.) dostawała mleko od krowy oczywiście rozcieńczone z wodą, śrut zbożowy( mieszanka +jęczmień +pszenica)+ "biomilk" + czasami witaminy, na sucho do żłobu i siano na "drabinkę" plus słoma, z upływem czasu zielonka i gdy już miały wiekowo 7 miesięcy to od czasu do czasu surowe ziemniaki. Sprzedałem je w wieku 10 miesięcy (handlarz kupił dla siebie do dalszej hodowli) waga orientacyjna 410 kg. (Wariant trochę tańszy bo swoje mleko)

Druga grupa dostawała to samo tylko że na początku nie miałem "swojego" mleka więc kupowałem sztuczne (ale to koszt nie mały), w chwili obecnej byczki te mają na moje oko 250 kg wiek 7 miesięcy. Jak będzie dobra cena to sprzedam je w wadze 320 kg (eksport).

 

Ale w przyszłości interesuje mnie taka opcja:

Zakup takich cieląt i od razu pojenie wodą + osypka na sucho + siano +słoma.

Pytanie moje brzmi W jakim wieku powinny osiągnąć wagę ok. 320 kg.??? ( wiem że zależy to od wielu czynników) ale tak średnio ( rasa sim. plus mieszańce z tą rasą )

Opublikowano

Jak dobre byczki, dobrze odchowane i dobra pasza to nawet w 5-6 miesięcy, z tym, że kupione w wadze ok.120kg, więc plus jakieś 2 miesiące, ale jak kupisz takie to nawet dwa rzuty na rok.

Mam pytanie masz na nie zbyt, jaka cena?

Większość idzie na export do dalszego odchowu, a na tzw. "białe mięso" można gdzieś sprzedać?

 

pozdrawiam

Opublikowano

Ja zajmuje się taką hodowlą, byczki po 5-6 miesiącach u mnie osiągają wagę średnio 330-350 kg, dwa dni temu sprzedałem 30 sztuk, po 5 miesiącach i 2 tygodniach średnia wyszła 330 kg, waga przy zakupie 90-100 kg krzyżówki mięsne. Ja nie stosuje preparatów mlekozastępczych tylko odrazu odpajam je wodą. Jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz śmiało. Pozdro

Opublikowano

Witam. Temat odchowu cieląt też jest mi bliski ponieważ mam obecnie kilka sztuk konkretnie byczki tyle, że po krowach mlecznych. Na wiosnę miałem zamiar kupić z 10 simentali w takiej właśnie wadze ok 90-120kg odchować do ponad 300 i sprzedać, ale nigdy przedtem nie miałem styczności z exportem i nie byłem pewien tego, czy po 10 sztuk ktoś wogłóle przyjedzie...a jeśli tak to w jakiej cenie. Mógł by ktoś polecić kogoś od kogo można zakupić ładne i zdrowe byczki mięsne np. dobek, czy miał ktoś z tą firmą styczność?

Wyszykowałem oborę i bardzo chciał bym spróbować chowu byków mięsnych na export. Jaka jest z tego opłacalność.

Opublikowano

Za te sztuki dostałem po 8,10 zl/kg, zobaczymy po nowym roku bede miał 50 sztuk do sprzedania, cena powinna jeszcze wzrosnąc przeważnie tak było.

Opublikowano

Co lepiej opłaci się kupić mieszanki mięsne, czy czysto rasowe sztuki np.Simentale,Herefordy,Limuzynki???

Nie ma problemów ze sprzedażą? Jest na takie odsadki stały popyt czy w jakimś określonym czasie (w sezonie)...?

Od kogo można zakupić takie cielaki?

Jakieś namiary,opinie...Jeśli ktoś coś wie to proszę o odpowiedzi. Z góry dzięki.

Opublikowano

Witam ja swoich kilka sztuk kupilem u Koczynasza z pod rzeszowa. OD niego tez wozili w okolice kujaw itp. w ilosciach ciezarowkowych. Powiedzieli mi ze isnieje mozliwosc "kredytowania" lub temu podobne przez firme "SOKOŁÓW" ale to już trzeba hodowac do wyzszych wag.

 

Moim zdaniem przy cenie ok 1500 pln/szt. to cena takiego 320 kg to minimu 8 a nawet 8.50 powinna byc nizsza miom zdaniem to nieoplacalna.

 

Postaram sie w najblizszym czasie zadzwonic i popytac o cene i czy jest zainteresowanie takimi byczkami na eksport. Jak dowiem sie czegos konkretnego to postaram sie napisac.

Opublikowano

8.10 do 350 kg, ale różnie to bywa zależy jaki kupiec. Ja najwięcej staram się sprzedawać od stycznia do kwietnia, wtedy mam najlepsze ceny, najgorzej jest od września do listopada.

 

@renifer

za 1500 zl u Koczynasza kupisz sima i za niego można negocjować cenę wyższą, kup cała partie simków to i później przy sprzedaż można wyrwać za nie parę groszy więcej. Może rok temu dokładnie nie pamiętam, sprzedawałem simki sąsiada to odbiorca był skłonny zapłacić za nie po 10zl/kg (320kg). Ale tylko raz taka cena była. Ja najczęściej mam same krzyżówki.

Popyt na takie odsadki jest cały czas, kwestia dogadania się z ceną.

Opublikowano

Samik a możesz podać jakiś namiar czy coś na sprzedaż tych byczków,jaka ilość minimalna itp bo bardzo zainteresowało mnie to cena dobra cielęta miałbym ze swojej hodowli więc trzeba by spróbować ;)

Opublikowano

U mnie minimalna ilość to około 40 sztuk. Nie wiem jakiej rasy masz cielęta ale to muszą być kolorowe nie hf czy cb, takie wymagania ma mój odbiorca. Co do odbiorcy to on skupuje tylko w południowo-zachodniej Lubelszczyźnie.

Opublikowano

@dmowski zadzwoń do Gródka albo Jedlanki może się czegoś dowiesz może być jeszcze Kościesza ale pewności nie mam także. Ale podzwonić nie zaszkodzi jakbyś chciał sprzedawać.

Opublikowano (edytowane)

Z klasyfikatorem z Agrostaru jakoś w marcu ubiegłego roku rozmawiałem to mówił że tak, ale w 80-90% czysta rasa.Ale coś koledzy pisali że Starowik z ceną nie szaleje. Oczywisćie Kościeszę mógłbym zapytać, w okolicy we wtorki bierze bydło.A ten Gródek to kto?

Edytowane przez dmowski1939
Opublikowano

Gródek to nie nazwa gościa który skupuje bydło ale miejscowości gdzie się znajduje - Gródek Szlachecki. To prywatna firma zajmująca się skupem cieląt , odsadków jak i dorosłego bydła. Z tego co wiem to ceny nie najgorsze ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v