Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak sobie radzicie z gniazdami szarłata szorstkiego w burakach mam jedno pole buraki są siane tam co 4 lata i zawsze w tych samych miejscach wyskakują gniazda szarłata opryski jakie były stosowane to betanal Elite belvedere forte a na trzecią dawkę poszedł kemifam co 4 lata na jednym polu jest ten sam problem

Panowie jak sobie radzicie z gniazdami szarłata szorstkiego w burakach mam jedno pole buraki są siane tam co 4 lata i zawsze w tych samych miejscach wyskakują gniazda szarłata opryski jakie były stosowane to betanal Elite belvedere forte a na trzecią dawkę poszedł kemifam co 4 lata na jednym polu jest ten sam problem

Edytowane przez adamn999
Opublikowano (edytowane)

Witam 24 dni temu pryskałem Optanem po 1l na ha teraz w poniedziałek chcę dać 0,6 l na ha Armure na chwościka bo sie trafiają centki chwoscika nowe dobry to jest fungicyd da rade przytrzymać chorobę na 3 tygodnie?

Edytowane przez lesbycool
Opublikowano

Czy chwoscik jest już nie rozłącznym elementem ma plantacji buraka cukrowego? Nie pamiętam już kiedy był rok w którym burak nie był dotknięty chwoscikiem, w ubiegłym roku jak i w tym mam po kawałku na którym nie było buraka ok.15 lat i są to kawałki na których już w sierpniu widać jak chwoscik robi robotę, rok temu kawałek na którym burak nie był uprawiany ok.15 wyglądał fatalnie brak liści. Jakie są wasze spostrzeżenia odnoście tej zarazy? Czy ktoś z was spotkał się już z Rizomania? Ile godzin przed deszczem robić zabieg na chwoscik, żeby nie osłabić działania środka.

Opublikowano
iron napisał:

na polu gdzie nie było buraków nigdy lub były dawno temu to nie ma potrzeby pryskac.ja nie pryskałem bo buraki tu były kiedyś 🤔 albo wcale

Zmierzałem do tego że presja chwoscika jest większa gdzie burak jest w poldozmianie np. co 3 rok. I tu bym się go spodziewał bardziej niż na kawałku gdzie był siany 15 lat temu.

Opublikowano

Siałem buraki co 3 rok  (burak pszenica pszenica burak) chwościka brak,sąsiad zasiał pierwszy rok po 20 latach 2x pryskał i gucio. To raczej braki w nawożeniu za dużo czegoś za mało czegoś.

Opublikowano
Jasio88 napisał:

iron napisał:

na polu gdzie nie było buraków nigdy lub były dawno temu to nie ma potrzeby pryskac.ja nie pryskałem bo buraki tu były kiedyś 🤔 albo wcale

Zmierzałem do tego że presja chwoscika jest większa gdzie burak jest w poldozmianie np. co 3 rok. I tu bym się go spodziewał bardziej niż na kawałku gdzie był siany 15 lat temu.

jest coś w tym . starzy plantatorzy to potwierdzają a u mnie była pryzma w tamtym roku na polu gdzie mam teraz buraki i w tym miejscu liście mocno porazone, u sąsiada tak samo a obok jak ręką odciął zero ,sama zieleń

Opublikowano

Dzisiaj wkońcu podłało buraki od czerwca. Spadło 30 litrów, ale na piaskach korzenie są jak kieliszki i mają po 2 jasnozielone listki. Może jeszcze trochę odbiją, przecież to przeleci przez kombajn albo doczyszczarke.... Kolejny rok będzie w pupcie...

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v