Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, massei8 napisał:

Dziś mija 10 dni od pierwszego zabiegu czy mogę drugi przeciągnąć o kilka dni, czy na chama jechać.

Patrz czy chwasty są, a nie na termin 10 dniowy. Przy dobrze wykonanym 1 zabiegu, drugi można przeciągnąc nawet do 14 dni albo i więcej. Zależy jakie metody stosujesz przy chwaściorach. U mnie elegancko chwasty powyłaziły i zamierzam zdążyć przed piaskiem z sahary w piątek z rana. 

Edytowane przez JozB
Opublikowano

Jak ktoś wierzy że burak który miał liścienie i go zasypało ,jeszcze wyjdzie to znaczy że nie jest rolnikiem

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Jak ktoś wierzy że burak który miał liścienie i go zasypało ,jeszcze wyjdzie to znaczy że nie jest rolnikiem

no racja

Opublikowano (edytowane)

Wlasnie u mnie też jest sucho i jade dziś na pierwszy raz betanal max pro 1lite+8 gram safari bo jutro mija 3 tygodnie od siewu i pelno zielska jest a na weekend zapowiadają deszcze i po deszczu chce jechać drugi raz ale samym goltixem po litrze na ha dobre takie rozwiazanie ?

Edytowane przez lesbycool
Opublikowano
19 minut temu, lesbycool napisał:

Wlasnie u mnie też jest sucho i jade dziś na pierwszy raz betanal max pro 1lite+8 gram safari bo jutro mija 3 tygodnie od siewu i pelno zielska jest a na weekend zapowiadają deszcze i po deszczu chce jechać drugi raz ale samym goltixem po litrze na ha dobre takie rozwiazanie ?

Nie boisz się na pierwszy zabieg dodawać safari ,bo spotkałem się z opinią, że potrafi przypalić niby producent zastrzega że można stosować ten graminicyd nawet od fazy liscieni buraka i to w pełnej dawce 30g/ha.

Co o tym sądzićie?

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał1998 napisał:

Nie boisz się na pierwszy zabieg dodawać safari ,bo spotkałem się z opinią, że potrafi przypalić niby producent zastrzega że można stosować ten graminicyd nawet od fazy liscieni buraka i to w pełnej dawce 30g/ha.

Co o tym sądzićie?

Safari nie jest gramicydem. Ja w pierwszym zabiegu daje 8g kiedyś sąsiad się  pomylił i dał 18g i buraki dalej rosły.

Opublikowano

Ja planuje dac betanal max pro 1l+ goltix 1l+ kosynier 1l+ 10 gram safari na rzodkiew oleista i rzepak. Mowia o deszczu za 2 dni podziała goltix jak popada na niego za 2 dni?

Opublikowano
Przed chwilą, lesbycool napisał:

Bo susza jest a goltix jest bardziej doglebowym srodkiem 

Sam sie zastanawiam czy nie dodać dziś goltixu do betanalu max pro 1l+8 gram  safari  i 1l goltixu czy goltixem jechać po deszcu dopiero jak bedzie wilgoć w ziemi bo na wekkend deszcze duże u nas zapowiadają i po niedieli bym samym goltixem polecial sam już nie wiem doradzi ktoś mi czy czekać z tym goltixem dziś czy poniedzieli samym jechać betanal musi iść dziś bo chwasty uciekną bo 3 tygodnie temu byly siane i kupe zielska jest a jak pogoda sie popsuje to może nie być okienka na oprysk bo zapowiadają u nas deszcz pare dni doradzi ktoś tak żeby było dobrze ?

Opublikowano

Nikt nie da gotowej recepty. Ja jadę dziś wieczorem solider (zamiennik safari) + fenmedifam fenmedifam i etofumesat 1/2 dawki A za 5-7 dni poprawka. Jest strasznie sucho i chwasty wchodzą piętrowo. Nie czekam tylko jadę, a czy to dobra strategia to się okaze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v