Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no więc tak decyzja podjęta po rozmowie z inspektorem i 10ha sieję.burki teraz zamawiane to jakiś rabat 600 zł.czy jakoś tak chyba jedna gratis za 10 kupionych . opryski niby ludzie sami kupują ale podobno coraz więcej bierze przez cukrownię. acha kolega za miedzą na3a do 4b miał średnio 65 ton co przy tej suszy to jest wynik bdb.

Opublikowano
3 godziny temu, warchest napisał:

instruktor co dzwonił to powiedział ze tam teraz buraki sa po 130 zł tona a wysłotki oddaja ze 100 ton buraka przysluguje 50 ton wyslotek ktore mozna tam zostawic i zaplaca za nie po 22 zł brutto . tylko jeden fakt troche dziwi ze ten instruktor przez telefon chcial wszystkie dane typu pesel itd no ale coz moze to normalka u nich ...

Ode mnie odbiera P&L, cena 24euro/t i na razie lepiej nie będzie, buraki pozakwotowe są w dwóch klasach i cena nie powala, przy kontraktacji liczą plon rzędu 50t/ha (po to, aby oni jak najwięcej z tego mieli) mi się udało więcej zakontraktować z powodu corocznej nadwyżki, ale z wielkim bólem. Te wysłodki to o jakiej zawartości suchej masy Ci policzyli? 10%? W realu wysłodki mają 23-25% s.m. i wychodzi ok 20% wysłodków w stosunku do plonu buraka. Najlepsze są faktury i nie kończące się korekty, korekty korekt itd. Generalnie lepiej się słyszy o KSC, ale ja mam możliwość tylko do P&L.

Cukrownia w Środzie Wlkp jest mocno modernizowana, ale podobno jak ruszy to wszystko tam pojedzie 😀 Ode mnie zazwyczaj wozili do Miejskiej Górki, a w tym roku zobaczymy, może do Środy (ta sama odległość).

Opublikowano

ze Śremu jestes?

Środe rozjebali ładnie. magazyny materiału suchego gotowe, zbiorniki na sok gotowe, pułki w zautomatyzowanym magazynie stoją teraz największy problem to wapniarka (czy jakoś tak). Jak to wybudują to ogień. podobno nie jest to największa cukrownia ale ma mieć największą wydajność. Poza tym nie będzie już klasycznej kampanii jak do tej pory tylko będą od połowy września/października kopać buraki i tylko pozyskiwać z nich sok. cukier będzie produkowany cały rok z tego soku. prawdopodobnie nie będzie też na produkcji 3 zmian tylko cały rok na 1. 

Opublikowano

Tak zachęcają, że gdy chcesz wynegocjować większy tonaż z ha lub wspomnisz coś o kiepskiej cenie to słyszysz "nie musi Pan uprawiać"... My uprawiamy od wielu lat, ale gdybym miał wchodzić w to teraz mocno bym się zastanowił.

Opublikowano
1 minutę temu, sumek666 napisał:

nie wiem czy z Rumunii ale gdzieś z południa. któryś rok wstecz wozili pociągiem z Kielc i Krakowa. w końcu poszli po rozum do głowy i zachęcają lokalnych rolników

Póki nie poprawi się cena, to tego buraka wcale nie będzie tak wiele jakby chciała tego cukrownia. P&F wyleczył mnie z siania i po zakończeniu programów unijnych prawdopodobnie się pożegnamy, niech szukają niewolników gdzie indziej. Chętnych zbyt wielu nie ma, bo inspektorzy sprzedają tanią propagandę, jak to wielcy będą ograniczać plantacje rzepaku i na buraka się przerzucą... 

Opublikowano

My uprawialiśmy ale już dobre 10 lat spokój. Mój jeden wuja zrezygnował bo chcieli żeby zwiększył areal do minimum 2 ha to im podziękował. Drugi wuja zwiększył do wspomnianych 2 ha i nie narzeka. Mówi, że na pewno lepszy pieniądz niż że zboża. Zawsze te 2 tyś są na plus no i do tego dopłata unijna. 

Opublikowano

Lepiej mieć mniejszy pieniądz niż koleiny po pas w mokrym roku lub zabetonowane pole w suchym. W jednym roku parę groszy więcej, w kolejnych dwóch doprawianie działki  i niższe plony. 

Opublikowano (edytowane)

W ubiegłym roku wujowi, który umie się postawić, wpadli na mokre pole we wrześniu świeżo po opadach i tak ubili mu pole, że na przejazdach po kombajnie pszenica nie powschodziła. Całe pole do głęboszowania, a to i tak nie rozwiąże od razu problemu. Koszty paliwa + amortyzacja sprzętu + sporo poświęconego czasu na walkę z doprowadzeniem działki do ładu. U mnie też oczywiście musieli kopać w trakcie opadów. Dorobiłem się przy pryzmie jeziora wody i kolein głębokości podeszwy płużnej. W tym roku JAKOŚ rzepak rośnie, ale pole w tym miejscu przynajmniej 5 lat będzie chorować. Gdyby nie ostry mróz, to nie wiem czy kukurydzę zdążyłbym tam zasiać w odpowiednim terminie. Osobiście dziękuję za takie atrakcje i przy najbliższej możliwej okazji (czyt. po zakończeniu unijnych programów) zrezygnuję z uprawy. Mam zbyt zadbane pola, żeby pozwolić na takie traktowanie ziemi. Współczuję wszystkim nowym plantatorom omamionym przez inspektorów, myślę że szybko się z buraka wyleczycie. Oni Wam powiedzą wszystko co byście chcieli usłyszeć, bo muszą naganiać nowych jeleni, taki mają przykaz z góry.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

chuck00 napisał:

3 godziny temu, warchest napisał: Ode mnie odbiera P&L, cena 24euro/t i na razie lepiej nie będzie, buraki pozakwotowe są w dwóch klasach i cena nie powala, przy kontraktacji liczą plon rzędu 50t/ha (po to, aby oni jak najwięcej z tego mieli) mi się udało więcej zakontraktować z powodu corocznej nadwyżki, ale z wielkim bólem. Te wysłodki to o jakiej zawartości suchej masy Ci policzyli? 10%? W realu wysłodki mają 23-25% s.m. i wychodzi ok 20% wysłodków w stosunku do plonu buraka. Najlepsze są faktury i nie kończące się korekty, korekty korekt itd. Generalnie lepiej się słyszy o KSC, ale ja mam możliwość tylko do P&L. Cukrownia w Środzie Wlkp jest mocno modernizowana, ale podobno jak ruszy to wszystko tam pojedzie 😀 Ode mnie zazwyczaj wozili do Miejskiej Górki, a w tym roku zobaczymy, może do Środy (ta sama odległość).

Mi kontraktowali z Miejskiej Górki po 56 t a chcieli po 58 tylko pierwszy raz bd siał i mi zmniejszył i do tg wczesny odbiór.

Opublikowano

Nowi plantatorzy mają oferowane lepsze warunki niż Ci wieloletni... Przynajmniej na razie. Oficjalny plan jest taki, żeby byli jak najwięksi plantatorzy w miarę blisko cukrowni - za marzenia nie karają. Gdyby wszystkie buraki były oddane w A klasie to jeszcze coś z tego będzie, ale to wróżenie z fusów. Ja na razie będę uprawiał, rzepaku w to miejsce nie planuję, w ogóle mnie to nie kręci a ryzyko uprawy takie samo, jak nie większe i cena też nie powala. Zboże i kukurydza to spokojniejsza robota, ale kiepski płodozmian.

Opublikowano
Nie wiem jak z tą odległością przedtem cukrowni w Strzelinie byliśmy za daleko i chcieli starym plantatorom podziękować teraz P&L weszło na nasz teren to Südzucker zaoferował starym plantatorom po euro za tonę dopłaty za ostatnie dwa lata, jeśli zostaną u nich i mi inspektor ze Strzelina powiedział, że jak chce to mogę każdą ilość siać dla nich.
Opublikowano

Przecież dla takiego Sudzucker to sieją hobbyści i ludzie z programami unijnymi na karku. Jak miałbym siać za taką jałmużnę, to wolałbym zostać dopłatowym nierobem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v