Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wykopane 8 09 odbiór 12 09 plon 78 ton z ha polaryzacja 16,2 sudzucker dolny śląsk

Opublikowano (edytowane)

KSC Krasnystaw 6,6% 14,6% 63t/ha netto II po przeliczeniu polaryzacji 56t/ha Odebrane 13 września rano. Najgorszy wynik jaki pamiętam.  e-Plantator Krasnystaw coś słabo działa.

A miałem więcej o 40% pola pod buraki przygotowane, ale zasiałem na szczęście coś innego.

Edytowane przez ansu
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co jest z tym e-plantator, dzisiaj wchodzę by sprawdzić czy wysłodki odebrane, a tu średnia polaryzacja indywidualna:15,70 % Odmiana Jampol  Rh Cr KHBC

To już tylko 2,2% w plecy na cukrze.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

@pawel177 

ja mam pewne spostrzeżenia co do polskich odmian tylko jestem ciekaw co Ty zauważłeś ?

Wschody tragedia.Od pierwszych siewek do ostatnich minęło prawie 4 tygodnie.60procent wschodów .Fakt,że te które wyszły na dzień dzisiejszy mają po kilogramie (zdarzają się i większe i mniejsze) ale miejscami burak od buraka metr.Pierwszy raz siałem polskie i ostatni zarazem.Odmiana to finezja czy fantazja już nie pamiętam.

Opublikowano

Może i tak,ale skoro na spotkaniu przy okazji podpisywaniu papierów itd itp z inspektorem,każdy pytał o nasiona na przyszły rok i było jedno-tylko nie polskie co w tamtym roku!!! Wszyscy na tą odmianę narzekali.Wszędzie błędy w agrotechnice?Są i tacy co sieją kilkadziesiąt ha i też błędy robili?Obok inna odmiana i jest ok.W tym roku już jej nie ma w sprzedaży.KHBC już kiedyś mieli problemy z otoczką ,myślę,że to może być przyczyną słabych wschodów,bo chyba nie jest normalne,że w lipcu siedzi w polu nasiono,które nawet nie pękło,z wyglądu tak jak by wyciągnął ze świeżego opakowania.

Opublikowano

Akurat w tym roku mam nasiona ses vanderhave ale w tamtym roku mialem z khbc i narzekac nie moglem. Ale faktycznie cos w tym roku z nasiuonami z khbc sie stalo ze potrafily ie kiełkowac

Opublikowano (edytowane)

Może i tak,ale skoro na spotkaniu przy okazji podpisywaniu papierów itd itp z inspektorem,każdy pytał o nasiona na przyszły rok i było jedno-tylko nie polskie co w tamtym roku!!! Wszyscy na tą odmianę narzekali.Wszędzie błędy w agrotechnice?Są i tacy co sieją kilkadziesiąt ha i też błędy robili?Obok inna odmiana i jest ok.W tym roku już jej nie ma w sprzedaży.KHBC już kiedyś mieli problemy z otoczką ,myślę,że to może być przyczyną słabych wschodów,bo chyba nie jest normalne,że w lipcu siedzi w polu nasiono,które nawet nie pękło,z wyglądu tak jak by wyciągnął ze świeżego opakowania.

Reklamowałeś? Zawsze zostawiamy kartony na taką ewentualność, niby jest faktura, ale... 

Jak jest u was z pośpiechami? 

Edytowane przez ziomal_one
Opublikowano

Ja mam Krajana z KHBC wschody takie sobie ale burak w miarę ok 5 pośpiechów na 2ha, Lavenda lepiej wygląda i na 2,5ha nie ma pośpiechów wschody idealne.
sąsiad ma amazonie i ten burak kapitalnie wygląda.

Opublikowano

Rozmawiałem z kolegą odbierane kilka dni po mnie. Cukier 16,5% tylko plon trochę ponad 50t/ha, a sypał saletrę jak głupi przed po i w trakcie To jak to jest u mnie mało azotu niski cukier wyższy plon , a u niego odwrotnie.

Opublikowano

Najlepszy burak jaki widziałem w swoim życiu "na oko" to Contenta z Syngenty. Jak za kilka dni zabiorą od znajomych, będę znał plon i cukier, ale już na oko widzę, że postaram się zdobyć tą odmianę w przyszłym roku.

Opublikowano

Nie wiem co jest z tym e-plantator, dzisiaj wchodzę by sprawdzić czy wysłodki odebrane, a tu średnia polaryzacja indywidualna:15,70 % Odmiana Jampol  Rh Cr KHBC

To już tylko 2,2% w plecy na cukrze.

Jampol jest odmianą późną osiąga dojrzałość zbiorczą pod koniec października wiec może dlatego takie wyniki. Ja też mam tą odmianę ale będę kopał  dopiero koniec października to zobaczymy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v