Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie pare lat dawalismy sie nabijac w butelke z kopaniem u jednego kilka lat 1000zl bez fv, pozniej 950 brutto nową ropą, ale to kopanie na ilosc bylo, a teraz w tamtym roku inni mi policzyli 800brutto z odwozem przy 16ha starym holmerem... Lokalnie znajomi kopią sobie i w koło komina to po 1000kasują bez fv.. także stawki w jednym mikroregionie są bardzo zroznicowane.. i doszedlem do wniosku że kopanie nowszą maszyną wcale nie oznacza lepiej czy taniej..

Opublikowano
20 minut temu, skywalker89 napisał:

U mnie pare lat dawalismy sie nabijac w butelke z kopaniem u jednego kilka lat 1000zl bez fv, pozniej 950 brutto nową ropą, ale to kopanie na ilosc bylo, a teraz w tamtym roku inni mi policzyli 800brutto z odwozem przy 16ha starym holmerem... Lokalnie znajomi kopią sobie i w koło komina to po 1000kasują bez fv.. także stawki w jednym mikroregionie są bardzo zroznicowane.. i doszedlem do wniosku że kopanie nowszą maszyną wcale nie oznacza lepiej czy taniej..

To nie chodzi nowszą czy nie tylko często nie mamy wyboru bo jak 2 lata temu byla konkurencja tak w tamtym roku nie było i w tym też nie zanosi się poprostu usługodawca ma monopol. Bardzo dużo gospodarzy wycofało sie z kopania małymi kombajnamy 2tyg. przed odbiorem. ponieważ nie zbiera już liści gdyż likwidują hodowlę bydła mięsnego, a mlecznego nie chcą karmić chemią.

Nie każdego jest stać kupić maszynę za 350tys.(używana) przy gospodarstwie 30 ha gdzie buraki stanowią 1/4, żeby to miało sens musisz kopać ok. 200ha + żeby ci się to opłacało - paliwo - amortyzacja - czas

Opublikowano

W tamtym roku płaciłem za 4,3 ha 4,5 tys. zł w tym około 2,5 ha z odwózką na odległość 0,5 km, warunki kiepskie ale nie tragiczne. W tym roku nie mam odwózki podejrzewam że 1 tys. za ha.

Opublikowano

Oprócz ceny też jakość usługi się liczy. Ja płaciłem w tamtym roku 900 z odwozem ale co z tego. Pole po wykopaniu wyglądało ładnie tzn. nie było buraków na wierzchu ale po uprawie agregatem okazało się, że kilka ton zostało na polu. Ciężko trafić na dobrego usługodawcę. Ci z nowym sprzętem kopią aby szybciej jeżdżą za szybko kombajnem itd

Opublikowano

U nas kopią kilkuletnimi kombajnami ROPA. Koszt 720 zł hektar, odwózka 100zł hektar.  Jakość usługi bdb.

Opublikowano

kolego wysłodków należy ci się 1/4 z tego co dostarczyłeś czyli jak dostarczysz 100 ton buraków to możesz wybrać 25 ton wysłodków co do ceny to na początku kampanii pewnie cena jest wysoka w w miarę bliżej końca cena spada przynajmniej jest tak u mnie w Ropczycach.

Opublikowano

różnie sprzedają wyslodki ja dokupuje to auto za 250-300zl bralem a i jak nie ma chętnych to za darmo oddają. w tym roku werbkowice pół placu zawalone belkami i nie schodzi więc podejrzewam że ceny nie będzie na wyslodkach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v